Jaką dostanę odprawę ze skarbówki jako pracownik pobierający emeryturę,nie otrzymawszy propozycji pracy? Odprawy emerytalnej jeszcze nie otrzymałem.
01 cze 2017, 23:28
Re: Odprawa po wygaśnięciu umowy
Złóż wniosek o rozwiązaniu umowy na mocy porozumienie stron np. z dniem 28 sierpnia - dostaniesz odprawę emerytalną 6 mies. (ustawa o sł. cyw.)
02 cze 2017, 10:11
Jeżeli nie złożę takiego wniosku to odprawa emerytalna mi się nie należy? Dlaczego? Nie wystarczy samo oświadczenie,że z dniem wygaśnięcia umowy przechodzę na emeryturę?
02 cze 2017, 10:54
Nie wiem
02 cze 2017, 13:22
Czy jest ktoś kto mógłby mi to wyjaśnić? Kogokolwiek zapytam to mówi inaczej.
03 cze 2017, 08:11
xyzxyz
Jeżeli nie złożę takiego wniosku to odprawa emerytalna mi się nie należy? Dlaczego? Nie wystarczy samo oświadczenie,że z dniem wygaśnięcia umowy przechodzę na emeryturę?
Myślę, że Ci się nie będzie należała półroczna odprawa. Moim zdaniem musisz rozwiązać samemu umową o pracę w tej chwili to już tylko ,, za porozumieniem stron,, , ponieważ rozwiązanie powinno przypadać na każdy wcześniejszy dzień, niż dzień wygaśnięcia stosunku pracy w związku z wejściem KAS , czyli 31.08.2017r., Ale to tylko moje skromne zdanie.
03 cze 2017, 11:44
Na jakiej podstawie prawnej opierasz swoje skromne zdanie.
03 cze 2017, 12:48
Uważam (interpretacja autorska przepisów ustawy wprowadz. KAS i ustawy o sł. cywilnej) jak TUSIA - odnośnie terminu rozwiązania umowy, bo mam obawy, że gdy to będzie 31.08., to będą chcieli dać "odprawę" z KAS (3 m.) , a nie odprawę emerytalną (6m.) Może przesadzam, ale w naszym państwie lepiej na zimne chuchać, niż się sądzić. Natomiast nie mam pojęcia, co to 'odprawa półroczna".
05 cze 2017, 09:16
Art. 94. 1. ustawy o służbie cywilnej Członkowi korpusu służby cywilnej, którego stosunek pracy ustał w związku z przejściem na rentę z tytułu niezdolności do pracy lub emeryturę, przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia, a jeżeli członek korpusu służby cywilnej przepracował co najmniej 20 lat w służbie cywilnej, jednorazowa odprawa przysługuje w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia.
Ministerstwo dało taką interpretacje http://archwww.mf.gov.pl/dokument.php?const=47&dzial=8782&id=354805 Zgodnie z art. 170 ust. 4 ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o KAS, w przypadku gdy dojdzie do wygaśnięcia stosunku pracy lub służby, pracownikom oraz funkcjonariuszom przysługują świadczenia należne odpowiednio w związku z likwidacją urzędu albo zniesieniem jednostki organizacyjnej. Użycie przez ustawodawcę w tym przepisie słowa „odpowiednio” oznacza, że dla pracowników członków korpusu służby cywilnej będą tutaj miały zastosowanie przepisy ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, a dla funkcjonariuszy przepisy ustawy o Służbie Celnej.
Po mojemu skoro stosunek pracy pracownikom - członkom korpusu służby cywilnej wygasa w związku z art. 170 ust. 1 pkt 1 lub 2 ustawy o KAS z dniem 31.08.2017r. to trudno twierdzić że ten sam stosunek pracy ustał w związku z przejściem na emeryturę. Wiem że to draństwo, dlatego radę
Złóż wniosek o rozwiązaniu umowy na mocy porozumienie stron np. z dniem 28 sierpnia - dostaniesz odprawę emerytalną 6 mies. (ustawa o sł. cyw.)
uważam za bardzo dobrą -pod warunkiem że pracodawca się zgodzi na takie rozwiązanie.
05 cze 2017, 10:41
Ispec
Uważam (interpretacja autorska przepisów ustawy wprowadz. KAS i ustawy o sł. cywilnej) jak TUSIA - odnośnie terminu rozwiązania umowy, bo mam obawy, że gdy to będzie 31.08., to będą chcieli dać "odprawę" z KAS (3 m.) , a nie odprawę emerytalną (6m.) Może przesadzam, ale w naszym państwie lepiej na zimne chuchać, niż się sądzić. Natomiast nie mam pojęcia, co to 'odprawa półroczna".
