Mam pytanie: czy jako organ będący wierzycielem hipotecznym wnosicie do sądu wnioski o wykreślenie hipotek przymusowych? Chodzi oczywiście o hipoteki ustanowione przed 20.02.2011r. (nasz sąd dla wykreśleń hipotek ustanowionych po tej dacie wymaga poświadczonej notarialnie zgody właściciela – lub współwłaścicieli - nieruchomości, w związku z czym takich wniosków nie kierujemy wcale). Z różnych źródeł uzyskaliśmy informacje, że generalnie wierzyciele hipoteczni m.in. tacy jak US czy ZUS nie kierują wniosków o wykreślenie hipoteki (bez względu na datę jej ustanowienia) ograniczając swoje działania w tym kierunku do wydania właściwego zaświadczenia na wniosek właściciela nieruchomości. Jak jest u Was?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
11 sty 2013, 22:55
Re: Wnioski o wykreślenie hipoteki przymusowej
Witam
My wysyłamy wnioski o wykreślenie do sądów każdorazowo, kiedy okaże się, że zobowiązanie zabezpieczone hipoteką zostało już uregulowane. Czasami wniosek wysyłamy bardzo szybko, czasami z poślizgiem roku-dwóch-trzech od momentu uregulowania. Wysyłamy zarówno do sądu naszego, jak w "w Polskę". Jedynie Sąd Rejonowy we Włocławku raz jeden jedyny odesłał nam wniosek, żądając po pierwsze zgody właściciela nieruchomości, a po drugie informacji na temat wykorzystania miejsca hipotecznego... Hipoteka była wpisana w 2012r. Stwierdziłam, że nie będę robiła cyrków i prosiła właściciela o zgodę na wykreślenie hipoteki. Jak nie chcą wykreślić, niech będzie
Swoją drogą, idiotyczny zapis moim zdaniem, bo bardzo często bywa tak, że podatnik ma baaaardzo dużą kwotę zobowiązania zabezpieczoną hipoteką, a po jakimś czasie zostaje mu drobna kwota, bo spłaca krocie... A przez ten zapis nie mogę mu wykreślić hipoteki i księga jest obciążona jakąś horrendalną sumą Ale nic, póki co trzeba korzystać i wykreślać starocie niepotrzebne... Właśnie robię porządki przy okazji odnotowywania starych hipotek w nowym programie. Jest co robić
14 sty 2013, 18:18
W jaki nowym programie odnotowujesz te hipoteki?
14 sty 2013, 19:14
U nas nie występuje się z urzędu do sądu o wykreślenie hipoteki. Działamy w zasadzie jak każdy inny wierzyciel, np. bank. Nie słyszałem, żeby banki kiedykolwiek same występowały do sądu o wykreślenie hipoteki nawet jak zobowiązanie zabezpieczone hipoteką zostało już całkowicie uregulowane. Mamy też na to jakiś wyrok, zdaje się WSA w Gdańsku. Jak znajdę, wrzucę sygnaturę.
14 sty 2013, 19:27
Jak się pozbyć hipoteki ustanowionej przez urząd skarbowy. Jeżeli podatnik nie płaci swoich zobowiązań fiskalnych, organy podatkowe mogą zabezpieczyć się na jego majątku. Mają dwie możliwości: ustanowienie hipoteki na nieruchomości podatnika lub zastawu skarbowego na jego rzeczach ruchomych, które są warte co najmniej 12,3 tys. zł. Czytaj całość: http://podatki.gazetaprawna.pl/porady/6 ... rbowy.html
14 sty 2013, 21:40
Proponuję stosować się ściśle do przepisu art 100 ustawy o księgach wieczystych i hipotece.Mowa jest w tym artykule o czynnościach umożliwiających wykreślenie hipoteki.Umożliwiających a nie powodujących wykreślenie. Wydanie ( na wniosek właściciela) zaświadczenia o uregulowaniu należności zabezpieczonych hipoteką z zawartą klauzulą zgody na wykreślenie, jest najwłaściwszym działaniem w tym zakresie. Zaświadczenie to załączone do wniosku właściciela nieruchomości do sądu stanowić będzie podstawę wykreślenia hipoteki. Oczywiście wniosek taki wiąże się z dokonaniem opłaty sądowej100 zł od każdej wykreślonej hipoteki. Uważam że opłatę tę powinien ponosić dłużnik gdyż ustanowienie hipoteki związane było z zaległością podatkową.
