Teraz jest 06 wrz 2025, 17:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Biura rachunkowe 
Autor Treść postu

REJESTRACJA12 paź 2012, 21:37

POSTY        40
Post Biura rachunkowe
Czy do waszych urzędów biura podatkowe też tak nagminnie składają UPLe?

16 gru 2014, 21:05
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Biura rachunkowe
Spóźnialscy ?

16 gru 2014, 21:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33
Składanie UPL wynika niewątpliwie z nowego obowiązku wysyłania przez płatników PIT-11, PIT-40, itp. w formie elektronicznej.

Ale to jest już temat na zupełnie nowy wątek na forum. Zapewne zresztą taki wątek byłby bardzo przydatny również płatnikom, skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów z pytaniami od płatników jak to ma funkcjonować.

16 gru 2014, 22:02
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
syntatusia                    

Czy do waszych urzędów biura podatkowe też tak nagminnie składają UPLe?

Nagminnie?
Na gwałt! :D

16 gru 2014, 22:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
cyt. Składanie UPL wynika niewątpliwie z nowego obowiązku wysyłania przez płatników PIT-11, PIT-40, itp. w formie elektronicznej.

Ale to jest już temat na zupełnie nowy wątek na forum. Zapewne zresztą taki wątek byłby bardzo przydatny również płatnikom, skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów z pytaniami od płatników jak to ma funkcjonować.

Ze wstydem przyznaję, że nie wiem co to UPL :( jednakże zastanowiło mnie w tej wypowiedzi to "...skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów..." , może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy "skoro ja" ? z góry dziękuję  :) bo nie wiem o co/kogo chodzi :( niestety moja niewiedza to porażka dla mnie :( ale dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

16 gru 2014, 23:40
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
UPL-1 - to pełnomocnictwo do podpisywania podpisem elektronicznym pełnomocnika deklaracji składanych w imieniu mocodawcy środkami komunikacji elektronicznej kliknij;
Piotr Zielonka - osoba znana części pracowników urzędów skarbowych, jako autor paru przydatnych w ich pracy aplikacji informatycznych.

17 gru 2014, 00:37
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
spioch                    

Ze wstydem przyznaję, że nie wiem co to UPL :( jednakże zastanowiło mnie w tej wypowiedzi to "...skoro nawet ja odbieram codziennie kilka-kilkanaście maili i telefonów..." , może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy "skoro ja" ? z góry dziękuję bo nie wiem o co/kogo chodzi niestety moja niewiedza to porażka dla mnie :( ale dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

Nie wiesz kim jest pan Piotr Zielonka? :o
To faktycznie wstydź się! ;)
Jednym z nas: pracownikiem skarbówki i m.in. autorem aplikacji stosowanych w urzędach skarbowych, np. FoKus, której jednym z modułów są Kadry.
http://www.zielonka.info.pl/

17 gru 2014, 07:17
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Przepraszam i biję się w pierś, i się wstydzę za niewiedzę. kto to jest pan Piotr Zielonka :( jednakże nadal nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź :P ta dot. "skoro ja" :)

17 gru 2014, 19:34
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        33
Sorry, głupio wyszło z tym moim postem...
Chodzi mi o to, że płatnicy gwałtownie szukają informacji o tym jak wypełnić nałożony na nich obowiązek elektronicznego wysyłania PIT-ów. Skoro tylko do mnie trafia dziennie kilka- kilkanaście zapytań, to znaczy, że w skali kraju są ich zapewne tysiące.
Koledzy od e-Deklaracji prowadzą wprawdzie rzetelny serwis dla płatników pod adresem http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/e-deklaracje/dla-platnikow, ale widać, że poziom niektórych pytań jest (delikatnie mówiąc) niewysoki. Już widzę te PIT-y przysyłane "elektronicznie" - jako skany mailem  :wacko:

Drugi problem, to nadmierne wyeksponowanie bramki UBD - która jest nowością i zapewne będzie sprawiać płatnikom więcej problemów (widać to już choćby z długości listy pytań: http://www.finanse.mf.gov.pl/web/wp/pp/e-deklaracje/dla-platnikow/pytania-i-odpowiedzi).
Tymczasem informacje PIT-11 można nadal bez przeszkód wysyłać na starą bramkę, która jest już przecież sprawdzona!

