Teraz jest 04 wrz 2025, 07:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Niepełny etat 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2015, 19:59

POSTY        3
Post Niepełny etat
Witam, trochę nie w temacie przeniesienia (nie ma takiego wątku na forum).
Mam pytanie: czy ktoś z Was pracuje na mniejszy etat?
Po powrocie z urlopu wychowawczego chcę zmniejszyć etat. I tu pojawia się problem bo podobno nie można.
Praca: czas nieokreślony, służba cywilna.
Urlop wychowawczy troszkę ponad 2 lata. Dziecko poniżej 6 lat.
Czy faktycznie nie można?

Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź

14 mar 2019, 09:57
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2010, 07:51

POSTY        64
Post Re: Niepełny etat
Jeszcze nie korzystałam, ale zamierzam i kodeks pracy mówi, że:
"Art. 1867. Obniżenie wymiaru czasu pracy na wniosek pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego

§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 1868a rozporządzenie w sprawie wniosków o udzielenie urlopów: macierzyńskiego, na warunkach urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku."

Wygląda na to, że pracodawca nie może odmówić. Co nie znaczy, że nie będzie próbował zniechęcić.

15 mar 2019, 09:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2015, 19:59

POSTY        3
Dziękuję za odpowiedź. To akurat wiedziałam, ale jest ograniczenie łącznie urlop wychowawczy może trwać 36 miesięcy i na tyle od razu po zakończeniu urlopu macierzyńskiego można zmniejszyć wymiar etatu.
Czy ktoś ma zmniejszony etat? Czy był z tym problem?

15 mar 2019, 10:57
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2010, 07:51

POSTY        64
W praktyce to 35 miesięcy, bo 1 przysługuje drugiemu opiekunowi/rodzicowi, chyba że twoja sytuacja uprawnia cię do samodzielnego wykorzystania urlopu. Jeśli wykorzystałaś np. 25 miesięcy, to przez kolejne 10 (lub 11) powinnaś mieć prawo do pracy w obniżonym wymiarze. Niestety nie znam osobiście nikogo korzystającego z obniżonego czasu pracy.

15 mar 2019, 13:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]