Dla mnie ,, odprawa półroczna ,, to również 6- miesięczna jak i dla Ciebie, to tak na marginesie, jeśli ten skrót myślowy ma jakieś znaczenie. Sama jestem w takiej sytuacji i po wielu konsultacjach prawniczych z ostrożności podjęłam termin wypowiedzenia przed 31.08. ,, za porozumieniem stron,, na inny sposób wypowiedzenia nie masz już czasu ponieważ obowiązują Cię trzy miesiące. Poza tym ta druga możliwość zawsze skutkuje na ostatni dzień miesiąca, a więc na 31.08. i tu powstałby problem - dwa terminy . Możesz podjąć to ryzyko i czekać, aż umowa wygaśnie, ale nie jestem pewna czy warto, jak również nie jestem pewna , czy wygrasz w sądzie.
05 cze 2017, 17:21
mgoral
Ministerstwo dało taką interpretacje
Pod tą "interpretacją" z tego co pamiętam nikt się nawet nie podpisał. Ja proponuję kolegom opierać się na interpretacji, która wyszła w styczniu z Departamentu Prawnego MF:
Oznacza to, że wszyscy pracownicy i funkcjonariusze jw., których „stosunki pracy: wygasają i którym nie zostaną zaproponowane nowe warunki lub ich nie przyjmą otrzymają odprawy z art. 163 ust. 4 ustawy o Służbie Celnej na zasadach opisanych w ust od 1 do 3 tegoż artykułu.
W załączniku całe pismo.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
05 cze 2017, 21:32
U nas w IAS pojawiają się różne opinie. Pracuje w Us i nie przyjąłem warunków, czy dostanę odprawę? Czy mam to gdzieś zgłosić czy czekać
Wydział Kadr i Szkolenia w Izbie Administracji Skarbowej w Warszawie wyjaśnia pojawiające się wątpliwości w następujących kwestiach: 1) przysługiwania odprawy w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy; 2) przysługiwania świadczeń w związku z nieotrzymaniem propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia albo pełnienia służby lub odmowy przyjęcia propozycji; 3) zwolnienia na poszukiwanie pracy w związku z nieotrzymaniem propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia albo pełnienia służby lub odmowy przyjęcia propozycji.
Ad. 1 Odprawa w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługuje: a) członkom korpusu służby cywilnej - w oparciu o art. 94 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1345 z późn. zm.): „Członkowi korpusu służby cywilnej, którego stosunek pracy ustał w związku z przejściem na rentę z tytułu niezdolności do pracy lub emeryturę, przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia, a jeżeli członek korpusu służby cywilnej przepracował co najmniej 20 lat w służbie cywilnej, jednorazowa odprawa przysługuje w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia. Do okresu pracy, o którym mowa w ust. 1, wlicza się wszystkie poprzednie zakończone okresy zatrudnienia oraz inne udowodnione okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.”; b) funkcjonariuszom: • którym przedstawiono propozycję pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej i którzy złożyli oświadczenie o przyjęciu tej propozycji - w oparciu o art. 250 ust. 1 ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej z dnia 16 listopada 2016 r. (Dz. U. z 2016 r. poz. 1947 z późn. zm.): „Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem na emeryturę lub orzeczeniem trwałej niezdolności do służby przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia. Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby, nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.” ust.2: „Do okresu służby, o którym mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.” • którzy zostali zwolnieni ze służby w związku z przejściem na emeryturę lub rentę w związku z niezdolnością do pełnienia służby a jednocześnie którym nie przedstawiono propozycji pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej bądź którym przedstawiono propozycję pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej lecz złożyli oni oświadczenie o odmowie przyjęcia tej propozycji – w oparciu o art. 163 ust.1 ustawy z dnia z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz.U. z 2016, poz.1799 z późn.zm.) [stosowany w związku z art.165 ust.3 zdanie drugie ustawy z 16 listopada 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz.U. z 2016r., poz.1948 z późn.zm.)]: „Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia. Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby, nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.” ust.2: „Do okresu służby, o którym mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.” c) pracownikom niebędącym członkami korpusu służby cywilnej - w oparciu o art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 16 września 1982 r. o pracownikach urzędów państwowych (Dz. U. 2016 r. poz. 1511 z późn. zm.): „Urzędnikowi państwowemu przechodzącemu na emeryturę lub rentę inwalidzką przysługuje jednorazowa odprawa: 1) po dziesięciu latach pracy w urzędach – w wysokości dwumiesięcznego wynagrodzenia; 2) po piętnastu latach pracy w urzędach – w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia; 3) po dwudziestu latach pracy w urzędach – w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia.” ust.2: „Do okresu pracy w urzędach wlicza się okres zatrudnienia w innych zakładach pracy na zasadach określonych w przepisach, o których mowa w art. 22 ust. 2.” W obecnym brzmieniu ww. przepisów prawo do odprawy przysługuje niezależnie od rodzaju umowy. Warunkiem otrzymania tego świadczenia jest ustanie stosunku pracy/zakończenie pełnienia służby w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy oraz posiadanie odpowiedniego stażu pracy.
