Drodzy Skarbowcy napiszcie w jaki sposób funkcjonuje w Waszych US Dział SW? Interesuje mnie podział obowiązków oraz liczebność pracowników zajmujących się poszczególnymi tematami oraz ilu pracowników jest w danym dziale.
Z góry dziękuję za odpowiedź
27 paź 2016, 14:57
Re: Dział SW
U mnie 10 osób: kierownik, 4 osoby - ulgi, przeniesienie odp., rygor natychmiastowej wykonalności, dec. zabezpieczające itp., 3 osoby- sprawy wierzycielskie dot. zaległości tj. upomnienia, tytuły, korespondencja z komornikami itd. 2 osoby - bieżące analizy zaległości, poszukiwanie majątku po umorzeniu egz., skargi pauliańskie, zakazy prowadzenia działalności, wnioskowanie o upadłość itd.
27 paź 2016, 15:08
U nas podobnie tyle że jest 11 osób w dziale tj 4 osoby zajmują się tytułami ,upomnienia i komornikiem a reszta j/w I z tego co słyszałem od stycznia 2 osoby przyjdą z księgowości bo nie dajemy rady wiec zobaczymy
27 paź 2016, 19:52
Czy wasze US ze składem 10 i 11 osób są duże w zasób kadrowy i właściwości miejscowej?
28 paź 2016, 06:20
Średni urząd - 6 osób + kierownik. 3 osoby - sprawy wierzycielskie dot. zaległości tj. upomnienia, tytuły, korespondencja z komornikami, bieżące analizy zaległości, poszukiwanie majątku po umorzeniu egz. itd. 3 osoby - ulgi, przeniesienie odp., rygor natychmiastowej wykonalności, dec. zabezpieczające itp., skargi pauliańskie, zakazy prowadzenia działalności, wnioskowanie o upadłość itd.
28 paź 2016, 06:29
Czy możecie dodatkowo podać ile ogółem osób zatrudnia wasz urząd? U nasz niespełna 70 pracowników, a SW liczy 3 + kierownik. Generalnie wszyscy robią wszystko.
28 paź 2016, 11:53
star-reef
Czy możecie dodatkowo podać ile ogółem osób zatrudnia wasz urząd? U nasz niespełna 70 pracowników, a SW liczy 3 + kierownik. Generalnie wszyscy robią wszystko.
Ponad 70 osób a jest pięciu pracowników razem z kierownikiem, przydałby się jeszcze jeden etat.
29 paź 2016, 08:30
Ilośc osób zatrudnionych w urzędzie +- 160 (nie wiem ile dokłądnie w chwili obecnej). Dział SW - 10 osób + nowy kierownik, który w temacie świeży: 2 osoby - ulgi, 3 osoby - odpowiedzialnośc osób trzecich, zabezpieczenia, rygory + u 2 z nich dodatkowo zastawy i hipoteki (kiedyś zabezpieczenia, rygory, hipoteki i zastawy ciągnęłam sama), 3 osoby - sprawy wierzycielskie dot. zaległości tj. upomnienia, tytuły, korespondencja z komornikami itd. 1 osoba - bieżące analizy zaległości, poszukiwanie majątku po umorzeniu egz., 1 osoba - przedawnienia kierownik - skargi pauliańskie, zakazy prowadzenia działalności, wnioskowanie o upadłość itd. Ciągle ktoś choruje, zawaleni jesteśmy robotą i już nie wyrabiamy na zakrętach, zwłaszcza w kwestii bezsensownych naszym zdaniem nacisków na decyzje o odpowiedzialności osób 3, rygory i zabezpieczenia (nie zawsze są potrzebne, a zabierają tylko czas, ale kto to zrozumie )...
31 paź 2016, 20:05
U nas w US który jest stosunkowo duży (130 pracowników) to w SW pracuje 10 osób: kierownik, 3 os. - upomnienia, 3 os. - ulgi, rygory, zabezpieczenia, 2 os. - zastawy skarbowe i wpisy do hipoteki, 1 os. - odpowiedzialność os. trzecich
09 lis 2016, 13:48
A co w Waszych urzędach robi kierownik SW - bo u Nas jedynie dzieli sprawy na literki - taki biedaczyna!
10 lis 2016, 21:11
Średni urząd, 99 pracowników, Dział SW liczy 10 pracowników razem z kierownikiem, w tym: 3 os. - miękka egzekucja, TW, upomnienia,bieżące analizy zaległości, poszukiwanie majątku po umorzeniu egz. i inne 2 os. - komornicy, przedawnienia,hipoteki 2 os. - ulgi, 1 os.- zabezpieczenia,rygory, skargi pauliańskie 1 os. - przeniesienie odpowiedzialności kierownik - ulgi, zakazy, wnioskowanie o upadłość.
Myślałam, że minęły już czasy kiedy kierownik jedynie pocztę dzieli.
10 lis 2016, 22:35
Suzie Wong A jednak jeszcze to jest możliwe, też się nad tym zastanawiam dlaczego?
11 lis 2016, 00:51
Suzie Wong
Średni urząd, 99 pracowników, Dział SW liczy 10 pracowników razem z kierownikiem, w tym: 3 os. - miękka egzekucja, TW, upomnienia,bieżące analizy zaległości, poszukiwanie majątku po umorzeniu egz. i inne 2 os. - komornicy, przedawnienia,hipoteki 2 os. - ulgi, 1 os.- zabezpieczenia,rygory, skargi pauliańskie 1 os. - przeniesienie odpowiedzialności kierownik - ulgi, zakazy, wnioskowanie o upadłość.
Myślałam, że minęły już czasy kiedy kierownik jedynie pocztę dzieli.
Komornicy ? co dokładnie takie osoby robią z komornikami ?
11 lis 2016, 13:21
Chodziło mi przede wszystkim o nadzór nad postępowaniami egzekucyjnymi prowadzonymi przez komorników, przede wszystkim z nieruchomości. Mamy tego bardzo dużo.