A żeby nie zostać posądzonym o kryptoautoreklamę informuję, że mój programik PPUS dla płatników będzie w 2015 roku nadal dostępny za darmo.

17 gru 2014, 22:16
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
I co Śpioch?
A już się doszukiwałeś jakieś megalomanii?
Wstyd. :nonono:

17 gru 2014, 22:21
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Panie Piotrze dziękuję za wypowiedź :) jestem pod wrażeniem, bardzo pozytywnym :) jeszcze jaby Pan mógł powiedzieć o jakim programiku Pan wspomniał w swej wypowiedzi, (bo ten skrót niestety nic mi nie mówi :( ) to byłbym wdzięczny :) Pana programy są niezłe i chętnie poznam inne :) poza Ewidencją i CZM niestety nie znam innych Pana programów :( Serdecznie pozdrawiam :)

18 gru 2014, 20:22
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Nadir Rychu :) oczywiście, jak  każdy z nas, bądź też większość, wstydzę się za coś co zrobiłem źle i nie mogę tego cofnąć :( jednakże nigdy nie wstydziłem się, i mam nadzieję, że nadal nie będę się wstydzić, za to co powiedziałem bądź napisałem. Zawsze pozostaje mi opcja przyznania się do niewiedzy, do niezrozumienia i mogę przeprosić za to :) Z przeproszeniem nie mam problemu, ani z przyznaniem się do błędu :)

18 gru 2014, 22:14
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
spioch                    

Nadir Rychu... mam nadzieję, że nadal nie będę się wstydzić, za to co powiedziałem bądź napisałem. Zawsze pozostaje mi opcja przyznania się do niewiedzy, do niezrozumienia i mogę przeprosić za to :)

Nie przeżywaj tak mocno. To było ''pół żartem pół serio''.
Pan Zielonka też na pewno nie obraził się na Ciebie, że Go nie znasz ;)
Ileś lat temu też nie wiedziałem o czym (kim) była mowa, kiedy księgowa mówiła, że jest to w "zielonce" :D

18 gru 2014, 23:02
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        33
PPUS to skrót od Program Płatnika Urzędu Skarbowego - przez analogię do Programu Płatnika ZUS. Program nie jest aż tak rozbudowany jak twór Prokomu/Asseco, ale przeznaczenie jest podobne: umożliwić płatnikom zaimportowanie danych z ich programów księgowych i wysłanie do bramki e-Deklaracje. Wysyła się głównie PIT-11, PIT-40, ale tak naprawdę można wysłać wszystko co tylko MF chce przyjmować elektronicznie. Co najważniejsze - wysłać można hurtem setki PIT-11, opatrując je jednym podpisem elektronicznym i otrzymując oddzielne UPO (lub przyczynę nieprzyjęcia) dla każdego z nich. W najnowszej wersji - dzięki pomocy kolegów od e-Deklaracji - możliwy też będzie wydruk PIT-ów na oryginalnych formularzach MF.
Program jest dostępny od 3 lat i jest bezpłatny - więc wszelkie posądzenia o reklamę proszę sobie darować. Witrynę http://www.ppus.pl utrzymuję na swój koszt.

CzM to akurat moja osobista porażka. System przetwarzający tak istotne informacje, odkupiony ode mnie dla MF i pozostawiony bez żadnego rozwoju od 2007 roku. System ten dostarcza dane dla US, MF, UKS. Opierają się na nim Ewidencje, e-Orus, DWP, Analizator. A tymczasem aplikacja pozostała w technologii DOS-owej, w której stworzono ją 13 lat temu.

18 gru 2014, 23:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona