Stały dyżur - ochrona w Izbie Skarbowej w Warszawie
Autor
Treść postu
Re: Nagrody za IV kwartał i środki z funduszu socjalnego
W związku z wcześniejszymi wpisami dot. ochrony budynków US przez pracowników tych urzędów, skontaktowałem się z Dyrektorem IS Warszawa Panem Pawłem Cybulskim. Dyrektor poinformował, że sytuacja była wyjątkowa i dziś, najpóźniej jutro, ochronę przejmie wyspecjalizowana firma (nie ma więc niebezpieczeństwa, że dyżury pracownicze będą prowadzone w okresie świątecznym). Dyrektor podziękował jednocześnie wszystkim pracownikom, którzy podjęli się dodatkowych zadań. W ramach kontaktów z organizacjami związkowymi w woj. mazowieckim (pracownikami US) ustaliłem, że pracownicy wykonywali dodatkowe zadania dobrowolnie - nie mam też sygnałów, że ktoś był zmuszany/wyznaczany do ich realizacji. Mało tego, część pracowników uznała, że to dobra okazja do zapewnienia sobie wolnego dnia okołoświątecznego w związku z "ochroną".
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
08 gru 2016, 09:26
inspektor
W związku z wcześniejszymi wpisami dot. ochrony budynków US przez pracowników tych urzędów, skontaktowałem się z Dyrektorem IS Warszawa Panem Pawłem Cybulskim. Dyrektor poinformował, że sytuacja była wyjątkowa i dziś, najpóźniej jutro, ochronę przejmie wyspecjalizowana firma (nie ma więc niebezpieczeństwa, że dyżury pracownicze będą prowadzone w okresie świątecznym). Dyrektor podziękował jednocześnie wszystkim pracownikom, którzy podjęli się dodatkowych zadań. W ramach kontaktów z organizacjami związkowymi w woj. mazowieckim (pracownikami US) ustaliłem, że pracownicy wykonywali dodatkowe zadania dobrowolnie - nie mam też sygnałów, że ktoś był zmuszany/wyznaczany do ich realizacji. Mało tego, część pracowników uznała, że to dobra okazja do zapewnienia sobie wolnego dnia okołoświątecznego w związku z "ochroną".
A to ciekawa odpowiedź Pana Dyrektora... U nas dziś robili zapisy na najbliższe dni "chętnych" do dyżurów nocnych od 20:00 do 8:00
____________________________________ „Głowa do góry, najgorsze jeszcze przed nami” Filanther Johnson
08 gru 2016, 16:17
Osoby pracujące w porze nocnej mają prawo do dodatku do wynagrodzenia. Dodatek przysługuje za każdą godzinę pracy w czasie przypadającym na porę nocną, w wysokości 20 proc. stawki godzinowej, wynikającej z minimalnego wynagrodzenia za pracę. Jak wyliczyć dodatek nocny
Otóż jego wysokość zależy od liczby godzin do przepracowania w danym miesiącu. Stawkę minimalnego wynagrodzenia za pracę, które od stycznia 2016 roku wynosi 1850 zł brutto, należy podzielić przez liczbę godzin przypadających do przepracowania w danym miesiącu. Po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2012 roku liczba godzin pracy jest taka sama dla wszystkich pracowników. Zatem jedna godzina pracy powinna być pracownikowi zrekompensowana dodatkiem w wysokości w listopadzie - 2,31 zł, a w grudniu - 2,20 zł. Ponadto zgodnie z art. 212 pkt 6 k.p. pracodawca nie może zatrudniać w porze nocnej pracowników z przeciwwskazaniami zdrowotnymi, stwierdzonymi przez lekarza medycyny pracy, a także pracowników, którym po badaniu lekarz medycyny pracy wpisał w orzeczeniu przeciwwskazania zdrowotne dotyczące pracy jednoosobowo, nawet w przypadku zapewnionej łączności telefonicznej z innymi pracownikami.( rozumiem że wszyscy pracujący pracownicy mają badania medyczne bez przeciwskazań co do pracy w nocy) ponieważ Kierując pracownika do lekarza medycyny pracy na badania wstępne lub okresowe, pracodawca powinien poinformować lekarza o przewidywanej dla pracownika pracy w porze nocnej oraz o rodzaju i warunkach wykonywania tej pracy a także o występujących na stanowisku pracy zagrożeniach.
08 gru 2016, 22:29
Stały dyżur - ochrona w Izbie Skarbowej w Warszawie
inspektor
Pragnę zauważyć, że wchodząc dziś do swojego urzędu przywitana zostałam przez szeregowych pracowników urzędu. Pełnili oni funkcję stróża nocnego obiektu. Dyżur wciąż trwa, 24 godziny na dobę, zmiana po 12 godzin, od 8:00 do 20:00 i od 20:00 do 8:00. Nadgodziny naliczane są w skali 1:1 czyli po nocy z niedzieli na poniedziałek pracownicy stawią się w pracy we wtorek o 8:00, do odbioru mają 4 godziny. Godziny należy odebrać do 21.12.2016r. Czyli to oznaczało pojęcie "dnia wolnego okołoświątecznego". Poza tym trwają już zapisy na kolejny tydzień, w tym weekend. Nie sprawdziły się więc zapowiedzi Pana Dyrektora.
12 gru 2016, 08:47
Re: Stały dyżur - ochrona w Izbie Skarbowej w Warszawie
Z czego wynika owe dyżurowanie pracowników? Podziękowano w trybie nagłym firmie ochroniarskiej? Nie przeprowadzono przetargu na czas?
