Teraz jest 04 wrz 2025, 07:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych 
Autor Treść postu

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:11

POSTY        8
Post Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych
Witam. Mamy dylemat jak załatwiać zajęcia komorników sądowych, jeśli w momencie wpłynięcia nie istnieje nadpłata na karcie kontowej. Pomijam fakt, że np. w marcu może być taka sytuacja, że deklaracja leży gdzieś w OB i wpłynie do nas np. za miesiąc, a my mamy na udzielenie odpowiedzi ws. przyjęcia zajęcia tylko tydzień.
Dotąd przyjmowaliśmy zajęcia, a jak powstawała nadpłata przekazywaliśmy do komornika. Na nasze pytania Izba nie odpowiadała.
Ale w nowym patchu do POLTAX2B - obsługa wierzytelności, jest wprowadzone ograniczenie zależności dat: nadpłata powstaje przed zajęciem. Właściwie to jest odpowiedź na moje pytanie, ale boję się reakcji komorników, jak zmienimy zasady obsługi.
Może jakieś interpretacje w tej sprawie? :wub:

13 sty 2012, 14:14
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Re: Zajęcia wierzytelności przez komorników sądowych
Podstawowa zasada - wierzytelność musi istnieć w chwili zajęcia. Po drugie wierzytelność, zakres zajęcia, powinien być precyzyjnie określony. Nie mogę w tej chwili znaleźć sygnatury orzeczenia sądowego w tym zakresie. Jak znajdę to doślę.

13 sty 2012, 14:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
O to ja też się chętnie podepnę pod temat w celu uzyskania - dla mnie - nowych informacji.
Może dzięki temu mi i Koleżance mojej (z którą współpracuję) ułatwi to życie:)
Dodatkowo - nie wiem czy wiecie , czy też nie - ale (zaznaczam - ja żółtodziób w księgowości jestem - zaledwie miesiąc stażu w tym dziele /łącznego w skarbowości zdecydowanie więcej/)
Ale dziś zdecydowano u nas , że jeżeli nadpłata wynika z zeznania rocznego małżonków to nie można dokonać potrącenia na ww. zajęcie, natomiast na zajęcie EA można...
Jeszcze nie zdążyłam przeczytać opinii prawnej w tej sprawie.Więc w poniedziałek uprzejmie ją zgłębię i napiszę co, jak i dlaczemu:)
A jak w tej sprawie u Was?

Z tymi zajęciami KS-ów to ja mam osobiście mieszane uczucia.
Ponieważ - skoro EA zajmuje dajmy na to konto ROR Dłużnika - to przecież bank blokuje to konto do momentu przekroczenia kwoty zabezpieczenia ( chyba teraz to kwota ok. 9.000) a jeśli środki przekroczą tę kwotę zostają przekazane na pokrycie zaległość... moje logiczne pojmowanie kwestii zdecydowanie nie współgra z zasadami postępowania w US-ach.
Kurczę. Ja jako skarbowiec "głupieję" a co dopiero Podatnicy!
No...ale... co wolno wojewodzie...
Więc muszę moją logikę wyłączyć (bardzo trudna kwestia, choć mi na rękę), ale nie UMIEM!

14 sty 2012, 00:03
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
urzedaska                    

Ale dziś zdecydowano u nas , że jeżeli nadpłata wynika z zeznania rocznego małżonków to nie można dokonać potrącenia na ww. zajęcie, natomiast na zajęcie EA można...

Za zobowiązania podatkowe małżonkowie odpowiadają co do zasady solidarnie. Natomiast w przypadku egzekucji przez komornika sądowego musi być tytuł wykonawczy z klauzulą na drugiego małżonka.

14 sty 2012, 20:54
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
[quote="urzedaska"]O to ja też się chętnie podepnę pod temat w celu uzyskania - dla mnie - nowych informacji.
Jeszcze nie zdążyłam przeczytać opinii prawnej w tej sprawie.Więc w poniedziałek uprzejmie ją zgłębię i napiszę co, jak i dlaczemu:)

Czy możesz zamieścić tę opinię, oczywiście po jej lekturze.

