Teraz jest 06 wrz 2025, 17:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Krajowa Informacja Podatkowa 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2006, 11:33

POSTY        35
Czy słyszał ktoś audycję Pana Weissa z piątku w Radiu ZET bodajże, w której dzwonił do Krajowej Informacji Podatkowej? Słysząc przypadkiem tę rozmowę mało nie zapadłem się pod biurko. Czy ktoś przypadkiem wie, jakie są kryteria rekrutacji? Mam nadzieję, że osoba, która akurat odebrała telefon Pana Weissa znalazła się tam przypadkowo, bo jeśli nie... (kto słyszał, ten wie o czym mówię). Nie trzeba wszystkiego wiedzieć na zawołanie, omnibusów jest stosunkowo niedużo, ale jakieś reguły prowadzenia rozmowy, żeby nie zrobić z siebie kompletnego idioty, chyba obowiązują. A tak na marginesie ciekaw, jestem opinii forumowiczów na temat KIP.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 28 paź 2006, 20:48 przez wrozka, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 12:48
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Wyjaśnienie MF w sprawie działania Krajowej Informacji Podatkowej
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...ngle&ide=95" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...ngle&ide=95</a>

(www.mf.gov.pl)<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 28 paź 2006, 14:47 przez melon, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 14:26

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Niestety, nie słyszałem audycji, ale pan Redaktor ma specyficzny styl, a jego audycja wtedy jest udana, jeśli z rozmówcy zrobi głupka. Więc dopiął po raz kolejny swego.

Ostatnio edytowano 28 paź 2006, 20:49 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 14:41
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Niestety, nie słyszałem audycji, ale pan Redaktor ma specyficzny styl, a jego audycja wtedy jest udana, jeśli z rozmówcy zrobi głupka. Więc dopiął po raz kolejny swego.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Mam bardzo podobne zdanie jak wjawor, niestety Pan Redaktor (nie piszę nazwiska - może znowu zrobiłbym błąd) nie musiał w tej audycji się "wysilić". I to jest sentencja mojego niezbyt bystrego postu. :D

Ostatnio edytowano 28 paź 2006, 20:51 przez wrozka, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 19:03
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 08:48

POSTY        38
Wróżko zdradź nam wszystkim w paru zdaniach, co takiego Janusz Weiss na łamach radia Zet tym razem udowodnił?

Ostatnio edytowano 28 paź 2006, 20:51 przez adam, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 19:41
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->[Wróżko zdradź nam wszystkim w paru zdaniach, co takiego Janusz Weiss na łamach radia Zet tym razem udowodnił?<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->Cóż, nie jestem w stanie odtworzyć tej rozmowy, ponieważ po pierwsze: nie byłem jej bezpośrednim świadkiem, po drugie: słyszałem ją w radiu w czasie, kiedy byłem w pracy i wykonywałem czynności służbowe. Szkoda, że nie nie mieliśmy w pobliżu jakiegoś urządzenia nagrywającego. To ostatnio modne.

Nie twierdzę, że Pan Weiss (ups już napisałem poprawnie - dzięki IzaKom) coś udowodnił, bo wiadomo, że szukał tematu. Taka jego praca. Problem w tym, że nie powinien dostawać pożywki w instytucji, która skierowana jest do wszystkich podatników i ma za zadanie wyjaśnić podatnikom wątpliwości związane z polskim prawem podatkowym. Nie trzeba od razu geniusza. Wystarczy, że znajdą się tam ludzie, którzy mieli to nieszczęście kilka lat pracować w skarbówce. Mam wrażenie, że w obsadzie KIP-ów była łapanka, tak jak to było kiedyś w DUS-ach. A może się mylę? Błądzić jest rzeczą ludzką.

Ostatnio edytowano 29 paź 2006, 09:57 przez wrozka, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 20:31

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Mam wrażenie że w obadzie KIP-ów była łapanka tak jak to było kiedyś w  DUS-ach. a możed się mylę. Błądzić jest rzeczą ludzką.

