Teraz jest 04 wrz 2025, 07:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Ciąża 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 maja 2016, 18:17

POSTY        6
Post Ciąża
Witam wszystkich. Jestem w ciąży niestety umowę mama na czas określony do lutego a rodzę w styczniu. Czy jest szansa na przedłużenie umowy? Czy raczej z uwagi na fakt że jest to umowa na czas określony i wejście KAS to nie mam na co liczyć?

Ostatnio edytowano 27 lip 2016, 18:07 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

Zmieniłem capslocki w tytule na małe litery. Regulamin!

27 lip 2016, 16:16
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Re: Ciąża
poi                    

Witam wszystkich. Jestem w ciąży niestety umowę mama na czas określony do lutego a rodzę w styczniu. Czy jest szansa na przedłużenie umowy? Czy raczej z uwagi na fakt że jest to umowa na czas określony i wejście KAS to nie mam na co liczyć?

Dobre pytanie.

27 lip 2016, 17:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2016, 12:13

POSTY        53
Macierzyński - zdaję się - będzie Ci przysługiwał przez cały okres (1 rok), a co dalej to pewnie dowiesz się już w momencie składania propozycji pracy w KAS.
A nie wie ktoś przypadkiem, w jaki sposób jest wyliczana kwota macierzyńskiego? Tzn. wiem, że jest to średnia zarobków z ostatnich 12 miesięcy, ale czy do tej średniej jest brana sama kwota płacy zasadniczej plus trzynastka? Czy wlicza się w to również nagrody kwartalne?

27 lip 2016, 19:49
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 gru 2015, 19:49

POSTY        3
Do średniej wlicza się również wartość nagród, także wypłata jest wyższa! :)

11 sie 2016, 13:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2016, 08:45

POSTY        4
Witam. Pracuje od marca 2016 na zastępstwo, osoba która zastępuje ma wrócić na początku marca 2017, tak się złożyło, że  zaszłam w nieplanowaną ciążę. Komu powinnam powiedzieć, swojemu kierownikowi czy od razu iść do NUS? Poród jest dopiero w maju, więc raczej nie mam co liczyć na przedłużenie umowy.

27 paź 2016, 19:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2016, 07:19

POSTY        34
jeżeli będziesz w 3 miesiącu ciąży to mają obowiązek zatrudnić cię do dnia porodu

28 paź 2016, 07:34
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2016, 09:05

POSTY        2
majap18                    

jeżeli będziesz w 3 miesiącu ciąży to mają obowiązek zatrudnić cię do dnia porodu

A czy przypadkiem ten zapis nie dotyczy tylko osób na umowę o pracę ( bez zastępstwa)  ?

28 paź 2016, 08:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2016, 07:40

POSTY        39
" P: Czy pracownica zatrudniona na podstawie umowy o pracę na zastępstwo, która jest w ciąży, również podlega ochronie?

O: Tutaj nic się nie zmienia. Pracodawca nie może rozwiązać ani wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy w ciąży. Jedyna – ale występująca również dotychczas – odmienność, to brak przedłużenia takiej umowy do dnia porodu, jeżeli umowa ta uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. Umowa taka nie ulega przedłużeniu, a jeżeli zastępowany pracownik wróci do pracy – rozwiązuje się z mocy prawa."

28 paź 2016, 09:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 07:27

POSTY        44
Współczuję wszystkim przyszłym mamom sytuacji, w której znalazły się przez KAS i tej niepewności. Mam umowę na czas określony do końca stycznia przyszłego roku z zapisem, że przechodzi na czas nieokreślnony.W urzędzie już odpracowałam kilka dobrych lat na śmieciówkach i czas na założenie rodziny. Chciałam być już w ciąży w momencie zmiany umowy ale teraz w zwiazku z KAS nikt nie jest w stanie powiedzieć czy w ogóle takie umowy będą nam przedłużane tak jak mamy na papierze, czy dostaniemy dalej na czas określony do końca maja czy może w ogóle się nam podziękuje mimo zdanej służby itd. i znów czekaj, aż w końcu zostanę z ręką w przysłowiowym nocniku  :o

28 paź 2016, 12:42
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Właśnie to dotyczy osób które pracują na czas określony bez zastępstwa, przy zastępstwie zastępowana osoba wraca i koniec. Już raz mnie przesunęli na zastępstwo za inna osobę, ale trudno, żeby  osoba  w ciąży zastępowała osobę na macierzyńskim. Chodzi mi o to, że pracodawce trzeba powiadomić o ciąży. Komu powinnam powiedzieć? Kierownikowi czy NUS?

28 paź 2016, 14:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2016, 06:59

POSTY        59
Kaora                    

Witam. Pracuje od marca 2016 na zastępstwo, osoba która zastępuje ma wrócić na początku marca 2017, tak się złożyło, że  zaszłam w nieplanowaną ciążę. Komu powinnam powiedzieć, swojemu kierownikowi czy od razu iść do NUS? Poród jest dopiero w maju, więc raczej nie mam co liczyć na przedłużenie umowy.

chyba wypadałoby najpierw ojcu :)

28 paź 2016, 22:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2009, 18:07

POSTY        39
Tak wygląda polityka prorodzinna. A naszym rządzącym z ulicy Świętokrzyskiej po przeczytaniu wpisu Biedronki to nie wstyd? Może chociaż w następnym liście do skarbowców nie będzie odwołania do Boga. W tej sytuacji to tak moim zdaniem grzech. I żenujące to jak się traktuje kobiety i pokazuje jak naprawdę się nas traktuje. Dołączam do współczucia dla wszystkich przyszłych mam.

Ale chyba znalazłem przyczynę, nasi rządzący pojawili się na świecie przez pączkowanie :)

A tak na poważnie może ktoś w MF napisze parę zdań na ten temat i wyśle do podległych jednostek, na Boga kogo mamy chronić jak nie je?

To się nazywa głos wołającego na puszczy :)

29 paź 2016, 10:22
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Kaora                    

Chodzi mi o to, że pracodawce trzeba powiadomić o ciąży.
Komu powinnam powiedzieć? Kierownikowi czy NUS?

DIS'owi. NUS nie jest pracodawcą. Kierownik jest tylko przełożonym.
Bezpośredniemu przełożonemu również. Nie masz obowiązku, ale jest wskazane.

29 paź 2016, 12:37
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Maoista                    

Kaora                    

chyba wypadałoby najpierw ojcu :)

Ojciec już dawno wie. :)

Właśnie ja pracuje w urzędzie oddalonym od izby skarbowej o 150 km i z dyrektorem to nie mamy do czynienia, wszystkie umowy itd ustala z nami NUS,

30 paź 2016, 14:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona