Teraz jest 06 wrz 2025, 03:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Jak myślicie - uda się? 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA09 sty 2008, 09:37

POSTY        21
Post Jak myślicie - uda się?
Naczelnik US
................

W związku z galopującymi cenami, szczególnie żywności i paliwa, słabszym złotym oraz najwyższym od 10 lat poziomem inflacji, a także brakiem jakichkolwiek podwyżek wynagrodzeń (można nawet mówić o ich obniżce), zwracam się z prośbą, o wyrażenie zgody na podjęcie dodatkowego zatrudnienia w weekendy oraz dni wolne od pracy, a także popołudniami w celu umożliwienia mi terminowego opłacania zobowiązań i zapewnienia godnego życia rodzinie. Zdając sobie sprawę z ograniczonych możliwości zatrudnienia zamierzam aplikować na posadę kasjera, w którejś z sieci handlowych (Tesco, Auchan, Piotr i Paweł itp.)
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

02 kwi 2012, 14:27
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Post Re: Jak myślicie - uda się?
Ja kiedyś chciałem zamiast wynajętej firmy w ramach urlopu na zlecenie pomalować kilka pokoi w IS Radom. Odmówiono mi, bo "nie godzi się, żeby urzędnik malował pomieszczenia"...

02 kwi 2012, 15:02
Zobacz profil WWW
Amator

REJESTRACJA08 lis 2006, 17:06

POSTY        18
Może zamiast protestu przeciwko brakom podwyżek, należy walczyć o możliwość dodatkowego zatrudnienia bez proszenia ,,władców" o zgodę.

02 kwi 2012, 16:33
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
blue                    

Może zamiast protestu przeciwko brakom podwyżek, należy walczyć o możliwość dodatkowego zatrudnienia bez proszenia ,,władców" o zgodę.

O zgodę to muszą się pytać USC, reszta tylko informuje, że podejmie "zajęcia zarobkowe".

02 kwi 2012, 17:56
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Pinero                    

blue                    

O zgodę to muszą się pytać USC, reszta tylko informuje, że podejmie "zajęcia zarobkowe".

Gwoli uściślenia "co by" nie mylić dodatkowego zatrudnienia z zajęciem zarobkowym:

Art. 80. 1. Członek korpusu służby cywilnej nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie do służby cywilnej.
2. Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu.
Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2008 r. Nr 227, poz. 1505)

Z powyższego wynika, że nie-urzędnik sc może podejmować zajęcia zarobkowe bez zgody DG, na dodatkowe zatrudnienie musi uzyskać jego pisemną zgodę. Urzędnik sc nie może ani jednego ani drugiego.

02 kwi 2012, 18:33
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Nadir                    

Urzędnik sc nie może ani jednego ani drugiego.

Bez zgody oczywiście.

02 kwi 2012, 20:31
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Aby temat uściślić i uczynić jasnym dla większości pracowników - czyli jedynie Członków KSC - możecie zakładać działalność gospodarczą - oczywiście w zakresie nie kolidującym z wykonywanymi obowiązkami. Czyli nie wyobrażam sobie np prowadzenia księgowości firmy rozliczanej w Waszym urzędzie. Ale np koszenie trawników w takiej firmie - jak najbardziej! Jeśli chodzi o godność urzędnika - to wystarczająco jest ona szargana na co dzień przez naszych pracodawców, by w ogóle na coś takiego się nie powoływać!  :mur:

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

02 kwi 2012, 20:42
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Pinero                    

Nadir                    

Urzędnik sc nie może ani jednego ani drugiego.

Bez zgody oczywiście.

Uściślając jeszcze bardziej: urzędnik sc w ogóle nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia, więc zgody oczywiście też nie może być.
A żeby z kolei zagmatwać co nie co, to co jeśli X jest zatrudniony w firmie Y i podejmuje pracę (służbę) w korpusie sc?
Ta praca w firmie nie jest w tej sytuacji "podjęciem dodatkowego zatrudnienia", prawda? Tylko raczej służba w sc... ;)
Logiczne, że powinien zrezygnować z pracy w firmie X, ale... przepisy nie są precyzyjne w tym zakresie.

02 kwi 2012, 21:47
Site Admin

POSTY        705
Nadir                    

Uściślając jeszcze bardziej: urzędnik sc w ogóle nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia, więc zgody oczywiście też nie może być.

Chyba przesadziłeś. Przecież sam piszesz: "Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora" czyli wynika z tego, że zgoda taka jest dozwolona i podjęcie zajęć zarobkowych - również! Bo przecież analizując od d..y strony - jeżeli zgoda zostanie udzielona to zajęcia zarobkowe sa dozwolone - a skoro są dozwolone to i zgoda może być udzielona  :wysmiewacz:

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

03 kwi 2012, 06:55
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Harakiri                    

Chyba przesadziłeś. Przecież sam piszesz: "Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora" czyli wynika z tego, że zgoda taka jest dozwolona i podjęcie zajęć zarobkowych - również! Bo przecież analizując od d..y strony - jeżeli zgoda zostanie udzielona to zajęcia zarobkowe sa dozwolone - a skoro są dozwolone to i zgoda może być udzielona   :wysmiewacz:  

Chyba nie przesadziłem :)
Ja pisałem o dodatkowym zatrudnieniu.
Nadir                    

a Ty cytujesz "zajęcia zarobkowe", a to nie to samo :)

03 kwi 2012, 09:17
Site Admin

POSTY        705
Nadir                    

Harakiri                    

Chyba przesadziłeś. Przecież sam piszesz: "Urzędnik służby cywilnej nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora" czyli wynika z tego, że zgoda taka jest dozwolona i podjęcie zajęć zarobkowych - również! Bo przecież analizując od d..y strony - jeżeli zgoda zostanie udzielona to zajęcia zarobkowe sa dozwolone - a skoro są dozwolone to i zgoda może być udzielona   :wysmiewacz:  

Chyba nie przesadziłem :)
Ja pisałem o dodatkowym zatrudnieniu.
Nadir                    

a Ty cytujesz "zajęcia zarobkowe", a to nie to samo :)

Przypuszczam, że potrzebna byłaby interpretacja -definicji  "dodatkowego zatrudnienia" i "zajęć zarobkowych". Jest tyle różnych podstaw do zarobkowania i zatrudniania, że nie jest to wcale oczywiste. Na szczęście nie jestem USC i mogę to ..... :zeby:

03 kwi 2012, 10:09
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Harakiri                    

Przypuszczam, że potrzebna byłaby interpretacja definicji  "dodatkowego zatrudnienia" i "zajęć zarobkowych". Jest tyle różnych podstaw do zarobkowania i zatrudniania, że nie jest to wcale oczywiste.
Chyba niekoniecznie. Zatrudnienie to np. umowa o pracę, kontrakt, mianowanie, a zajęciem zarobkowym może być również np. umowa-zlecenie czy umowa o dzieło, które zatrudnieniem nie są. :)

03 kwi 2012, 11:12
Site Admin

POSTY        705
I to jest właśnie interpretacja... Moja radczyni już mnie uprzedzała, że założenie własnej firmy może zostać zinterpretowane na moją niekorzyść. Podobnie umowy zlecenie... Ale w moim przypadku - wszystko jest tak interpretowane!  ;)

03 kwi 2012, 22:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]