Nie wiem jak wyglądał ostatni etap rekrutacji (a więc ostateczny wybór), ale teoretycznie szanse miał każdy z nas. Były ogłoszenia w USach, przynajmniej u mnie wisiało sobie w gablocie. Każdy, kto czuł się na siłach bawić 8 godzin dziennie w "głuchy telefon" miał szansę. Czy było dużo chętnych i kto został wybrany, zobaczymy, gdy faktycznie ruszą pełną parą. Ciekaw jestem też, ile telefonów wykonał p. Weiss i czy to był akurat pierwszy z wykonanych do KIP ?

Ostatnio edytowano 29 paź 2006, 09:07 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

28 paź 2006, 22:49
Amator

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:20

POSTY        13

Nie trzeba od razu geniusza. Wystarczy, że znajdą się tam ludzie, którzy mieli to nieszczęście kilka lat pracować w skarbówce.

Nie bardzo rozumiem o jakie nieszczęście chodzi?

Ostatnio edytowano 29 paź 2006, 09:56 przez Graz1yna, łącznie edytowano 1 raz

29 paź 2006, 09:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 06:31

POSTY        74
O jakże żałuję, że nie słyszałam tej audycji :(. Choćby dlatego, że któregoś pięknego razu pewien "ktoś" stwierdzał w komentarzach, że do KIP-ów dostali się najlepsi, najcudowniesi i najwspanialsi :D, a w organach zostały same niewiele wiedzące "Krysie" i "Zosie". I owszem, zgodzić się należy, że Pan Redaktor ma "specyficzny styl", niemniej jednak kompetentny,  wysokokwalifikowany i błyskotliwy człowiek powinien wyjść z tego bez pozostawiania wrażenia, że dał "zrobić z siebie idiotę".

Ostatnio edytowano 07 lis 2006, 21:37 przez onao, łącznie edytowano 1 raz

07 lis 2006, 20:09
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Zastanawiam się, dlaczego pracownicy KIP'ów się nie bronią? I dlaczego tu nie zabrali głosu... Z chęcią poznałbym ich opinię na temat własnej pracy i jej warunków.

Ostatnio edytowano 29 lis 2006, 00:52 przez komis, łącznie edytowano 1 raz

28 lis 2006, 22:09

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Zastanawiam się, dlaczego pracownicy KIP'ów się nie bronią? I dlaczego tu nie zabrali głosu... Z chęcią poznałbym ich opinię na temat własnej pracy i jej warunków.

Bo chcą zachować swoje miejsce pracy.
A po co to cudo powstało, może tu znajdziemy przynajmniej część argumentów:
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=510" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php..._single&ide=510</a>

03 gru 2006, 21:48

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=1397" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...single&ide=1397</a>
Być może trzeba ponownie namówić Weissa, by zweryfikował podawane radosne wieści przez MF z codzienną rzeczywistością. Piękne wykresy, wszyscy zadowoleni.

W I 2007r. rekord 61.041 pytań.
Stachanowcy na start (szkoda, że luty taki krótki, no i że już mamy marzec) może w III stuknie setka?

A teraz wróćmy na ziemię.

W styczniu mieliśmy 22 dni robocze.
W KIP na początku pracowało 160 konsultantów (pewnie teraz jest więcej, ale nie bądźmy drobiazgowi).
Mamy chyba 8-godzinny dzień pracy.
Co nam wyszło?
61.041 : 22 : 160 : 8 = 2,17 pytania na godzinę.

Ostatnio edytowano 08 mar 2007, 07:27 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

06 mar 2007, 22:21
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Równie interesujący jest fragment raportu w którym stwierdzono, iż:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
W kolejnych tygodniach grudnia rozkład pytań skierowanych do Krajowej Informacji Podatkowej prezentował się następująco:
- 2-5 stycznia – 9702 pytania
- 8-12 stycznia – 13119 pytań
- 15-19 stycznia   – 14557 pytań
- 22-26 stycznia – 15272 pytania
- 29-31 stycznia –  8391 pytań<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

...Hmm...

Ostatnio edytowano 08 mar 2007, 07:27 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

06 mar 2007, 22:35
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
Ale tylko na 14 nie odpowiedzieli z marszu - z 61 tysięcy. Że też nikt w ministerstwie nie pomyślał, żeby tam fax postawić - mogliby też przejąć postępowania podatkowe.

Ostatnio edytowano 08 mar 2007, 07:28 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

06 mar 2007, 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona