Teraz jest 06 wrz 2025, 00:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Mandaty w POLTAX 2b 
Autor Treść postu

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Post Mandaty w POLTAX 2b
Co to za zmiany w poltaxie 2b? Podobno należy wprowadzać mandaty karne kredytowane do poltax 2b.

03 kwi 2015, 13:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 kwi 2010, 12:57

POSTY        22
Post Re: Mandaty w POLTAX 2b
Coś ostatnio przysłali, ale z tego co czytałem to będziemy wprowadzać do POLTAX-u i tworzy rejestry p/o które będą generowane w POLTAX 2B.

03 kwi 2015, 20:17

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Czyli na 8h pracy 3h przeznaczę na sprawy karne. 5h przeznaczę na bardzo ważne rzeczy bez których ta konsolidacja nie przetrwa. Już myślałem ze po konsolidacji będę miał 1h na sprawy karne a  tu mile zaskoczenie będę miał 3 h. I to jest dobra wiadomość przed świętami
Jak się przyjmowałem do pracy to ten stosunek był 6:2 teraz 3:5.

04 kwi 2015, 06:16
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Czy ktoś już przebrnął przez wprowadzanie mandatów do POLTAX-u? Jeśli tak, to jak to się robi - tak krok po kroku (proszę o wytłumaczenie dla osoby, która nigdy nic do POLTAX-u nie wprowadzała, a jedynie miała dostęp do przeglądania).
Z góry dziękuję :)

07 kwi 2015, 09:19
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Wprowadziłam, przypisałam do rejestru wydrukowałam  ale nie wiem czy dobrze. Do kogo przekazać same mandaty? tego nie wiem . Do tej pory wprowadzaliśmy nałożone mandaty do systemu MANDATY i przekazywaliśmy je do jednej komórki(RB) wraz z wydrukowanym rejestrem przypisanych grzywien. Teraz trzeba wprowadzać dane do dwóch systemów i przejść przez dwa referaty żeby wykonać to co było przed 1 kwietnia. Czarujące...
Potrzebna jest tez osoba z uprawnieniami, aby zatwierdziła w Poltax stworzony rejestr i go podpisała.

07 kwi 2015, 11:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
jak się zorientowałam, to w POLTAXIE trzeba najpierw wprowadzić KAR-KS (decyzja US, ma pierwszej stronie podawałam m. in. termin płatności, okres A 1,) Zastanawiam się tylko czy ten formularz trzeba wiązać z deklaracją? Orientuje się ktoś? Rejestr p/o zrobiłam i następny krok to chyba dopisanie KAR-KS do rejestru.

08 kwi 2015, 20:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
ktoś już wystawiał tytuł na mandat:)? Podstawy prawne, które są dostępne nie bardzo "pasują" nie ma nic konkretnego co stosowaliśmy do tej pory z KKS.

21 kwi 2015, 13:23
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 cze 2014, 13:38

