Teraz jest 05 wrz 2025, 18:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Decyzje z art. 108 ustawy VAT 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Post Decyzje z art. 108 ustawy VAT
Będę wdzięczny za wypowiedzi, bo chyba źle interpretuje ten przepis, i do tej pory go aprobowałem. Ten artykuł chyba (bo nie mam akurat przed sobą ustawy) stanowi (mówiąc potocznie), że kto wystawił fakturę VAT z podatkiem VAT jest zobowiązany do jego odprowadzenia. Interesują mnie dyskusje i wypowiedzi dot. art. 108 w przypadku wystawiania ich na tzw. słupy, wiadomo ściągalność podatku raczej zerowa. Jednakże uważałem, że ma to sens, gdyż taka decyzja stanowi niezbędny warunek, do zatrzymania gdzieś zwrotu podatku naliczonego. Wiadomo, że jeden organ ma decyzje na tzw. słupa (raczej nieściągalne zobowiązanie), jednakże gdzieś w Polsce, inny organ, przerwie to ogniwo i wstrzyma zwrot. I tu już będą korzyści finansowe. Uważałem, że jedno z drugim jest związane i ma sens makroekonomiczny. Jednakże czytam w większości negatywne wypowiedzi dot. decyzji z art. 108 dla tzw. słupów. Chyba czegoś nie rozumiem :( Możecie mnie uświadomić? Będę bardzo wdzięczny :)

20 sty 2016, 14:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
Post Re: Decyzje z art. 108 ustawy VAT
Moja IS nie utrzyma decyzji dla podatnika, który ma faktury wystawione przez słupa, jeżeli nie ma decyzji z art. 108. Tak więc wystawiać tylko po to, by urząd właściwy dla kontrahenta mógł wyrzucić faktury z kosztów i podatku naliczonego.
Sprawozdania z zaległości dla art.108 są robione oddzielnie.

20 sty 2016, 14:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Dzięki za wypowiedź :) Też myślałem, że sprawozdania to rozgraniczają, a jeśli nie, to powinny.

20 sty 2016, 14:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Mój założony temat wziął się stąd, że czytam w większości negatywne wypowiedzi na temat decyzji wydawanych z art. 108 dla tzw. słupów, do tego taką opinie podziela mój świeżo upieczony naczelnik. I to mnie powaliło :( I zacząłem wątpić, czy dobrze myślę :( Raczej staram się myśleć, jakie to ma korzyści dla naszego budżetu i czy ma to sens.

20 sty 2016, 15:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]