Teraz jest 06 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Kontrola zeznań pracowników 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 paź 2007, 08:17

POSTY        11
Prosiłbym o wpisywanie i wskazywanie izb skarbowych w których jest przeprowadzana kontrola zeznań rocznych pracowników Urzędów. Gdyż chciałbym wiedzieć, czy jest to tylko wymysł Dyrekcji Wielkopolskiej Izby Skarbowej, czy jes to akcja ogólnopolska wymyślona przez Ministerstwo. W wielkopolsce było sprawdzanie zeznań za 2006 rok ,poczym Pan Dyrektor, zarządał sprawdzenia zeznań za lata 2003-2005 , a teraz przed zdaniem PIT-u za 2007 musi być ono sprawdzone przez Kierownika komórki podatku dochodowego od osób fizycznych.
W związku z takim postępowaniem Dyrekcji Izby w Poznaniu nasuwają sie pytania. Czy Pan Dyrektor uważa że wszyscy pracownicy oszukują, naciągają i.t.p. ? Czy Pan Dyrektor chce się wykazać przed Ministerstwem ?  Nasuwa się jeszce pytanie , czy do każdego pracownika ma być wysłane wezwanie do przeprowadzenia czynności sprawdzających , a co jeżeli ktoś sie pomylił ?

Czekam na wpisy czy jest to też w innych izbach skarbowych  :czytaj:  <_<

10 sty 2008, 07:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2006, 23:32

POSTY        33
Też jestem z US w Wielkopolsce. U nas były sprawdzane zeznania za 2005 i 2006 r. Teraz będą za 2003 i 2004. Nie są sprawdzane wszystkie osoby. Zostały określone pewne kryteria - zeznania, w których wykazano zwrot ponad pewną kwotę. Nie jest to kontrola a tylko czynności sprawdzające, jeśli by się okazało, że popełniłem jakiś błąd to przecież jest możliwość korekty.

Osobiście nie widzę w tym nic złego i nie widzę powodu dlaczego nie miały by być sprawdzane.
Dlaczego podatnicy mają być sprawdzani a my nie?

Odnośnie wezwań... myslę, że zdrowy rozsądek mówi, że wysyłać wezwań nie trzeba, natomiast w jakiś sposób trzeba pracowników zdyscyplinować aby przynieśli dokumenty. U nas przygotowano wezwania i doręczono osobiście określając pewien termin na dostarczenie dokumentów.

Ostatnio edytowano 10 sty 2008, 12:09 przez Pawelnet, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2008, 12:06

REJESTRACJA11 paź 2007, 13:25

POSTY        13
A Twoim zdaniem sprawdzanie zeznań pracowników to coś nadzwyczajnego? A może uważasz, że jesteśmy uprzywilejowaną grupą, którą ta weryfikacja powinna ominąć? W istocie rzeczy tak było. Pracowałam w US i wiem na jakich zasadach korzystano z ulg podatkowych. Szczególnie, zaś dotyczyło to pracowników, dla których właściwym US był ten, w którym sami byli zatrudnieni. Osobiście znam dwie osoby, które w związku z całym tym zamieszaniem złożyły korektę, bo nie posiadały nawet jednej (sic!) faktury potwierdzającej poniesienie wydatku, a kwota odliczeń w ich zeznaniach wyniosła kilka tysięcy PLN! Twoim zdaniem to moralne? Prawda jest taka, że w każdej innej firmie taki człowiek przekreśliłby sobie szanse na znalezienie kolejnej pracy. W skarbowości z tego tytułu nie spotkała jego żadna reperkusja. I to jest właśnie nie w porządku - dla ludzi, którzy kierują się nieco innymi zasadami.  Jeśli ktoś nie ma nic do ukrycia i rzetelnie wypełnia swoje zeznanania podatkowe i oświadczenia majątkowe to przecież nie ma się czym bulwersować, nic jemu nie grozi. A argumenty dotyczące "podejrzewania wszystkich" tym bardziej nie mogą dotyczyć osób uczciwych. Im najbardziej powinno zależeć na tym, żeby zdemaskować oszustów. Jestem jak najbardziej ZA takimi akcjami!

10 sty 2008, 12:26

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:51

POSTY        197
Tak Monroe - niech sprawdzają, wprowadzają ISO, poniżają w telewizji i prasie...Jednego niech nie robią - niech nie dają żadnych podwyżek !!! Przecież bydło może za darmo pracować...
Powiesz, że przecież wszystko zgodnie z prawem ? Pewnie, że zgodnie ! Brak podwyżek też. Zapowiedź zowlnienia 10 % urzedników też. Tylko dlaczego odbywa się to teraz ? Powiem Ci dlaczego - chcą nas przestraszyć, żebyśmy zamknęli dziub i cicho siedzieli...Tylko, że chyba deczko późno się zorientowali, bo niedługo nie będzie nawet kto miał tego dziuba otworzyc...

Ostatnio edytowano 10 sty 2008, 13:59 przez Juhas, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2008, 13:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 11:17

POSTY        94

LOKALIZACJAPyrlandia
Kontrole odbywają się z konkretnego powodu. Po prostu życzliwość współpracowników. Nie wymyślajcie dziwnych teorii. Nie powiedziano Wam, co jest tego przyczyną?