POSTY        1
Wprowadzanie mandatów do POLTAX-u krok po kroku:
-logujemy się do POLTAX-u
-2 (WYMIAR)
-5 (DECYZJE)
-1 (OBSŁUGA DECYZJI)
myszka jest zbędna, posługujemy się klawiaturą, przechodzenie miedzy pozycjami enter, tab
-NR POMOCNICZY  ja wpisuję serię i nr mandatu
-wpisujemy NIP bądź PESEL (według uznania) zatwierdzamy enterem ( w tym momencie wyskoczą dane podatnika)
-Organ decyzyjny US potem nr urzędu (xx xx) enter (powinno wyskoczyć NACZELNIK URZĘDU SKARBOWEGO W.....)
Organ odwoławczy SR nr sądu xx xx 011
-Kod formularza: KAR-KS enter
-Kod podatku: GK  Okres: A 1     Rodzaj konta: Z  Podatnik
-Kwota wg decyzji   (to wiadomo wartość mandatu)     Termin płatności (doliczamy 7 dni np 28.04.2015)
- Wystawiono ( data np 21.04.2015)  przez (identyfikator poltax) z powodu: I inne
-Treść ( za co wystawiliśmy mandat)
Następnie F9 by zatwierdzić (spisujemy nr systemowy który się wygenerował, przyjąłem, że piszemy z tyłu na kopi mandatu)
Później Page Down
- wyskoczy okienko
-wpisujemy 10 (pozycja obowiązkowa) enter wyskoczy podstawa prawna z kks naciskamy F9 by zatwierdzić później ok i tak i żeby wyjść F12
-strzałka w dół wpisujemy 20 (kolejna pozycja obowiązkowa) wpisujemy kwotę naciskamy F9 by zatwierdzić i Alt 0 by zwalidować
= żeby wyjść Page Up
-naciskamy Alt 1 i zatwierdzamy F9
-po zatwierdzeniu powyższego naciskamy Alt 2 i wpisujemy datę doręczenia Decyzji/Mandatu np 21.04.2015
- po zrobieniu tego wszystkiego możemy przejść do pozycji
-Rejestr zaksięg. i podajemy nr rejestru który wcześniej utworzyliśmy i zatwierdzamy F9 (w wypadku gdy nie mamy zrobionego rejestru spisujemy nr systemowy by w późniejszym czasie dopisać mandat do rejestru który utworzymy.

W przypadku niejasności PW
Pozdrawiam Michnik

21 kwi 2015, 14:07

REJESTRACJA17 cze 2009, 05:51

POSTY        55
Testowałem już wprowadzanie. Wszystko zgadza się z tym co napisał Michnik. Jednakże czy robię dobrze - tego sam nie wiem. Póki co nie wprowadziłem nic w nr pomocniczym (czyli nie wpisałem nr i serii mandatu) oraz nie wpisałem organu odwoławczego. Czy przejdzie nie wiem, czy to ktokolwiek sprawdzi? Się okaże... Odnośnie rejestru to wiadomo trzeba pobiegać, bo w dziale drukarki igłowej się nie ma. Trochę zamieszania niepotrzebnego z tym jest. Na koniec przekazanie do księgowości.

Ale można prościej - nie wystawiać mandatów wcale  :P

21 kwi 2015, 14:30
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
sawio                    

Testowałem już wprowadzanie. Wszystko zgadza się z tym co napisał Michnik. Jednakże czy robię dobrze - tego sam nie wiem. Póki co nie wprowadziłem nic w nr pomocniczym (czyli nie wpisałem nr i serii mandatu) oraz nie wpisałem organu odwoławczego.P

W pole  nr pomocniczy wpisuje sie KOD PACZKI. I Takim samym kodem oznacza paczkę dokumentów przekazywanych do rachunkowości a później do archiwum.
Czy od mandatu można się odwołać?  Jeśli nie to oczywiste, że nie wpisuje się nic w pole "organ odwoławczy.

sawio                    

Odnośnie rejestru to wiadomo trzeba pobiegać, bo w dziale drukarki igłowej się nie ma.

Drukować można też i na laserówce z tym , że trzeba wybrać taką kolejkę drukarkową  , która obsłuży wydruk raportu w poprzek strony. Zaletą tego wydruku jest szybkość wydruku laserowego a wadą, że jest droższy i mniej czytelny bo cyferki mniejsze.

21 kwi 2015, 15:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
A co z wpłatami do DPO i kosztami, w jaki sposób przekazaliście przypisy do księgowości. Chodzi o zmiany po 1 kwietnia.

22 kwi 2015, 22:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
DPO po staremu. Tylko w systemie MANDATY.

23 kwi 2015, 08:22
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Właśnie tak się zastanawiam czy DPO rejestrujemy tylko w systemie  MANDATY? Formularz KAR-KS ma zastosowanie do zaksięgowania w systemie POLTAX nałożonych mandatów, a formularz KAR-IN? w jakich sytuacjach on będzie miał zastosowanie? myślałam właśnie, ze przy DPO.

23 kwi 2015, 12:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
A jak w poltax odpisać mandaty przedawnione?  :unsure:
Wszystko tak samo jak z przypisaniem, tylko kwota z minusem?

24 kwi 2015, 10:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona