Witajcie. Taki mam problem: wzywam do złożenia zeznań z tyt. działalności gosp. obcokrajowców. Pod adresem, który został u nas zgłoszony nikt taki już nie przebywa. Przypuszczam, że już dawno wrócili do swojego kraju lub ruszyli dalej. Często bywa, że założenie działalności to była jedyna czynność urzędowa, później już żadnych zeznań, wpłat podatku, nic! Od 2012 r., a czasami i wcześniej nie ma już z nimi żadnego kontaktu. Co robicie w takich sytuacjach? Jakie są praktyki w Waszych urzędach? Wzywacie dla proformy, byleby był papier, że coś robicie czy może wykreślacie go z urzędu? A może jakieś inne pomysły?
02 lip 2018, 10:41
Re: Działalność gospodarcza obcokrajowców
Ja zawiadamiam Ministerstwo Przedsiębiorczości i Rozwoju, że wszczęto czynności sprawdzające ale pod podanym adresem nikt nie podejmuje korespondencji. Wysyłam im celem wykorzystania służbowego zgodnie z art. 32 ust 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy (Dz.U. z 2018r. poz. 647 ze zm.). oni kierują zapytanie do podatnika, jeżeli im nie odpowie wykreślają działalność.
____________________________________ Ja jestem tylko zwykłym żołnierzem, wykonuję rozkazy. Bitwy wygrywają wodzowie.