Teraz jest 04 wrz 2025, 12:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Tytuł wykonawczy po umorzeniu postępowania egzekucyjnego 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Post Tytuł wykonawczy po umorzeniu postępowania egzekucyjnego
Witam, bardzo proszę o informacje jak należy postąpić w przypadku gdy umorzono postępowanie egzekucyjne, a następnie ujawniono majątek.
Czy należy wystawić nowy tytuł wykonawczy z nowym numerem i bieżącą datą, czy też egzekucja ma prowadzić postępowanie na podstawie starego tytułu.
Jeżeli można to proszę również o wskazanie przepisów w tym zakresie.

23 lip 2014, 10:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Post Re: Tytuł wykonawczy po umorzeniu postępowania egzekucyjnego
Nowy tytuł z nowym numerem.

23 lip 2014, 12:24
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
odp jak wyżej. A przepisy? No cóż, to po prostu przepisy o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Skoro poprzednie było umorzone, to go nie ma.  Zatem trzeba wszcząć nowe postepowanie a to oznacza od nowa upomnienie i od nowa tytuł itd itd

23 lip 2014, 15:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2013, 17:30

POSTY        4
a dlaczego nowe upomnienie, okres i rok powstania zaległości się nie zmienił? I podatnik otrzymał już stosowne upomnienie :)

24 lip 2014, 08:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Nowy tytuł bezsprzecznie. Upomnienie może być stare.

24 lip 2014, 19:56
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
No dobra, nie upieram się przy upomnieniu. U nas się wystawia na nowo ale rzeczywiście nie jest to konieczne.

24 lip 2014, 20:31
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 lip 2013, 12:41

POSTY        2
Wg mnie nowy tytuł ale już bez upomnienia (no chyba że wcześniej go nie było albo zmienił się adres zobowiązanego- to wtedy zastanawiałabym się również nad upomnieniem).

Mnie zastanawia co robicie w sytuacji gdy egzekucję umorzył komornik, który prowadził ją tylko do określonych składników majątowych nr. z rachunku bankowego. Czy w takim wypadku "nasza" egzekucja może prowadzić dalej postępowanie z innych składników majątkowych, czy skoro komornik umorzył egzekucję to trzeba na nowo wystawić tytuł i skierować go do EA?

19 sie 2014, 21:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Ja prowadzę dalej do innych składników. Kmornik prowadził tylko do środka więc nie widzę sensu żeby umarzać całość.

20 sie 2014, 06:24
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Prowadzi się dalej postępowanie na podstawie "dotychczasowych" tytułów wykonawczych.

20 sie 2014, 21:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
przeczytałam i nadal nie wiem co powinien zrobić wierzyciel chcąc wznowić postępowanie egzekucyjne po umorzeniu. W systemie mam odznaczone iż został wydany tytuł wykonawczy na daną zaległość, więc nie pozwoli mi wystawić kolejnego z nowym nr i nową datą na tej samej zaległości. proszę o pilna odp. ;)

01 kwi 2015, 07:34
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
nolka                    

przeczytałam i nadal nie wiem co powinien zrobić wierzyciel chcąc wznowić postępowanie egzekucyjne po umorzeniu. W systemie mam odznaczone iż został wydany tytuł wykonawczy na daną zaległość, więc nie pozwoli mi wystawić kolejnego z nowym nr i nową datą na tej samej zaległości. proszę o pilna odp. ;)

Zostaje Ci chyba helpdesk do producenta oprogramowania, skoro nie pozwala Ci wydrukować TW. Tak jak już było pisane wcześniej, chcąc wszcząć ponownie egzekucję, musi wystawić nowy tytuł wykonawczy i przesłać go do OE z informacją o ustalonym nowym składniku majątku zobowiązanego.

01 kwi 2015, 09:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2009, 12:27

POSTY        8
w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego i późniejszego ujawnienia nowego majątku, w P-2B treba "wycofać" stare tytuły i wtedy można wystawić TW z nowymi numerami.Co do upomnień to ja wystawiam ,żeby zobowiazany nie mógł zarzucić braku doręczenia upomnienia.

01 kwi 2015, 12:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
ta metoda była by ok, gdyby nie fakt że przy wydrukowaniu zaległości objętych tytułami wydrukuje się że dana zaległość była oddana do egzekucji np. po 3 latach  ( za datą tytułu który wystawie by wznowić egzekucję po umorzeniu:)  w razie kontroli każda taka sytuacja będzie do wyjaśnienia.
ps. zaznaczacie gdzieś w P-2B egzekucje umorzoną?

01 kwi 2015, 14:14
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2017, 10:59

POSTY        4
Na początku 2018 wpłynęło do wierzyciela postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego w związku z art. 59 §2. W 2019 znaleziono nowy majątek- konto bankowe na którym jest kasa. Czy w związku z "chęcią" wszczęcia ponownej egzekucji (1) wystawiam nowe upomnienie, czekam na doręczenie, wystawiam nowy tytuł czy też (2) zostawiam stare upomnienie, wystawiam nowy tytuł (data upomnienia ze starego)? Po trzecie, czy wystawiam nowy tytuł czy tez któryś ponowny/zmieniony/dalszy tytuł wykonawczy?
Jak ktoś dodatkowo posiada jakieś pismo z MF czy DIAS w tej sprawie, będę wdzięczna za jakieś szczegóły.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

21 mar 2019, 15:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona