Witam. Czy ktoś może miał już taki przypadek, że wpłynął do US wniosek osoby fizycznej o udostępnienie konta podmiotu na PP? Pomimo tylu pism na temat PP, PUE i CRPO nie ma nigdzie info jak organ podatkowy ma weryfikować taki wniosek. Mam założone konto na PUE ale tam nie ma takich opcji które pasowały by do weryfikacji takiego wniosku. Brak jakichkolwiek wskazówek i wytycznych. A wniosek trzeba załatwić. W instrukcji użytkownika komponentu PP jest tylko informacja, że trzeba taki wniosek złożyć do US ale co ma zrobić urzędnik?
29 lip 2016, 12:55
Re: Konto podmiotu na Portalu Podatkowym
Doszłam gdzie, co i jak. Trzeba zrobić powiązania w SSP. Ale niestety na szkoleniach z SSP nie było o tym ani słowa, tylko jak wprowadzać PPC i SD. Jak zwykle wszystko po omacku Pozdrawiam
01 sie 2016, 12:57
To jak już doszłaś do sedna tematu to podaj co i jak. Zaoszczędzisz czas całej masie innych użytkowników "fantastycznego" programu SSP.
01 sie 2016, 13:57
garb
To jak już doszłaś do sedna tematu to podaj co i jak. Zaoszczędzisz czas całej masie innych użytkowników "fantastycznego" programu SSP.
Proszę uprzejmie:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
02 sie 2016, 07:34
Dziękuję za informację. Zapisałam, wydrukowałam i czekam na pierwszego chętnego.
03 sie 2016, 09:06
mogę prosić o źródło tego dokumentu, gdzie szanowna koleżanka to znalazła. Z góry dziękuję
05 sie 2016, 09:44
kotusia11
mogę prosić o źródło tego dokumentu, gdzie szanowna koleżanka to znalazła. Z góry dziękuję
Taką odpowiedź otrzymałam na zgłoszenie z urzędu.
08 sie 2016, 06:32
quryj
kotusia11
Taką odpowiedź otrzymałam na zgłoszenie z urzędu.
To nie było tego w Podręczniku użytkownika?! Podobne wszystkie urzędy nie miały o tym wiedzy, a ministerstwo było tym faktem zdziwione...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 sie 2016, 22:17
A spróbujcie zalogować się na swoje konto w PFR. To taka wyłączona część PP. Brak możliwości podejrzenia złożonego zeznania.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
14 sie 2016, 12:43
tranqilo
A spróbujcie zalogować się na swoje konto w PFR. To taka wyłączona część PP. Brak możliwości podejrzenia złożonego zeznania.
Kraków też nie od razu zbudowano. Z pewnością od 1 stycznia 2018 roku, kiedy SSP'em zostanie objęta całość podatków, będzie AG (Alles Gute) czyli AC (All Correct - czyt. Ol Korekt) czyli OK.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 sie 2016, 13:06
Wiele osób dzwoni do urzędu z pytaniem jak uzyskać pełnomocnictwo ogólne. Okazuje się, że niektóre z nich nie odróżniają Profilu Zaufanego od Portalu Podatkowego, a i poruszać się po tych wszystkich platformach jest dla niektórych niełatwe, więc postanowiłem zrobić krótką instrukcję "step by step".
Dostęp do Konta PODMIOTU. Pełnomocnictwo ogólne.
1. Należ uzyskać Profil Zaufany (PZ) na platformie e-PUAP (jeśli nie posiada się kwalifikowanego podpisu elektronicznego). http://epuap.gov.pl a) założyć konto czyli dokonać rejestracji, b) po założeniu konta wysłać wniosek o Profil Zaufany rozwinąć menu (trójkąt skierowany w dół przy nazwie konta PZ) i wybrać: Moje profile zaufane => złóż wniosek. c) w ciągu 14 dniu udać się z ważnym dowodem osobistym (paszportem) do dowolnego Punktu Potwierdzającego PZ.
PZ może uzyskać osoba fizyczna umocowana do działania w imieniu PODMIOTU. Osoba fizyczna posiadająca PZ może, po zalogowaniu się na ePUAP, wysłać wniosek o utworzenie Profilu PODMIOTU.
3. Ww. osoba - jako reprezentant Podmiotu - składa do organu administracji podatkowej wniosek w formie pisemnej o udostępnienie Konta PODMIOTU określonej osobie będącej użytkownikiem Portalu Podatkowego.
4. Ww. osoba po zalogowaniu się na Portalu Podatkowym wysyła wniosek "Pełnomocnictwo ogólne". Formularz pełnomocnictwa jest udostępniony w zakładce "Chcę dodać pełnomocnictwo ogólne".
Będę wdzięczny za uwagi do tej "instrukcji". Nie jest to żadna instrukcja obowiązująca, a podlegająca konsultacji.
Nie wiem jak to jest przy reprezentacji łącznej (kilku osób). Każda z nich dokonuje tej procedury indywidualnie? A gdzie jest to uwidocznione, że nie są to trzej reprezentanci indywidualni, tylko jedna reprezentacja łączna?...
17 sie 2016, 17:37
W wczorajszym poście dopisałem: Nie wiem jak to jest przy reprezentacji łącznej (kilku osób). Każda z nich dokonuje tej procedury indywidualnie? A gdzie jest to uwidocznione, że nie są to trzej reprezentanci indywidualni, tylko jedna reprezentacja łączna?... Wczoraj otrzymałem takie pytanie, a dzisiaj konsultowałem się z KIP. Okazuje się, że nie ma takiej opcji na PP. Być może będzie dodana, ale póki co sprawa wygląda tak: 1) Jedna osoba (Kowalski) jako główny reprezentant Podmiotu zakłada konto Podmiotu na PP, 2) Każdy z trzech reprezentantów wysyła wniosek do OAP (organu administracji podatkowej) o udostępnienie Konta Podmiotu, 3) Kowalski wysyła wniosek o "Pełnomocnictwo ogólne", w którym oprócz siebie wpisuje drugą osobę (Nowaka), 4) Kowalski wysyła drugi wniosek o "Pełnomocnictwo ogólne", w którym oprócz siebie wpisuje trzecią osobę (Malinowskiego). Tylko 2 osoby można wpisać w jednym wniosku, więc muszą być dwa wnioski.
18 sie 2016, 19:34
Czy nie wydaje się dziwne składanie przez Kowalskiego pełnomocnictw, skoro każdy z reprezentantów będzie miał dostęp do konta organizacji (z uwagi na złożony przez każdego wniosek w tej sprawie do OAP)? Czy w SSP wpisuje się informację o głównym reprezentancie?
19 sie 2016, 08:24
Moim zdaniem nie ma takiego obowiązku jeśli pozostali chcą mieć jedynie dostęp do konta Podmiotu na Portalu Podatkowym. W tym przypadku chodziło o to, że zostało ustanowione pełnomocnictwo łączne dla 3 osób czyli żeby czynność prawna była skuteczna potrzebne są podpisy wszystkich trzech osób, nie tylko jednej z trzech.