Teraz jest 04 wrz 2025, 13:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Konto podmiotu na portalu podatkowym 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 12:03

POSTY        4
Post Konto podmiotu na portalu podatkowym
Czy ktoś z Państwa udostępniał już konto podmiotu na portalu podatkowym? Jeśli tak to, to jak to się robi i gdzie można znaleźć jakąś instrukcję w tym temacie.

14 lis 2016, 07:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
Post Re: Konto podmiotu na portalu podatkowym
ale konkretnie chodzi o czynności po stronie portalu czy po stronie ssp?

14 lis 2016, 11:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 12:03

POSTY        4
misiekp                    

ale konkretnie chodzi o czynności po stronie portalu czy po stronie ssp?

chodzi o to, że spółka czy to; cywilna, jawna czy z o.o. wystąpiła do US z pismem, w którym prosi o udostępnienie konta podmiotu (tj tej spółki) osobie fizycznej (tzn. jej prezesowi czy też wspólnikowi)

doszedłem już do tego ze os. fizyczna może udostępnić swoje konto na portalu podatkowym innej osobie i robi to sama przez swoje konto na tym portalu, natomiast na stronie MF w wyjaśnieniach znalazłem że, żeby udostępnić konto podmiotu na portalu podatkowym trzeba wystąpić do US z pismem.

i takie pismo dostałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak udostępnić takie konto. Czy to się robi przez SSP, czy przez sam portal.

POMOCY! :)

14 lis 2016, 12:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
wydaje mi się że tak to wygląda: (mam to w wordzie z oknami jak coś daj maila to Ci podeślę)

Ustanowienie reprezentanta w rozumieniu rozporządzenia w sprawie zakresu i warunków korzystania z portalu podatkowego  w celu przyznania dostępu do konta podmiotu na Portalu Podatkowym
Dostęp do konta podmiotu (np. osoby prawnej, organizacji, spółki) nadawany jest użytkownikowi (reprezentantowi) dla którego zostanie złożony przez osobę umocowaną do działania w imieniu podmiotu, w formie pisemnej, do organu administracji podatkowej wniosek o udostępnienie tej osobie konta podmiotu.
We wniosku powinny być wskazane:
a) pierwsze imię i nazwisko użytkownika oraz jego identyfikator podatkowy NIP albo numer PESEL,
b) nazwa oraz identyfikator podatkowy NIP podmiotu, którego dotyczy konto podmiotu.
Jeśli dane użytkownika oraz dane podmiotu zawarte w tym wniosku zostaną pozytywnie zweryfikowane przez organ administracji podatkowej, do którego złożono wniosek, to pracownik obsługujący SSP tworzy w SSP dla danego podmiotu konto na Portalu Podatkowym z poziomem dostępu Reprezentant.
W tym celu:
1.        Odszukuje teczkę podmiotu.
2.        Weryfikuje czy podmiot posiada ustanowionego reprezentanta posiadającego dostęp do konta na Portalu Podatkowym w zakładce REJESTRACJA, podzakladce  POWIĄZANIA
(Uwaga: może być tylko jeden reprezentant posiadający dostęp do konta podmiotu na Portalu Podatkowym. Reprezentant może przyznawać dostęp do konta podmiotu innym osobom)

Ustanowiony Reprezentant widoczny jest w następujący sposób:

3.        W przypadku braku ustanowionego Reprezentanta w zakładce REJESTRACJA i podzakładce POWIĄZANIA wybiera przycisk Dodaj. Po wybraniu przycisku Dodaj pojawia się nowe okno z opcją szukania osoby upoważnionej (Reprezentanta) z podatników SSP.

4.        Wyszukuje osobę upoważnioną (Reprezentanta) wymienioną we wniosku o udostępnienie danych konta i ją wybiera.
5.        Po wybraniu osoby upoważnionej (Reprezentanta)  okienku, które się pojawi, po prawej stronie powinny znajdować się dane Reprezentanta, po lewej dane podmiotu reprezentowanego. Pracownik wybiera odnośnik Wybierz rodzaj powiązania.

6.        Jako rodzaj powiązania wybiera TAP- Reprezentant podmiotu.

7.        Na podstawie danych zawartych we wniosku, pracownik uzupełnia wymaganą datę w polu Ważne od oraz opcjonalnie datę w polu Ważne do (jeżeli upoważnienie zostało udzielone do określonej daty).

8.        W przypadku, gdy we wniosku znajduje się informacja o tym, że Reprezentant ma posiadać uprawnienia do zgłaszania pełnomocnictw ogólnych, zaznacza pole wyboru przy pozycji Uprawomocniony do PPO w zakładce ATRYBUTY.
9.        Następnie zapisuje powiązanie przyciskiem Zapisz.
10.        W zakładce pojawi się informacja o zarejestrowanym powiązaniu. Po wejściu w odnośnik TAP Reprez., pracownik może zmienić okres obowiązywania lub dezaktywować upoważnienie do reprezentowania

Po zalogowaniu się do Portalu Podatkowego użytkownik (Reprezentant), dla którego zostało zdefiniowane pełnomocnictwo, zobaczy na liście kont reprezentowany podmiot.

14 lis 2016, 12:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]