14 sty 2012, 21:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Postaram się:)

14 sty 2012, 22:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 maja 2010, 11:50

POSTY        3
W związku ze zmianą od 2012 roku obsługi zajęć wierzytelności, bardzo proszę o informację, która komórka w waszym Urzędzie rejestruje wnioski o zajęciu nwierzytelności (dokument WNS-ZW) w Poltax i jak to w całości funkcjonuje? W naszym urzędzie jeszcze trwa przepychanka. Moim zdaniem pracownicy rachunkowości nie mogą mieć uprawnień do wprowadzania danych w Poltax i równocześnie do Poltax2B .

16 sty 2012, 14:21
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
melon                    

Podstawowa zasada - wierzytelność musi istnieć w chwili zajęcia. Po drugie wierzytelność, zakres zajęcia, powinien być precyzyjnie określony. Nie mogę w tej chwili znaleźć sygnatury orzeczenia sądowego w tym zakresie. Jak znajdę to doślę.

Wyrok SN z dnia 11.01.2006r. III CK 335/05, Lex nr 176064

16 sty 2012, 14:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2009, 14:28

POSTY        22
jankiel                    

W związku ze zmianą od 2012 roku obsługi zajęć wierzytelności, bardzo proszę o informację, która komórka w waszym Urzędzie rejestruje wnioski o zajęciu nwierzytelności (dokument WNS-ZW) w Poltax i jak to w całości funkcjonuje? W naszym urzędzie jeszcze trwa przepychanka. Moim zdaniem pracownicy rachunkowości nie mogą mieć uprawnień do wprowadzania danych w Poltax i równocześnie do Poltax2B .

Oczywiście że DRP nie może, wynika to z chociażby z względów bezpieczeństwa. Nie może jeden i ten sam operator wprowadzać dokument do Poltax i wszystkie dane z tym związane (np. rachunek patch. 1.34.0) i jednocześnie dokonywać operacji w P2B. Logiczne. U nas także temat na tapecie, bo zajęć wierz. jest tysiące, a termin na ich realizację (złożenie oświadczenia) 7 dniowy.

16 sty 2012, 15:16
Amator

REJESTRACJA06 mar 2008, 06:44

POSTY        25
Może ktoś zarzucić jakimś oficjalnym pismem odnośni nowego sposobu rejestracji zajęć wierzytelności?
W których Izbach już są nowe wytyczne?

16 sty 2012, 16:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
Opis zmian i uwagi do wydania 1.34.0 z dnia 5.01.2011.

II. Obsługa zajęć wierzytelności 2012 rok.

Poltax2b wydanie 1.34.0  wprowadzono  nowe zasady  obsługi zajęć wierzytelności z realizacją księgowania na koncie 276.

Przelew na rachunek komornika będzie realizowany z karty kontowej podatnika na podstawie wykazywanej nadpłaty  podatnika i zarejestrowanego w POLTAX wniosku o zajęcie wierzytelności WNS-ZW.

Obsługa  zajęć wierzytelność przez przeksięgowywanie  kwot do zwrotu, nadpłat  na inny podmiot  np: komornika czy urząd skarbowy lub księgowanie na KDW przestaje obowiązywać.

Wymagania

Poltax:

-          Rejestracja wpływających wniosków o zajęcie wierzytelności, dokument WNS-ZW (dokument informacyjny nieksiegowany).

Poltax2b:

-          Wyświetlany jest komunikat u podatnika  o zajęciu wierzytelności na podstawie zarejestrowanych w PLTX  wniosków WNS-ZW status dok <> ‘A’ anulowany.

-          Wyświetlana jest lista zarejestrowanych wniosków WNS-ZW funkcja Operacje \Zajęcia wierzytelności Na liście wykazywane są zarejestrowane dla podatnika wnioski:

Numer

Data wpływu

Numer pomocniczy (sygnatura)

Status

Kwota zajęcia

TYP: komornik skarbowy /sądowy

Imię komornika

Nazwisko komornika

Numer rachunku

Data wprowadzenia

Operator

----------
Przy realizacji zwrotu wyświetlany komunikat o zarejestrowanym zajęciu WNS-ZW gdy status dok <> ‘A’ anulowany.