15 sty 2013, 14:09
klematis5
Dotychczas ewidencja wniosków o wpis hipoteki wyglądała tak, że osoby, które się akurat tym zajmowały, odnotowywały w rejestrach ręcznych jakie wnioski szły do sądu, jak przejęłam hipoteki na pewien czas ja, w Open Office utworzyłam sobie plik specjalny i tam prowadziłam rejestr wniosków. Od 2 lat mamy program Ewidencje, w którym rejestrowane są wnioski począwszy od 2011r. Teraz, póki mam chwilę wolną, przerzucam tam starsze hipoteki, ponieważ o wiele lepiej odnaleźć w nim dane, które są mi potrzebne. Żmudna robota, ale efekty zadowalające.
A przy okazji tematu o wykreślaniu hipotek... Wpłynął do nas wniosek, w którym podatnik prosi o usunięcie zajęć i zastawów z należących do niego ruchomości oraz wykreślenie hipotek wpisanych do ksiąg wieczystych nieruchomości należących obecnie do niego. Sprawa wygląda w ten sposób, że w 2010r egzekucja pozajmowała ruchomości, których właścicielem/współwłaścicielem była jego małżonka, dokonaliśmy wówczas również zastaów skarbowych i wpisu hipotek przymusowych. Wszystkie te czynności dokonane zostały w związku z zaległościami jego małżonki, tylko i wyłącznie. Zgodnie z postanowieniem sądu w 2011r w trakcie rozwodu majątek małżonków został podzielony w taki sposób, że małżonka otrzymała jedynie mieszkanie (nie posiada księgi wieczystej, więc nie ma obciążeń), sąd zobowiązał go również do wypłącenia jej pewnej kwoty pieniężnej... pozostały majątek (19 ruchomości i 2 nieruchomości) przypadły jemu. I teraz żąda usunięcia wszelkich obciążeń na tymże majątku, powołując się na w/w postanowienie sądu. Czy są jakieś przesłanki do wykreślenia zabezpieczeń? Bo mi się wydaje, że niekoniecznie... Nigdy jeszcze nie mieliśmy takiego przypadku...
15 sty 2013, 17:46
witam Czy ktoś juz słyszał o konieczności od 1 lipca wysyłania wniosków o wpis bądź wykreślenie hipoteki elektronicznie. Sady maja już nie przyjmować papierowej wersji wniosków. Zastanawiam się a jaki sposób ma to być wysyłane. Ktoś? coś?
01 lip 2016, 14:13
zmiany w kpc o ile to zadziła nie mówiąc o takim drobiazgu jak brak podpisu elektonicznego cóż Izba o to niezadbała.
02 lip 2016, 10:35
A z jakich przepisów wynika ta "elektroniczna droga"?
04 lip 2016, 07:06
art. 6264 k.p.c.
„Art. 6264 . § 1. Notariusz, komornik oraz naczelnik urzędu skarbowego działający jako administracyjny organ egzekucyjny składa wniosek o wpis za pośrednictwem systemu teleinformatycznego. § 2. Do wniosku, o którym mowa w § 1, dołącza się dokumenty stanowiące podstawę wpisu w księdze wieczystej, jeżeli zostały one sporządzone w postaci elektronicznej. § 3. Dokumenty stanowiące podstawę wpisu w księdze wieczystej niesporządzone w postaci elektronicznej notariusz, komornik oraz naczelnik urzędu skarbowego działający jako administracyjny organ egzekucyjny przesyła sądowi właściwemu do prowadzenia księgi wieczystej w terminie trzech dni od dnia złożenia wniosku o wpis. § 4. W przypadku wniosków składanych przez notariuszy i komorników obowiązek poprawienia lub uzupełnienia wniosku spoczywa odpowiednio na stronie czynności notarialnej lub wierzycielu. O zobowiązaniu wierzyciela do poprawienia lub uzupełnienia wniosku sąd jednocześnie zawiadamia za pośrednictwem systemu teleinformatycznego komornika, wskazując rodzaj braków formalnych, które uniemożliwiają nadanie wnioskowi prawidłowego biegu.”;
04 lip 2016, 09:22
Ambi
klematis5
