Teraz jest 06 wrz 2025, 00:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Po godzinach 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2009, 11:32

POSTY        25
Post Po godzinach
Taką mam prośbę malutką, czy możecie mi wytłumaczyć co to są godziny nadliczbowe? bo jak słowo daję nie wiem której wersji się trzymać...:) Inaczej podchodzą do tego przepisy prawa, a inaczej przełożeni. Że tak się wyrażę: "Pomóżcie" :).

Ostatnio edytowano 15 wrz 2011, 15:56 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

zmieniłem tytuł tematu

15 wrz 2011, 13:31
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Post Re: PO GODZINACH
Najprościej jak można - załóż, że godziny nadliczbowe to czas pracy przepracowany poza godzinami pracy Twojego urzędu. Jeżeli normalne godziny to 7-15 to nadgodziny obejmują czas pozostały... Problem nadgodzin dotyka nas szczególnie ze względu na ustawę o służbie cywilnej - która pozwala traktować nas gorzej niż zwykłych pracowników. Ale takie życie.
Acha - jak chcesz jakieś szczegółowe informacje to zadawaj szczegółowe pytanie... a nie tak ogólnikowe.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

15 wrz 2011, 14:11
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Tak też właśnie mi się wydawało, że to co ponad te od 7 do 15 - to nadgodziny, ale jeśli człowiekowi się wmawia że zostaje po godzinach w wyniku swojej nieudolności - to już średnio to ładne ze strony tego kogoś. Od wieków wiadomo że rąk do pracy w Urzędach jest za mało, jeśli zostaję po godzinach to tylko dlatego że mam świadomość że nikt inny pracy za mnie nie zrobi a zrobić trzeba, no i skutkiem poświęceń jest to że jak już przychodzi do tego że trzeba powypisywać godziny pracy - to nakazane jest nie uwzględniać tego co się siedzi po godzinach. Że też nie ma kto z tym zrobić porządku. A odezwać się prosto w oczy też nie bardzo można - i tu każdy wie czemu.

Ostatnio edytowano 15 wrz 2011, 14:53 przez majka1310, łącznie edytowano 1 raz

15 wrz 2011, 14:52
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
majka1310                    

... no i skutkiem poświęceń jest to że jak już przychodzi do tego że trzeba powypisywać godziny pracy - to nakazane jest nie uwzględniać tego co się siedzi po godzinach. Że też nie ma kto z tym zrobić porządku. A odezwać się prosto w oczy też nie bardzo można - i tu każdy wie czemu.

To przecież fałszowanie rzeczywistości!
W moim us'ie jest ewidencja i nadgodzin, wyjść służbowych, prywatnych, "odbieranie nadgodzin" w ramach wyjść prywatnych oraz odpracowywanie wyjść prywatnych - zgodnie z wszelkimi cywilizowanymi normami.
W jakim Ty urzędzie pracujesz?!  :blink:
Nie to, że jestem zszokowany - nie, bo wiem, że tak bywa bardzo często w praktyce bywa. Jeno się dziwię. :)

15 wrz 2011, 16:26
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Post Re: Po godzinach
Ależ oczywiście że u nas też są ewidencje wszelkiej maści, ale więcej jest zostawania "po godzinach" niż wyjść (potem) w ramach odbierania - gdyż nie ma czasu na to odbieranie a i podobno nie mamy co odbierać bo nasze zostawanie w pracy to nie są nadgodziny ...:) nieziemsko, prawda?

16 wrz 2011, 13:52
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Który US? Przyślę Wam PIP... Jeżeli macie ewidencjonowany czas pracy po godzinach to OBOWIĄZKIEM pracodawcy jest umożliwienie odbioru tego czasu. W przeciwnym wypadku łamane jest prawo pracy - a tym zajmuje się PIP... No i w przypadku rozwiązywania umowy myślę, że jest o co powalczyć w sądzie pracy - odszkodowanie i wyrównanie utraconych zarobków... Jacyś im.ecyle tam u Ciebie rządzą... a może pracujemy w  tym samym US'ie?  :wysmiewacz:
Acha - a zostawać w pracy poza ewidencją bez zgody przełożonego nie wolno! I wystarczy...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

16 wrz 2011, 14:13
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Ano nie wolno bez zgody... tak więc bez zgody nie zostajemy :)... może i pracujemy w tym samym US'ie )
Tak czy inaczej żadna kontrolna odgórna nic pewnie by nie znalazła... a szkoda...

Ostatnio edytowano 16 wrz 2011, 14:49 przez majka1310, łącznie edytowano 1 raz

16 wrz 2011, 14:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 gru 2011, 19:09

POSTY        20
A u nas jest ruchomy czas pracy (od 7 do 8 i 15do 16) co jest korzystne dla wszystkic, ale przyszedł pipowiec i stwierdził że jeśli ktoś wyszedł w 1 dzień o 16, to na następny nie może przyjś cna 7 (bo nie ma doby od zakończenia i rozpoczęcia pracy)

04 sty 2012, 11:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]