Teraz jest 05 wrz 2025, 23:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Spam przesyłany między urzędami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post Spam przesyłany między urzędami
Witam!

Chciałbym podnieść kwestię informacji (zapytań) wysyłanych pomiędzy urzędami dotyczących poszukiwania majątku, odbiorców "pustych" faktur itp itd... moja skrzynka pęka już od tego. Co robicie z takimi zapytaniami?? Przecież to jest marnowanie czasu i łączy, tym bardziej, że do takich celów stworzono BPS! Ja nie wiem czy urzędy o tym nie wiedzą? W tej sprawie były pisma MF, żeby takiego spamu nie słać, a tu leci tego od ...

19 wrz 2013, 19:46

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
Post Re: Spam przesyłany między urzędami
W BPS, który jest w moim US, są tylko i wyłącznie VZM... Troszkę za mało, żeby wytropić puste faktury. Ja standardowo, jak mam podejrzanego o odliczanie podatku z pustych faktur, proszę o deklaracje VAT za cały rok. Zawsze proszę o przesłanie informacji mailem i zawsze otrzymuję informacje w formie papierowej...

19 wrz 2013, 20:19
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
nVodka                    

W BPS, który jest w moim US, są tylko i wyłącznie VZM...

Zdaje się, że BPS nie jest zatomizowany pomiędzy urzędami. To jedna aplikacja umieszczona na serwerze jakieś izby. I każdy użytkownik ma potencjalny dostęp do tego samego zestawu informacji. Fakt, że widzisz tylko informacje z VZM wynika prawdopodobnie z nadanych Ci uprawnień. Jeśli wejdziesz w statystyki to zobaczysz ile informacji wpisanych jest w poszczególnych tablicach.
Inną sprawą jest absurdalna sytuacja polegająca na zablokowaniu jakichkolwiek zmian w dostępie do BPS.
Czy ktokolwiek zna przyczynę tego idiotyzmu?

20 wrz 2013, 22:14
Zobacz profil WWW

POSTY        127
Ja nie mam żadnego dostępu do BPS i muszę się prosić AP o te informacje. A oni twierdzą, że tam nic nie ma poza VZM :P I statystycznie VZM ma znaczną przewagę ilościową nad innymi informacjami. W każdym razie w żadnym moim postępowaniu nie przydały mi się informacje z BPS i sam występowałem do innych urzędów o informacje.

20 wrz 2013, 22:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
I otrzymywałeś odpowiedzi? Dla mnie to jest tworzenie dupokrytek, w dobie e-maili na przeogromna skale, bo łatwo wysłać i mieć z głowy. Nie po to jest w BPS tablica poszukiwanie majątku, żeby urzędy słały tysiące mejli między sobą w tej sprawi. Może to też wynikać z braku znajomości tematu, kiedyś dostałem mejla o sprawdzenie czy we wnioskach VZM jako wystawca faktur nie występuje jakiś tam podmiot... a to jest właśnie dostępne za jednym kliknięciem w BPS!! A tu cała polska dostaje takie mejle... porażka. Jakby policzył koszty takiego spamowania i efekty na bank wyszłaby ogromna strata.

21 wrz 2013, 06:34

POSTY        127
Jak pisałem, VZM są rzetelnie wklepywane do BPS, więc z nimi nie ma problemów. A co z innymi przypadkami nieprawidłowości?

Otrzymywałem takie informacje, chociaż nie w formie takiej, o jaką prosiłem (pdf na maila), tylko ładnie  wydrukowane i opieczętowane dokumenty przesłane tradycyjną pocztą. Żeby stażystom się nie nudziło?

21 wrz 2013, 11:48
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
nVodka                    

Otrzymywałem takie informacje, chociaż nie w formie takiej, o jaką prosiłem (pdf na maila), tylko ładnie  wydrukowane i opieczętowane dokumenty przesłane tradycyjną pocztą. Żeby stażystom się nie nudziło?

Może w epoce oszczędności to się zmieni? Trzebienie starych, głupich nawyków jest trudne i długotrwałe. Czasami trzeba się komuś narazić by doprowadzić do zmiany i nie przesyłania informacji faxem lub pocztą ślimaczą

Praktycznie w każdym urzędowym sekretariacie jest urządzenie MFC zamieniające papier na pdf do dołączenia do maila.

21 wrz 2013, 12:09

POSTY        127
Mnie wystarczyłby zwykły dokument pdf stworzony na podstawie raportu z Kontroli. Zamiast drukować wystarczy np. programem Dopdf zamienić raport na pdf i wysłać jako załącznik na adres mailowy podany przeze mnie. Cztery kliknięcia i po sprawie. Praktycznie bez kosztów.

W moim US zrobiono ostatnio raport, która komórka urzędu najwięcej drukuje. Wygrało AP, które marnuje tony papieru na wysyłanie informacji dla innych urzędów.

Kiedyś pracowałem w centrali jednego banku i tam był całkowity ZAKAZ drukowania czegokolwiek. Każdy mail był zapisywany na serwerze (nie można go było usunąć) i każdy mail miał wagę dokumentu bankowego. Proste. I jakie oszczędne!

24 wrz 2013, 12:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Wystarczyłoby sprawdzić u siebie w SeRCu, w jakich US występuje dany podmiot i wysyłać zapytania tylko do nich.

25 wrz 2013, 13:43
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
No ja się właśnie zastanawiam cały czas, po co sprawdzam te wszystkie zapytania. Jeszcze nigdy mi się nie trafiło, żebym w ogóle miała delikwenta w bazie mojego urzędu. A sprawdzam to 2 lata...

22 paź 2013, 19:32
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
oen                    

Wystarczyłoby sprawdzić u siebie w SeRCu, w jakich US występuje dany podmiot i wysyłać zapytania tylko do nich.

... i BPS. Moze tam też w końcu te zapytania wylądują ?

24 paź 2013, 22:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]