12 gru 2016, 09:05
W kuluarach krążą plotki jakoby wyniki przetargu na agencję ochrony organizowanego przez Izbę zostały zaskarżone do UOKiK. Oficjalnych informacji brak. Wiadomo tyle, że od dnia 30.11.2016r. obowiązywał Stały Dyżur. Mówiono nam, że to ćwiczenia, ale jak się później okazało 30 listopada o północy końca dobiegała umowa z agencją ochrony. Ćwiczenia się zakończyły, a przetarg został zaskarżony więc Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie zarządzaniem powołał dyżur w celu zapewnienia ochrony budynków. Także już od 12 dni za ochronę niemal wszystkich urzędów skarbowych w województwie mazowieckim odpowiadają szeregowi pracownicy.
12 gru 2016, 09:18
Na razie nie ma żadnych plotek odnośnie wyłonienia firmy ochroniarskiej w IS Warszawa. Masakra
12 gru 2016, 09:45
Ćwiczenia tzw. Stały dyżur trwały od g.20.00 30 listopada do 5 grudnia do 20.00 bo tylko tyle może trwać i to faktycznie były ćwiczenia( mieli dobrą wymówkę na tamtą chwilę). Od tamtej pory poprostu jest dyżur święta się zbliżają, a rozwiązania nie widać. Ciekawe czy ktoś z IS odpowie za ten bałagan żeby nie nazwać tego bardziej dosadnie. Co raz bliżej święta. Dziś z nocki schodziłem jutro rano na 8.00 do roboty potem czwartek nocka. Chodzą słuchy,że chcą zrobić zdalny alarm i zamykać Urzędy na noc,ale to wychodzi sporo PLN za taki system alarmowy więc czeka dalej nas cieciowanie.
I powtarzam pani Vice-Dyrektor życzyła ,,Miłej zabawy podczas cieciowania" więc ludzie bawcie się dobrze !
edit: Swoją drogą skoro przetarg jest zaskarżony to czemu nie przeprowadzą postępowania w trybie awaryjnym ( ochrona wchodzi na obiekty do momentu rozstrzygnięcia sporu ).
____________________________________ Wielka Polska !
12 gru 2016, 10:43
herenatics
Ćwiczenia tzw. Stały dyżur trwały od g.20.00 30 listopada do 5 grudnia do 20.00 bo tylko tyle może trwać i to faktycznie były ćwiczenia( mieli dobrą wymówkę na tamtą chwilę). Od tamtej pory poprostu jest dyżur święta się zbliżają, a rozwiązania nie widać. Ciekawe czy ktoś z IS odpowie za ten bałagan żeby nie nazwać tego bardziej dosadnie. Co raz bliżej święta. Dziś z nocki schodziłem jutro rano na 8.00 do roboty potem czwartek nocka. Chodzą słuchy,że chcą zrobić zdalny alarm i zamykać Urzędy na noc,ale to wychodzi sporo PLN za taki system alarmowy więc czeka dalej nas cieciowanie.
I powtarzam pani Vice-Dyrektor życzyła ,,Miłej zabawy :mur: podczas cieciowania" więc ludzie bawcie się dobrze !
edit: Swoją drogą skoro przetarg jest zaskarżony to czemu nie przeprowadzą postępowania w trybie awaryjnym ( ochrona wchodzi na obiekty do momentu rozstrzygnięcia sporu ).
Rzeczywiście, macie fantastyczną zabawę
12 gru 2016, 11:14
Dziś ostatni dyżur nocny. Miałem stać jutro od godziny 20 do 8 rano. Przed 19 dostałem telefon z SN, że jutro normalnie przychodzę do pracy - dyżurów już nie będzie.
12 gru 2016, 19:32
Zależy od urzędu bo mają montować alarmy automatyczne z powiadomieniem do Policji i NUS'a, ale nie każdy urząd od razu ogarną. Tak że euforia u Ciebie ok, u innych niekoniecznie.
12 gru 2016, 19:41
Widzę, że ktoś doniósł do Radia Zet Właśnie o tym mówili w wiadomościach
14 gru 2016, 09:01
Moi drodzy jak wyglądają u Was te dyżury? U mnie w US początkowo w dyżurze brało udział sześć osób, które pracowały w parach po 12 godzin, następnie 24 godziny przerwy. Najpierw zmiana dzienna, następnie nocna. Obecnie za dnia w godzinach 8:00 - 20:00 dyżur pełnią dwie osoby, najczęściej z obsługi bezpośredniej, następnie od 20:00 do 8:00 kolejne dwie osoby. Tyle, że nastąpiła pewna zmiana i pracownicy, którzy pełnią dyżur nocny tego samego dnia pracują w normalnym wymiarze godzin. W praktyce działa to tak, że od 8:00 do 16:00 wykonują swoje normalne obowiazki, następnie mają cztery godziny przerwy a od 20:00 do 8:00 pełnią dyżur. Z tego wychodzi, że w ciągu 24 godzin pracują 20. W pracy zjawiają się następnego dnia o 8:00, także 24 godziny po zakończeniu dyżuru i mają do odbioru 4 h nadgodzin. U Was też to tak wygląda?
14 gru 2016, 09:52
Nocka 20.00 - 08.00 następnie 24h przerwy i 08.00 - 16.00 tak wygląda u nas,ale żeby 20h dziennie grubo się dzieje u Ciebie w US.