10 sty 2008, 14:06

POSTY        13

Tak Monroe - niech sprawdzają, wprowadzają ISO, poniżają w telewizji i prasie...Jednego niech nie robią - niech nie dają żadnych podwyżek !!! Przecież bydło może za darmo pracować...
Powiesz, że przecież wszystko zgodnie z prawem ? Pewnie, że zgodnie ! Brak podwyżek też. Zapowiedź zowlnienia 10 % urzedników też. Tylko dlaczego odbywa się to teraz ? Powiem Ci dlaczego - chcą nas przestraszyć, żebyśmy zamknęli dziub i cicho siedzieli...Tylko, że chyba deczko późno się zorientowali, bo niedługo nie będzie nawet kto miał tego dziuba otworzyc...

Nie rozumiem więc z jakiego powodu pracujesz w tych strukturach? Publicznie poniżany, traktowany jak bydło i w dodatku marnie wynagradzany? Przy ewentualnym pisaniu listu motywacyjnego, radzę mimo wszystko skorzystać ze słownika ortograficznego.

10 sty 2008, 14:25

POSTY        197
Monroe - niestety nie pracuję tak wysoko jak Ty w strukturach Wielkopolskiej IS, więc na moim stanowisku taka ortografia zupełnie mi wystarcza... A Ty zamiast pisać tutaj bzdury może zacznij już sprzątać biurko ?

10 sty 2008, 14:29

POSTY        13

Monroe - niestety nie pracuję tak wysoko jak Ty w strukturach Wielkopolskiej IS, więc na moim stanowisku taka ortografia zupełnie mi wystarcza... A Ty zamiast pisać tutaj bzdury może zacznij już sprzątać biurko ?

Skoro Tobie wystarcza, to świetnie. Wydawało mi się jednak, że to wiedza z zakresu szkoły podstawowej, wymagana nie tylko na stanowisakch kierowniczych. Pozdrawiam i życzę miłej pracy.

10 sty 2008, 14:47

POSTY        197
Stanowisakch kierowniczych ? Co to takiego stanowisakch ? Nerwy, czy braki w wykształceniu ?

10 sty 2008, 14:53

POSTY        13

Stanowisakch kierowniczych ? Co to takiego stanowisakch ? Nerwy, czy braki w wykształceniu ?

Pozostawię bez komentarza tę nieudolną próbę złośliwości. Widzę, że w szkole nie nauczono Ciebie nie tylko ortografii ale także czytania tekstu ze zrozumieniem. Z mojej strony to ostatni post do Ciebie, bo temat forum jest wyraźnie określony. Jeszcze raz pozdrawiam.

10 sty 2008, 15:24

POSTY        197
Może popatrz na posty wyżej i zobacz kto zaczął...Również pozdrawiam.

10 sty 2008, 15:36

POSTY        13

<!--quoteo(post=21995:date=10. 01. 2008 g. 12:26:name=monroe)--><div class='quotetop'>(monroe @ 10. 01. 2008 g. 12:26) [snapback]21995[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A Twoim zdaniem sprawdzanie zeznań pracowników to coś nadzwyczajnego? A może uważasz, że jesteśmy uprzywilejowaną grupą, którą ta weryfikacja powinna ominąć? W istocie rzeczy tak było. Pracowałam w US i wiem na jakich zasadach korzystano z ulg podatkowych. Szczególnie, zaś dotyczyło to pracowników, dla których właściwym US był ten, w którym sami byli zatrudnieni. Osobiście znam dwie osoby, które w związku z całym tym zamieszaniem złożyły korektę, bo nie posiadały nawet jednej (sic!) faktury potwierdzającej poniesienie wydatku, a kwota odliczeń w ich zeznaniach wyniosła kilka tysięcy PLN! Twoim zdaniem to moralne? Prawda jest taka, że w każdej innej firmie taki człowiek przekreśliłby sobie szanse na znalezienie kolejnej pracy. W skarbowości z tego tytułu nie spotkała jego żadna reperkusja. I to jest właśnie nie w porządku - dla ludzi, którzy kierują się nieco innymi zasadami.  Jeśli ktoś nie ma nic do ukrycia i rzetelnie wypełnia swoje zeznanania podatkowe i oświadczenia majątkowe to przecież nie ma się czym bulwersować, nic jemu nie grozi. A argumenty dotyczące "podejrzewania wszystkich" tym bardziej nie mogą dotyczyć osób uczciwych. Im najbardziej powinno zależeć na tym, żeby zdemaskować oszustów. Jestem jak najbardziej ZA takimi akcjami!

Staram się unikać złośliwości, ale zauważam, że i tobie korzystanie ze słownika nie zaszkodziłoby :rotfl:
Poza tym i ja uważam, że nikt nas z innej gliny nie ulepił. Wynika zapewne to z tego, że nie mam nic do ukrycia, a o wszystkie moje odliczenia nie muszę się martwić. Wiem też, że nic nie ma pewnego :sex:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A może jakiś przykład tych zauważonych błędów?

10 sty 2008, 19:21

POSTY        197
Podaj więc te przykłady u mnie ? Oczywiście bez "literówek" bo te zdażają się każdemu...

10 sty 2008, 19:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona