Witam wszystkich serdecznie. Chciałabym aplikować na referenta w tymże dziale. Bardzo proszę o o pomoc osoby pracujące na podobnych stanowiskach. Chodzi mi o to jakie aplikacje biurowe i informatyczne są wykorzystywane, ponieważ taki jest wymóg w ogłoszeniu. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pozdrawiam
27 paź 2017, 10:28
Re: Referat Czynności Analitycznych i Sprawdzających
Przede wszystkim word i perfekt excell (przyda się a i znacznie ułatwia pracę).
____________________________________ Ja jestem tylko zwykłym żołnierzem, wykonuję rozkazy. Bitwy wygrywają wodzowie.
27 paź 2017, 11:32
Czyli takie podstawowe, myślałam,że jakieś specjalistyczne. Dzięki
27 paź 2017, 11:36
Jak pisano Excel podstawa /najlepiej ze znajomością tabel przestawnych/ Do tego wewnętrzne e-Orus, Poltax z podsystemem Kontrola szczególnie, DWP, WRO-SYSTEM /najlepiej wszystkie moduły/, Serce, obsługa hurtowni danych spr i whtax, allearchiwum. Tak na szybko
27 paź 2017, 12:34
Zależy gdzie, bo jak w majątkach to na pewno SSP i CZM. Z doświadczenia wiem, że w tym przypadku Excel i Word praktycznie wcale się nie przydaje.
27 paź 2017, 12:44
Dziewczyna chce APLIKOWAĆ do tego działu, a nie zostać tam kierownikiem! Word i Exel wystarczy - reszty się nauczysz...
27 paź 2017, 13:08
Uff, bo już się przeraziłam
27 paź 2017, 13:19
Gienia2017
Witam wszystkich serdecznie. Chciałabym aplikować na referenta w tymże dziale. Bardzo proszę o o pomoc osoby pracujące na podobnych stanowiskach. Chodzi mi o to jakie aplikacje biurowe i informatyczne są wykorzystywane, ponieważ taki jest wymóg w ogłoszeniu. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pozdrawiam
Wymóg znajomości aplikacji informatycznych na stanowisko referenta? Ej no bez jaj. Wszystkiego się nauczysz, większość startuje od zera znajomości programów, spokojnie.
27 paź 2017, 13:45
Witajcie. Za tydzień mam stawić się na test wiedzy i rozmowę kwalifikacyjną na wymienione w temacie stanowisko. Na co zwrócić szczególnie uwagę? Czy test wiedzy obejmuje cały zakres prawa podatkowego, czy głównie Ordynację Podatkową? Ktoś w ostatnim czasie przechodził coś podobnego?
01 maja 2018, 08:58
Od stażystów, którzy startowali w mojej izbie wiem że w rozmowie w ogóle nie było pytań z wiedzy. Było zadanie z excela + worda. Z tego co pamiętam to w wordzie było trzeba przepisać tekst i go sformatować.
01 maja 2018, 13:40
Sądzę, że na teście wiedzy będą podstawy z podatków, czyli VAT, PIT, ordynacja też. A na rozmowie coś ogólnego, przekrojowego też może być, coś o tajemnicy skarbowej. Ogólnie fajnie wypada się gdy się czuje temat na rozmowie, podobnie jak przy egzaminie powiedzmy na studiach. Życie w pracy i tak zweryfikuje wiedzę, chęć jej podnoszenia, itd.
01 maja 2018, 16:03
Konstytucja w tym na pewno prawo wyborcze od kiedy można startować, głosować , zwroty VAT dla kogo, terminy, warunki, wszystkie ulgi stosowane w PIT, na pewno ogólna wiedza o JPK, dział V ordynacji podatkowej tyle mi przychodzi na myśl na razie
02 maja 2018, 06:29
Witam również planuję wystartować w naborze do Referatu Czynności Analitycznych i Sprawdzających zajmującym się głownie czynnościami sprawdzającymi (bo u nas są dwie komórki SKA - jedna czynności sprawdzające, druga analizy i planowanie). Czy jeszcze na coś oprócz ww. działów ordynacji podatkowej i ustaw o pdof i VAT powinienem zwrócić uwagę ?
26 paź 2018, 11:43
Czynności analityczne i sprawdzające
Załącznik:
List gratulacyjny urzędu skarbowego dla nowożeńców.jpg