Ad. 2 W przypadku nieotrzymania propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia albo pełnienia służby lub odmowy przyjęcia propozycji, zapisy zawarte w art. 170 ust. 4 ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej z dnia 16 listopada 2016 r. (Dz. U. z 2016 r. poz. 1948 z późn. zm.) określają przysługujące pracownikom oraz funkcjonariuszom świadczenia należne odpowiednio w związku z likwidacją urzędu albo zniesieniem jednostki organizacyjnej w rozumieniu uchylanej ustawy o Służbie Celnej: a) dla członka korpusu służby cywilnej oraz dla pracownika niebędącego członkiem korpusu służby cywilnej na podstawie ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz.U. z 2016 r. poz. 1474) na podst. art. 8 ust. 1: „Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości: • jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata; • dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat; • trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.” Przy ustalaniu ww. okresu zatrudnienia wlicza się okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy, wobec którego Izba Administracji Skarbowej stała się następcą prawnym w stosunkach pracy nawiązanych przez pracodawcę poprzednio zatrudniającego pracownika (zastosowany przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy). Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy. Zgodnie z § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 września 2016 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2017 r. (Dz.U. z 2016r., poz. 1456) od dnia 1 stycznia 2017 r. ustalone zostało minimalne wynagrodzenie za pracę w wysokości 2000 zł.
b) dla funkcjonariusza na podstawie art. 163 ust. 4 ustawy o służbie celnej [stosowanego w związku z art.165 ust.3 zdanie drugie ustawy z 16 listopada 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz.U. z 2016r., poz.1948 z późn.zm.)]: „funkcjonariuszowi służby stałej, zwolnionemu ze służby w związku ze zniesieniem lub reorganizacją jednostki organizacyjnej, przysługuje odprawa na zasadach i w wysokości określonych w ust. 1–3”, tj. odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia. Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby, nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia. Do okresu służby wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na zapis art. 170 ust. 4a ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o KAS, stanowiący, że przytoczonego przepisu art. 170 ust. 4 nie stosuje się do pracowników oraz funkcjonariuszy, którzy nabyli prawo do odprawy przysługującej w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy. Zatem wobec rozwiązania stosunku pracy/zwolnienia z pełnienia służby do dnia 31 sierpnia 2017 r. w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy pracownikowi/funkcjonariuszowi będzie przysługiwać wyłącznie odprawa w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy a świadczenie w związku z brakiem propozycji (bądź odmową jej przyjęcia) w tym przypadku nie będzie należne. Ustawa wyklucza zbieg obu tych świadczeń.
Ad.3 Zwolnienie na poszukiwanie pracy, określone w art. 37 § 1 Kodeksu pracy występuje w sytuacji co najmniej dwutygodniowego okresu wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego przez pracodawcę. Taka sytuacja nie występuje w konsekwencji nieotrzymania propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia lub odmowy przyjęcia propozycji pracy, w tym bowiem przypadku występuje wygaśnięcie stosunku pracy a nie wypowiedzenie umowy o pracę. Okres pomiędzy 31 maja 2017r. a 31 sierpnia 2017r. bądź pomiędzy datą złożenia oświadczenia o odmowie przyjęcia propozycji a 31 sierpnia 2017r. kończący się wygaśnięciem stosunku pracy, nie jest przez ustawę Przepisy wprowadzające ustawę o KAS utożsamiany z okresem wypowiedzenia. W kontekście powyższego, pracownikowi nie przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy w związku z wygaśnięciem stosunku pracy jaki nastąpi z dniem 31 sierpnia 2017 r.
Zastępca Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie Teresa Warszawska /podpis na oryginale/
30 cze 2017, 12:13
Czy te odprawy przysługują też osobom, które były na zastępstwo?