Czy do waszych urzędów biura podatkowe też tak nagminnie składają UPLe?
16 gru 2014, 21:05
Re: Biura rachunkowe
Spóźnialscy ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
16 gru 2014, 21:43
Składanie UPL wynika niewątpliwie z nowego obowiązku wysyłania przez płatników PIT-11, PIT-40, itp. w formie elektronicznej.
Ale to jest już temat na zupełnie nowy wątek na forum. Zapewne zresztą taki wątek byłby bardzo przydatny również płatnikom, skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów z pytaniami od płatników jak to ma funkcjonować.
16 gru 2014, 22:02
syntatusia
Czy do waszych urzędów biura podatkowe też tak nagminnie składają UPLe?
Nagminnie? Na gwałt!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 gru 2014, 22:25
cyt. Składanie UPL wynika niewątpliwie z nowego obowiązku wysyłania przez płatników PIT-11, PIT-40, itp. w formie elektronicznej.
Ale to jest już temat na zupełnie nowy wątek na forum. Zapewne zresztą taki wątek byłby bardzo przydatny również płatnikom, skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów z pytaniami od płatników jak to ma funkcjonować.
Ze wstydem przyznaję, że nie wiem co to UPL jednakże zastanowiło mnie w tej wypowiedzi to "...skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów..." , może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy "skoro ja" ? z góry dziękuję bo nie wiem o co/kogo chodzi niestety moja niewiedza to porażka dla mnie ale dzięki za wszelkie odpowiedzi
16 gru 2014, 23:40
UPL-1 - to pełnomocnictwo do podpisywania podpisem elektronicznym pełnomocnika deklaracji składanych w imieniu mocodawcy środkami komunikacji elektronicznej kliknij; Piotr Zielonka - osoba znana części pracowników urzędów skarbowych, jako autor paru przydatnych w ich pracy aplikacji informatycznych.
17 gru 2014, 00:37
spioch
Ze wstydem przyznaję, że nie wiem co to UPL jednakże zastanowiło mnie w tej wypowiedzi to "...skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów..." , może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy "skoro ja" ? z góry dziękuję bo nie wiem o co/kogo chodzi niestety moja niewiedza to porażka dla mnie ale dzięki za wszelkie odpowiedzi
Nie wiesz kim jest pan Piotr Zielonka? To faktycznie wstydź się! Jednym z nas: pracownikiem skarbówki i m.in. autorem aplikacji stosowanych w urzędach skarbowych, np. FoKus, której jednym z modułów są Kadry. http://www.zielonka.info.pl/
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
17 gru 2014, 07:17
Przepraszam i biję się w pierś, i się wstydzę za niewiedzę. kto to jest pan Piotr Zielonka jednakże nadal nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź ta dot. "skoro ja"
17 gru 2014, 19:34
Sorry, głupio wyszło z tym moim postem... Chodzi mi o to, że płatnicy gwałtownie szukają informacji o tym jak wypełnić nałożony na nich obowiązek elektronicznego wysyłania PIT-ów. Skoro tylko do mnie trafia dziennie kilka- kilkanaście zapytań, to znaczy, że w skali kraju są ich zapewne tysiące. Koledzy od e-Deklaracji prowadzą wprawdzie rzetelny serwis dla płatników pod adresem http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/e-deklaracje/dla-platnikow, ale widać, że poziom niektórych pytań jest (delikatnie mówiąc) niewysoki. Już widzę te PIT-y przysyłane "elektronicznie" - jako skany mailem
Drugi problem, to nadmierne wyeksponowanie bramki UBD - która jest nowością i zapewne będzie sprawiać płatnikom więcej problemów (widać to już choćby z długości listy pytań: http://www.finanse.mf.gov.pl/web/wp/pp/e-deklaracje/dla-platnikow/pytania-i-odpowiedzi). Tymczasem informacje PIT-11 można nadal bez przeszkód wysyłać na starą bramkę, która jest już przecież sprawdzona!
A żeby nie zostać posądzonym o kryptoautoreklamę informuję, że mój programik PPUS dla płatników będzie w 2015 roku nadal dostępny za darmo.
17 gru 2014, 22:16
I co Śpioch? A już się doszukiwałeś jakieś megalomanii? Wstyd.
17 gru 2014, 22:21
Panie Piotrze dziękuję za wypowiedź jestem pod wrażeniem, bardzo pozytywnym jeszcze jaby Pan mógł powiedzieć o jakim programiku Pan wspomniał w swej wypowiedzi, (bo ten skrót niestety nic mi nie mówi ) to byłbym wdzięczny Pana programy są niezłe i chętnie poznam inne poza Ewidencją i CZM niestety nie znam innych Pana programów Serdecznie pozdrawiam
18 gru 2014, 20:22
Nadir Rychu oczywiście, jak każdy z nas, bądź też większość, wstydzę się za coś co zrobiłem źle i nie mogę tego cofnąć jednakże nigdy nie wstydziłem się, i mam nadzieję, że nadal nie będę się wstydzić, za to co powiedziałem bądź napisałem. Zawsze pozostaje mi opcja przyznania się do niewiedzy, do niezrozumienia i mogę przeprosić za to Z przeproszeniem nie mam problemu, ani z przyznaniem się do błędu
18 gru 2014, 22:14
spioch
Nadir Rychu... mam nadzieję, że nadal nie będę się wstydzić, za to co powiedziałem bądź napisałem. Zawsze pozostaje mi opcja przyznania się do niewiedzy, do niezrozumienia i mogę przeprosić za to
Nie przeżywaj tak mocno. To było ''pół żartem pół serio''. Pan Zielonka też na pewno nie obraził się na Ciebie, że Go nie znasz Ileś lat temu też nie wiedziałem o czym (kim) była mowa, kiedy księgowa mówiła, że jest to w "zielonce"
18 gru 2014, 23:02
PPUS to skrót od Program Płatnika Urzędu Skarbowego - przez analogię do Programu Płatnika ZUS. Program nie jest aż tak rozbudowany jak twór Prokomu/Asseco, ale przeznaczenie jest podobne: umożliwić płatnikom zaimportowanie danych z ich programów księgowych i wysłanie do bramki e-Deklaracje. Wysyła się głównie PIT-11, PIT-40, ale tak naprawdę można wysłać wszystko co tylko MF chce przyjmować elektronicznie. Co najważniejsze - wysłać można hurtem setki PIT-11, opatrując je jednym podpisem elektronicznym i otrzymując oddzielne UPO (lub przyczynę nieprzyjęcia) dla każdego z nich. W najnowszej wersji - dzięki pomocy kolegów od e-Deklaracji - możliwy też będzie wydruk PIT-ów na oryginalnych formularzach MF. Program jest dostępny od 3 lat i jest bezpłatny - więc wszelkie posądzenia o reklamę proszę sobie darować. Witrynę http://www.ppus.pl utrzymuję na swój koszt.
CzM to akurat moja osobista porażka. System przetwarzający tak istotne informacje, odkupiony ode mnie dla MF i pozostawiony bez żadnego rozwoju od 2007 roku. System ten dostarcza dane dla US, MF, UKS. Opierają się na nim Ewidencje, e-Orus, DWP, Analizator. A tymczasem aplikacja pozostała w technologii DOS-owej, w której stworzono ją 13 lat temu.