A przy okazji tematu o wykreślaniu hipotek... Wpłynął do nas wniosek, w którym podatnik prosi o usunięcie zajęć i zastawów z należących do niego ruchomości oraz wykreślenie hipotek wpisanych do ksiąg wieczystych nieruchomości należących obecnie do niego. Sprawa wygląda w ten sposób, że w 2010r egzekucja pozajmowała ruchomości, których właścicielem/współwłaścicielem była jego małżonka, dokonaliśmy wówczas również zastaów skarbowych i wpisu hipotek przymusowych. Wszystkie te czynności dokonane zostały w związku z zaległościami jego małżonki, tylko i wyłącznie. Zgodnie z postanowieniem sądu w 2011r w trakcie rozwodu majątek małżonków został podzielony w taki sposób, że małżonka otrzymała jedynie mieszkanie (nie posiada księgi wieczystej, więc nie ma obciążeń), sąd zobowiązał go również do wypłącenia jej pewnej kwoty pieniężnej... pozostały majątek (19 ruchomości i 2 nieruchomości) przypadły jemu. I teraz żąda usunięcia wszelkich obciążeń na tymże majątku, powołując się na w/w postanowienie sądu. Czy są jakieś przesłanki do wykreślenia zabezpieczeń? Bo mi się wydaje, że niekoniecznie... Nigdy jeszcze nie mieliśmy takiego przypadku...
Raczej żadnych podstaw do wykreślenia. Sąd dzieląc majątek powinien widzieć, że przydziela rzeczy obciążone hipotekami i przyjąć ich wartość do podziału majątku właśnie z tym obciążeniem. Za to pomyślcie o egzekucji, zanim się przedawni.
05 lip 2016, 07:52
nolka
art. 6264 k.p.c.
„Art. 6264 . § 1. Notariusz, komornik oraz naczelnik urzędu skarbowego działający jako administracyjny organ egzekucyjny składa wniosek o wpis za pośrednictwem systemu teleinformatycznego. § 2. Do wniosku, o którym mowa w § 1, dołącza się dokumenty stanowiące podstawę wpisu w księdze wieczystej, jeżeli zostały one sporządzone w postaci elektronicznej. § 3. Dokumenty stanowiące podstawę wpisu w księdze wieczystej niesporządzone w postaci elektronicznej notariusz, komornik oraz naczelnik urzędu skarbowego działający jako administracyjny organ egzekucyjny przesyła sądowi właściwemu do prowadzenia księgi wieczystej w terminie trzech dni od dnia złożenia wniosku o wpis. § 4. W przypadku wniosków składanych przez notariuszy i komorników obowiązek poprawienia lub uzupełnienia wniosku spoczywa odpowiednio na stronie czynności notarialnej lub wierzycielu. O zobowiązaniu wierzyciela do poprawienia lub uzupełnienia wniosku sąd jednocześnie zawiadamia za pośrednictwem systemu teleinformatycznego komornika, wskazując rodzaj braków formalnych, które uniemożliwiają nadanie wnioskowi prawidłowego biegu.”;
W "moim" sądzie póki co debatują czy przyjmować wnioski papierowe. Problem rodzi u nich sformułowanie "działający jako administracyjny organ egzekucyjny" i część referendarzy (w moim i okolicznych sądach) twierdzi, że dotyczy to jedynie wpisów w Dziale III (o wszczęciu egzekucji z nieruchomości), a część - że wszystkich wniosków NUS. Czekam na rozwój sytuacji. Podpisu elektronicznego oczywiście nie mam
06 lip 2016, 06:43
W uzasadnieniu do wprowadzenia elektronicznego postępowania wieczystoksięgowego MS wskazało wprost, że dotyczy ono NUS działających jako organ egzekucyjny na podstawie art. 90 i 110c ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (ms.gov.pl/pl/informacje/download,6149,1.html). Czyli dotyczyć ma działu III. Do złożenia wniosku nie wystarczy posiadanie elektronicznego podpisu kwalifikowanego - trzeba mieć dostęp do aplikacji branżowej stworzonej przez MS (uprawnienia dostępu na potrzeby składania wniosków). A hipoteki powinny iść po staremu (papier+poczta) bo są wpisywane na podstawie art. 109 ustawy o księgach wiecz. a my występujemy tu jedynie jako wierzyciel. Tak podpowiada logika.