Możliwość przyjęcia nadpłaty (odpis z deklaracji/decyzji) podatnika do realizacji zajęcia wierzytelności - zamiana typu przypisu na ZAWI i  księgowanie na koncie 276 Ma gdy:

nadpłata wynika z odpisu ODEKL, SPDEKL, ODEC, SPDEC

na odpisie nie jest zaznaczony rodzaj przypisu ‘BD’ – błędna deklaracja, ‘PK’- postępowanie kontrolne  lub ZE – zbieg egzekucji.

-) Funkcja Operacje \Zajęcie wierzytelności – Zajęcie wierzytelności

-          Możliwość wycofania się z dokonanego księgowania zajęcia.

-) Funkcja Operacje \Zajęcie wierzytelności –Anulowanie zajęcia.

Gdy wykazywana nadpłata wynika z wpłaty np. po przeksięgowaniu odpisu na nadpłatę i należy tą nadpłatę przekazać komornikowi,  nadpłatę z wykazywanej wpłaty zastąpić nadpłatą ZOB-D  :

W POLTAX w wymiarze:

wprowadzić dokument ZOB-D odpis z parametrami nadpłaty (podatek, okres, rok, wystawiono- data złożenia/wydania odpisu, powód wystawienia 16) i przypisać do rej p/o.

Unieważnić dokument z powodu INN i storno przypisać do rej p/o .

W Poltax2b :

Storno ZOB-D zaksięgować w powiązaniu z wykazywaną nadpłatą.

Dokument ZOB-D odpis zaksięgować na nadpłatę i dokonać zajęcie wierzytelności (zmiana typu na ZAWI i księgowanie na koncie 276 Ma).

Realizacja zwrotu nadpłaty podatnika bezpośrednio z karty podatnika na rachunek komornika wskazany w dokumencie WNS-ZW . Na realizowanym przelewie wykazywane dane podane na dokumencie WNS-ZW: Imię komornika, Nazwisko komornika, Numer rachunku komornika.

Nadpłata (odpis) musi mieć wykazywany typ przypisu ZAWI.

Sprawdzana jest data złożenia  wniosku WNS-ZW. Przelew na rachunek komornika będzie realizowany, gdy data wniosku  jest późniejsza niż data nadpłaty (data przypisu na nadpłacie).

Zwrot realizowany, gdy wykazywany dla nadpłaty tylko jeden ważny (status ‘Z’) wniosek WNS-ZW , gdy kilka ważnych wniosków od komorników brak realizacji zwrotu.

W uwagach realizowanego zwrotu umieszczany jest zapis: (207018) ZWROT ZAJĘCIA WIERZYTELNOŚCI; gdzie wskazany numer w nawiasie jest numerem podatnika, numer ten umożliwia wyszukanie zwrotu w module Przelewy – ‘Pełne dane’ podając ten numer w polu: ‘Numer podatn.’.

Uwaga! Nie zmieniać/usuwać zapisu w uwagach zwrotu o numerze podatnika.

Można dopisać w uwagach zwrotu informację o sygnaturze zajęcia, dane wykazywane  pole ‘numer pomocniczy’ WNS-ZW.

Po uzgodnieniu wyciągu ze zwrotem dot. zajęcia,  księgowanie zwrotu, kwota wykazywana na koncie 276 Wn .

16 sty 2012, 16:50
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68
tues                    

Zwrot realizowany, gdy wykazywany dla nadpłaty tylko jeden ważny (status ‘Z’) wniosek WNS-ZW , gdy kilka ważnych wniosków od komorników brak realizacji zwrotu.

Czyli, że jak jest kilka zajęć na jednego podatnika od rożnych komorników które wpłynęły w tym samym dniu albo nawet w innych ale nie później niż wysyłamy odpowiedź to nie da się realizować nadpłaty - równocześnie oznacza to brak występowania zbiegów egzekucji co do tego samego przedmiotu.

Ktoś rozpracowywał ten temat?

16 sty 2012, 17:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
Jesteśmy na etapie, kto to ma wprowadzać :) Tak daleko jeszcze nie dotarliśmy :(

16 sty 2012, 17:16
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68
tues                    

Jesteśmy na etapie, kto to ma wprowadzać  :(

Wynika że obsługa bezpośrednia OB, a później do obróbki do rachunkowości podatkowej.

16 sty 2012, 17:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona