Teraz jest 05 wrz 2025, 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Koniec z premiami... 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 sie 2010, 19:29

POSTY        227
Post Koniec z premiami...
Nie ma być już podobno żadnych premii. Taką informację przekazał nam kierownik. Być może jakieś 100 zł w lipcu lub sierpniu i to jeszcze nie wiadomo. Motywacja pracowników zerowa. Ludzie szukają innej pracy lub dorabiają na czarno. Cudowna konsolidacja wyjdzie nam bokiem, czyli dla zwykłych pracowników. Bieda i jeszcze raz bieda

05 maja 2015, 15:38
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Post Re: Koniec z premiami...
Jesteście szczęściarzami jeżeli do tej pory premie dostawaliście. U nas już od dawna premie były tylko dla tych, którzy jeździli z NUSem na zagraniczne wycieczki finansowane z Funduszu Socjalnego, pili z nim gorzałę i utrzymywali bliskie stosunki międzyludzkie - czyli włazili mu w tył.ek. Dla tych mniej prawomyślnych była jedna odpowiedź - za pracę się dostaje wynagrodzenie a na nagrody trzeba wypruć sobie żyły... albo się zakolegować z szefostwem. Tak więc jeżeli teraz nie będzie nagród WCALE to nawet będzie sprawiedliwiej niż dotychczas. Co nie znaczy, że takie rozwiązanie byłoby godne pochwały... Ale można spróbować i założyć działalność gospodarczą.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

05 maja 2015, 15:57
Początkujący

REJESTRACJA12 wrz 2013, 14:33

POSTY        4
Baskinia                    

Nie ma być już podobno żadnych premii. Taką informację przekazał nam kierownik. Być może jakieś 100 zł w lipcu lub sierpniu i to jeszcze nie wiadomo. Motywacja pracowników zerowa. Ludzie szukają innej pracy lub dorabiają na czarno. Cudowna konsolidacja wyjdzie nam bokiem, czyli dla zwykłych pracowników. Bieda i jeszcze raz bieda

Jaka bieda?  :zly1: jeśli spojrzeć na dane średniego wynagrodzenia w US  i UC to zarabiamy całkiem dobre pieniądze (średni około 4.000 do 6.000 zł ) co my chcemy : <_<  Pozdrawiam "dobrze zarabiających biedaków"

06 maja 2015, 14:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Gdzie można zobaczyć te dane o średnich wynagrodzeniach w UC i US?

06 maja 2015, 15:04
Specjalista

REJESTRACJA17 lis 2007, 15:35

POSTY        867
spioch                    

Gdzie można zobaczyć te dane o średnich wynagrodzeniach w UC i US?

http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=23163

06 maja 2015, 18:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Dzięki :) właśnie do tego dotarłem i porównując własne województwo jestem w szoku : Im mniejsze urzędy tym większa średnia, nie wiem czym to wytłumaczyć? :(
Oczywiście nie zrozumcie mnie źle :) nie uważam, że pracownicy w tych urzędach nie zasługują na takie wynagrodzenie, tylko się zdziwiłem dlaczego nie ma wśród tych urzędów, urzędów o statusie średni (jednostkowe przypadki) oraz urzędów o statusie duże (chyba wcale) w przypadku mojego województwa, nic z tego nie rozumiem i nie wiem jak to wytłumaczyć :(

06 maja 2015, 19:49
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
spioch                    

Dzięki :) właśnie do tego dotarłem i porównując własne województwo jestem w szoku : Im mniejsze urzędy tym większa średnia, nie wiem czym to wytłumaczyć? :(

To właśnie "magia" średniej, która ma w przypadku naszych wynagrodzeń bardziej charakter propagandowy (dowodzi, że zarabiamy baaaardzo dużo) niż informacyjny.
Oto jednio z możliwych wyjaśnień.
Mały urząd to mało pracowników (mianownik do średniej) ale stosunkowo dużo osób funkcyjnych (NUS, kierownicy, GK, zastępcy itp.) Ich wynagrodzenie i pozostałe pobory są raczej wysokie. Suma wszystkich wynagrodzeń (nagród odpraw itp.), również funkcyjnych to licznik ułamka. W ten prosty sposób dosyć wysoki fundusz przeznaczony na wypłaty jest dzielony przez stosunkowo małą liczbę pracowników, co ma się nijak do zarobków "zwykłych" pracowników i faktycznej informacji o tym "ile się zarabia" w takim urzędzie.

PS. Nie pisz posta pod postem, zaczekaj na odpowiedź - przeczytaj regulamin  :nonono:

06 maja 2015, 20:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Dzięki za odpowiedź :) też myślę, że to jest ta przyczyna :P I przepraszam za pisanie postu za postem, postaram się tego nie robić :) choć czasami działam impulsywnie i MUSZĘ coś dopisać dla właściwego zrozumienia mojego wcześniejszego postu :P ale oczywiście będę się starał przestrzegać regulaminu :)

06 maja 2015, 20:23
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Gdzie te dane o naszych <rzekomych> średnich pensjach zostały opublikowane? I przez kogo? W jakim celu nie pytam :P ja przeczytałem o tym na forum. Jeśli zostały szerzej opublikowane to nie można ich podważyć? wykazać ich tendencyjność, absurd i przekłamanie statystyczne?

06 maja 2015, 21:07
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Baskinia                    

Ludzie szukają innej pracy lub dorabiają na czarno. Cudowna konsolidacja wyjdzie nam bokiem, czyli dla zwykłych pracowników. Bieda i jeszcze raz bieda

Widzę, że wszędzie jest tak samo. Państwo (w domyśle Rząd) nas  :sex: to pracownicy urzędów Państwo też  :sex: i żadnej składki i podatku nie płacą. Ciekawe przy jakim spadku wpływów budżetowych się MF obudzi, że wszyscy (pracownicy, prowadzący DG, urzędnicy) ich  :sex:   :wysmiewacz:

07 maja 2015, 06:29
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 lis 2013, 13:58

POSTY        2
Proszę mi dać średnią (z tego całego wykazu) i o nic więcej nie proszę, nawet mogą wtedy zabrać premie kwartalne. A już na pewno za ostatni kwartał.

13 maja 2015, 11:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Doszedłem do wniosku, że należy zlikwidować wszelkie nagrody i premie, bo przestały spełniać swoją podstawową funkcję tj. motywację do lepszej pracy. W tym stanie jaki teraz jest, tajność nad tajnościami, nikt nie wie kto (kierownik, NUS, DIS) mu dał nagrodę, za co i czy ona jest docenieniem jego pracy, czy też jest o tyle niższa od innych, że ma stanowić motywację do lepszej pracy. To jest TRAGIKOMICZNE :( i niestety nie stanowi narzędzia do motywacji tylko do manipulacji i kumoterstwa. Nie wiadomo kto dał, ile, za co i do kogo zwrócić się z pytaniami dot. ewentualnie zastrzeżeń co do wykonywanej pracy i wskazówek na poprawienie własnej efektywności :P nikt się jakoś nie chce podpisać pod tymi nagrodami, choć pewnie chętnie nimi dzieli, nie ponosząc za to odpowiedzialności, ani przed nikim nie musząc się tłumaczyć :P

13 maja 2015, 18:21
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Zaciągnąłem informacji o zasadach przyznawania nagród pracownikom budżetówki w kraju UE i zacytuje co się dowiedziałem, w informacji przytaczany wydział składa się z działów:

„Znamy rozkład nagród  według stanowisk i wydziału tzn. wiem na przykład, że w moim wydziale, w którym jest powiedzmy 200 osób, w tym np. 20 osób na stanowisku inspektora; to wiem że 25% tych inspektorów  dostało poniżej 1 tys, kolejne 25% dostało między 1 tys a 3 tys, kolejne 25% miedzy 3 a 5 tys, i kolejne 25% ponad 5 tys. i chyba minimum i maxium też wiem.
Co do tego kto ustala, to ustala dyrektor działu (czyli taki który ma pod sobą ok. 30 osób).
A ustala na podstawie oceny pracownika, które są koordynowane,  to znaczy, np, z tego wydziału gdzie jest 200 osób spotykają się wszyscy kierownicy (kilka razy) i po kolei omawiają: wszystkie osoby z podziałem na stanowiska,  po to żeby oceny z różnych działów w ramach tego samego wydziału były porównywalne, pod względem tego, co sie wymaga na różnych stanowiskach”.

Wydaje mi się, że daleko nam do UE mimo, że w niej jesteśmy :P

13 maja 2015, 21:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Przepraszam bardzo, że piszę łamiąc regulamin, post pod postem :( ale właśnie dzisiaj się dowiedziałem, że niektórym pracownikom zmniejszono, bądź też zabrano nagrody/premie (czy jak to zwał, bo to i tak marne grosze) i oni nie wiedzą do kogo się zwrócić z zapytaniem. Jak zwracają się do kierowników, to kierownicy mówią, że wnioskowali o nagrodę/premię, jednakże nie wiedzą co dalej, bo dalsza decyzja należy do NUS-a, który nie raczy, ani też nie widzi potrzeby informowania kierowników o swojej decyzji, co do zmniejszenia, bądź zabrania nagrody/premii :( Wg mnie ma taki obowiązek !! chociażby dlatego, żeby wiadomo do kogo kierować pracownika z pytaniami, dlaczego ma mniejszą nagrodę/premię, bądź też został jej pozbawiony. Skoro NUS i pracowników i kierowników olewa, sądząc że nikomu nie musi się tłumaczyć, to już zakrawa na prywatę, kumoterstwo, niekompetencje i powinno być poddane odpowiedniej kontroli. Nie może być tak, że ani kierownicy wnioskujący o nagrody/premię, ani pracownicy, nie wiedzieli ile, komu, za co zawdzięczają i do kogo wnosić ewentualne zapytania . Bo nie wiadomo w końcu kto daje tę marną kasę i za co :( Wszystko wie NUS, który nie chce nic zdradzić, ani nie ma odwagi publicznie się pod tym podpisać i odpowiadać na pytania, pracownicy i kierownicy nie wiedzą nic, niestety to są nasze realia :(

27 maja 2015, 20:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona