Teraz jest 04 wrz 2025, 10:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Postępowania podatkowe, decyzja z art. 108 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 kwi 2017, 22:35

POSTY        5
Post Postępowania podatkowe, decyzja z art. 108
Witam
Ciekawa jestem bardzo jak wygląda w US po 1.03.17r. sprawa przekazywania przez kontrolę do komórek postępowań spraw do wszczęcia? Czy w dalszym ciągu otrzymujecie sprawy związane z przestępstwami karuzelowymi?
Zgodnie z założeniami reformy mamy dwie procedury kontroli:
1.  kontrola celno-skarbowa tzw. kontrola twarda (realizowana przez UCS) mająca na celu wykrywanie i zwalczanie nieprawidłowości na wielką skalę (czyli jak rozumiem również przestępstwa karuzelowe)
 2.  kontrola podatkowa tzw. kontrola miękka (prowadzona w US), która ma być z założenia "przeznaczona dla uczciwych podatników i ukierunkowana na pomoc w prawidłowym wykonywaniu obowiązków podatkowych".
U mnie jak na razie zmian nie widać, kontrola przekazuje i ma jeszcze wiele poważnych spraw do przekazania, są to co prawda kontrole wszczęte przed 1.03.2017 r., ale czy mimo wszystko nie można by podesłać ich do UCS? Oni mają wszakże większe możliwości...

No i jak to jest z decyzjami wydawanymi na podstawie art. 108, podobno mamy się wycofywać z wydawania decyzji w oparciu o ten przepis, ale czy tak jest rzeczywiście w Waszych Urzędach?

19 kwi 2017, 20:46
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2015, 16:48

POSTY        52
Post Re: Postępowania podatkowe, decyzja z art. 108
Orsa                    

Witam
Ciekawa jestem bardzo jak wygląda w US po 1.03.17r. sprawa przekazywania przez kontrolę do komórek postępowań spraw do wszczęcia? Czy w dalszym ciągu otrzymujecie sprawy związane z przestępstwami karuzelowymi?
Zgodnie z założeniami reformy mamy dwie procedury kontroli:
1.  kontrola celno-skarbowa tzw. kontrola twarda (realizowana przez UCS) mająca na celu wykrywanie i zwalczanie nieprawidłowości na wielką skalę (czyli jak rozumiem również przestępstwa karuzelowe)
 2.  kontrola podatkowa tzw. kontrola miękka (prowadzona w US), która ma być z założenia "przeznaczona dla uczciwych podatników i ukierunkowana na pomoc w prawidłowym wykonywaniu obowiązków podatkowych".
U mnie jak na razie zmian nie widać, kontrola przekazuje i ma jeszcze wiele poważnych spraw do przekazania, są to co prawda kontrole wszczęte przed 1.03.2017 r., ale czy mimo wszystko nie można by podesłać ich do UCS? Oni mają wszakże większe możliwości...

No i jak to jest z decyzjami wydawanymi na podstawie art. 108, podobno mamy się wycofywać z wydawania decyzji w oparciu o ten przepis, ale czy tak jest rzeczywiście w Waszych Urzędach?

Ja otrzymałam do wszczęcia dwie zakończone kontrole (rozpoczęte przed 01.03.17) z wielką karuzelą (bardzo dużo podmiotów, w tym z poza UE). Decyzja będzie po części ze 108.
Nawet nie interesowałam się możliwością odesłania do UCS, gdyż wcześniej mój urząd nie był chętny do przekazywania spraw do UKS.

20 kwi 2017, 22:29
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
No tak Urzędy muszą się wykazać, że potrafią

12 maja 2017, 20:24
Amator

REJESTRACJA09 sty 2008, 09:37

POSTY        21
Proponuję sprawdzić, ile postępowań kontrolnych zostało wszczętych przez UCS-y od 1 marca. Wynik może powalić  pije-===[ , więc, nic się w tym zakresie na razie nie zmieni. Chyba, że zostanie uruchomiony pomysł ministerstwa na wygaszenie komórek kontroli w US (na dzień dzisiejszy po cichu się z niego wycofali) ale jak powiadają - co się odwlecze to nie uciecze. Wtedy wszystko będzie możliwe.

13 maja 2017, 08:16
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Ale właśnie ze Śląskich US po 2,3 osoby z kontroli przechodzą od czerwca do UCS

13 maja 2017, 21:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]