Re: Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014
Nooo, to chyba norma, że szkolenia jak obsługiwać aplikacje odbywają się co najmniej miesiąc po ich wprowadzeniu do użytkowania. Przecież i tak ci co nas szkolą to albo tej aplikacji nie widzieli, albo mieli do czynienia z wersją testową z czterdziestoma podatnikami i Alibabom. A jak my trochę popracujemy i narobimy "radosnej tfórczości" to przynajmniej będzie nas za co opier...ć przed szkoleniem dla wyostrzenia uwagi.
Przeżyliśmy parę lat jako biointerfejsy, to teraz podkręcą nam zegar.
A może MF postanowiło udowodnić, że nie tylko PKW potrafi skaszanić informatyzację jakiejś dziedziny naszego demokratycznego państwa?
No to teraz będziemy się miotać jak krewetki we fryturze: a to z odpowiadaniem dlaczego nipy nadawane przez KRS mają 12 cyfr i są bladofioletowe, a to z uchylaniem i odchylaniem nipów podmiotom których niema, a to ze sporządzaniem jakiejś karty ryzyka - ręcznie za pomocą tymczasowej aplikacji lub jeszcze inaczej, a to z kopiowaniem/skanowaniem idiotycznych pełnomocnictw i przekazywaniem ich pomiędzy urzędami.
Najbardziej bawią mnie teksty o działaniach i rozwiązania proceduralnych mających na celu zmniejszenie obiegu papierologicznego, zwłaszcza pomiędzy urzędami vide ostatnie wytyczne dla VAT-u. Tak przy okazji to rozbawiło mnie wspomnienie sprzed paru miesięcy kiedy to oszołomstwo w MF zapytało o zapotrzebowanie na druki nipowskie. Zaznaczyli aby uwzględnić krótki czas ich użytkowania ze względu na zmiany mające zaistnieć od grudnia. Ja oczywiście olałem tę uwagę i zamówiłem sobie tyle żeby na jakiś rok starczyło.
I tyle

je zobaczyłem. Czy może ktoś je widział.
Zapowiada się że będziemy mieli robotę do końca świata a nawet o jedną akcję zeznań dłużej.
Idę się

.