Teraz jest 01 wrz 2025, 17:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
PIT-6 po terminie 2016 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA30 mar 2016, 07:54

POSTY        61
Post PIT-6 po terminie 2016
Witam, czy ktoś spotkał się z przypadkiem w tym roku, że PIT-6 z działów specjalnych został złożony po terminie, czyli wyklucza się go z norm szacunkowych i przechodzi na KPiR. W jakiej formie poinformować o tej radosnej nowinie podatnika. Co śmieszniejsze jego działy specjalne to 1 pies. :mur:

10 maja 2016, 13:43
Amator

REJESTRACJA17 cze 2013, 07:23

POSTY        17
Post Re: PIT-6 po terminie 2016
A może po prostu zaczął prowadzić w trakcie roku?

10 maja 2016, 14:13
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 kwi 2016, 07:53

POSTY        1
Gryzelda                    

Witam, czy ktoś spotkał się z przypadkiem w tym roku, że PIT-6 z działów specjalnych został złożony po terminie, czyli wyklucza się go z norm szacunkowych i przechodzi na KPiR. W jakiej formie poinformować o tej radosnej nowinie podatnika. Co śmieszniejsze jego działy specjalne to 1 pies. :mur:

z art. 43 uopdof wynika tylko, że podatnik jest zobowiązany do złożenia do 20 stycznia deklaracji PIT-6 o rodzajach i rozmiarach zamierzonej produkcji w roku podatkowym. Natomiast z żadnych przepisów nie wynika, że jeżeli taką deklarację złoży po terminie będzie on wyłączony z norm szacunkowych. Więc wg mnie należy to traktować jak "zwykłą" deklarację złożoną po terminie za którą podatnik może dostać mandat, ale us normalnie powinien wydać mu decyzję.

przy karcie podatkowej jest trochę inaczej bo z art. 25 o zryczałtowanym podatku od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne wynika, iż jednym z warunków opodatkowania w formie kp jest złożenie wniosku PIT-16, który z zgodnie z art. 29 ustawy podatnik musi złożyć przed rozpoczęciem działalności. W takim wypadku gdy PIT-16 złożony jest po terminie podatnik jest wyłączony z tej formy opodatkowania a us wydaje decyzję odmowną.

10 maja 2016, 14:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
Popieram. A czy w przypadku rozp. Działów w trakcie roku, w decyzji ustalać dochód proporcjonalnie tylko w przypadku upraw, a w pozostałych przypadkach w całości na dany rok? A co z likwidacją w trakcie roku, co z wysokością dochodu.

10 maja 2016, 19:37
Zaawansowany

POSTY        61
Sar123                    

Gryzelda                    

z art. 43 uopdof wynika tylko, że podatnik jest zobowiązany do złożenia do 20 stycznia deklaracji PIT-6 o rodzajach i rozmiarach zamierzonej produkcji w roku podatkowym. Natomiast z żadnych przepisów nie wynika, że jeżeli taką deklarację złoży po terminie będzie on wyłączony z norm szacunkowych. Więc wg mnie należy to traktować jak "zwykłą" deklarację złożoną po terminie za którą podatnik może dostać mandat, ale us normalnie powinien wydać mu decyzję.

Dzięki za odpowiedź. Niestety, byłam na początku roku na spotkaniu w IS w sprawie zmian w ordynacji i podatku dochodowym i wyraźnie zostało zaznaczone (werbalnie), że w przypadku złożenia PIT-6 po 20.01.2016 nie będzie możliwości zastosowania norm szacunkowych i nawet w przypadku pojedynczych sztuk psów czy kotów trzeba będzie założyć podatkową księgę. Zapomniałam się tylko dopytać jak załatwić taki problem z PIT-6 po terminie. Chyba zadzwonię dziś do IS w tej sprawie.

11 maja 2016, 06:21
Zaawansowany

POSTY        61
Gryzelda                    

tak dla zakończenia tego wątku: wydałam decyzję odmawiającą ustalenia na rok 2016 wymiaru zaliczek na podatek dochodowy od dochodów z działów specjalnych produkcji rolnej przy zastosowaniu norm szacunkowych dochodu.

19 maja 2016, 13:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        79
Gryzelda                    

Gryzelda                    

tak dla zakończenia tego wątku: wydałam decyzję odmawiającą ustalenia na rok 2016 wymiaru zaliczek na podatek dochodowy od dochodów z działów specjalnych produkcji rolnej przy zastosowaniu norm szacunkowych dochodu.

U nas były wydawane decyzję ustalajace jeśli złożono pit-6 po terminie. A jak postepujecie w przypadku rozpoczęcia czy zakończenia działów w trakcie roku, tzn. jak liczycie dochod, czy proporcją tylko w przypadku upraw?

19 maja 2016, 16:41
Zaawansowany

POSTY        61
U nas przy rozpoczęciu działów wyliczamy dla wszystkich wg ilości miesięcy od rozpoczęcia do końca roku (czyli proporcja?). Jeśli ktoś zakończy w trakcie roku a nie wystąpiły zaliczki to nic nie robimy. Sprawdzamy tylko co wykazał w zeznaniu rocznym. Natomiast jeśli wystąpiły zaliczki a działy zostały zakończone (miałam tylko jeden taki przypadek - podatnik zmarł) - odpisałam w księgowości zaliczki od chwili śmierci.

20 maja 2016, 06:33
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        79
Gryzelda                    

U nas przy rozpoczęciu działów wyliczamy dla wszystkich wg ilości miesięcy od rozpoczęcia do końca roku (czyli proporcja?). Jeśli ktoś zakończy w trakcie roku a nie wystąpiły zaliczki to nic nie robimy. Sprawdzamy tylko co wykazał w zeznaniu rocznym. Natomiast jeśli wystąpiły zaliczki a działy zostały zakończone (miałam tylko jeden taki przypadek - podatnik zmarł) - odpisałam w księgowości zaliczki od chwili śmierci.

U nas tylko w przypadku upraw wyliczamy dochod proporcja. Zawiadomienie o zmianach w trakcie roku, to pozostawiamy aa. , potem tylko sprawdzamy  zeznanie roczne.  A jeśli zakończy dzialy w trakcie roku i są zaliczki, to wydajecie dec. Wygaśnięcia.  My tak robimy i anulujem zaliczki, ale mam wątpliwości. Może tylko należy odpisać zaliczki bez juz wydawania dec. Wygaśnięcia,  bo rozliczenia rocznego dokona w zeznaniu rocznym.

20 maja 2016, 18:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2018, 19:51

POSTY        9
Gryzelda                    

Gryzelda                    

Witam, mam sytuację gdzie podatniczka dwa lata z rzędu składa PIT-6 dopiero w marcu zyskując dwa miesiące bez konieczności wpłat zaliczek ( zawsze jej wychodzą zaliczki). Chcę w tym roku zdyscyplinować podatniczkę - ukaranie z art. 54 KKS i jednocześnie powiadomić o konieczności prowadzenia ksiąg?

31 sty 2023, 13:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]