Teraz jest 06 wrz 2025, 00:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Otrzymałem czasowo samochód służbowy 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Post Otrzymałem czasowo samochód służbowy
"Na czas kontroli poza miejscem zamieszkania SUPER PREZENT; samochód służbowy
Doszły nowe obowiązki:  rozliczenie karty, itp., itd. Nareszcie nie dokładam do tego interesu z własnej kieszeni. I nie muszę, dodatkowo czegoś służbowego załatwiać, by nie było posądzeń, że jadę "na lewo"   Lecz pojawiło się pytanie; czy jako posiadacz prawka kat.B nie ryzykuję tym, że nie posiadam dodatkowego osobistego ubezpieczenia dla siebie w razie wypadku i gdyby pracodawca dochodził  pokrycia jakiś szkód odemnie w razie nieszczęścia.Jadę sam lub  wiozę innych kontrolujących.A jak się mają dodatkowe badania z tym związane? Jest to z pewnością inaczej niż jazda swoim samochodem w ramach ryczałtu.Proszę o podpowiedź?"

Taki tekst znalazłem na forum. Myślę, że więcej osób ma na ten temat pytania oraz jest zainteresowana rozwiązaniami funkcjonującymi w urzędach.

23 lip 2011, 16:28

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Otrzymałem czasowo samochód służbowy
Pytanie 1:
czy ten tekst to science-fiction?

24 lip 2011, 17:09
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 20:34

POSTY        209
Nie, taki znalazłem na forum :)

24 lip 2011, 20:58
Początkujący

REJESTRACJA10 cze 2009, 11:01

POSTY        9
Cześć. Przez 8 lat jeździłem w teren samochodem służbowym.Wszystko było spoko . Potrzebne było pisemne zezwolenie NUS-a na udostępnienie pojazdu do celów służbowych.Problemu z ubezpieczeniem nie było - miałem jedną kolizję na szczęście nie byłem sprawcą- ,Policja podczas kontroli po przedstawieniu dokumentów wystawionych na US i mojego upoważnienia zawsze po sprawdzeniu oddawała bez komentarza.Pasażerów nie woziłem. Karty drogowe były niestety zmorą, przepały zimowe -normy książkowe- także. Jak tankujesz? Za gotówkę czy kartą. Ja miałem zaliczkę do wykorzystania w miesiącu. Teraz podobno nie zezwalają na to przepisy. Czynności wykonywałem w terenie oddalonym od siedziby US o około 40-45  km. Jestem pracownikiem EA. I jeszcze jedno , powstało pytanie czy nie muszę przechodzić badań lekarskich jako kierowca zawodowy-radca prawny wydał opinię że nie muszę. Pozdrawiam

25 lip 2011, 16:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 gru 2011, 19:09

POSTY        20
a ja jak mnie wysłali w stronę wiochy na szkolenie (Warszawy znaczy się) też dostałem służbówkę (na żądanie, bo zapowiedziałem że inaczej nie pojadę). Bez słowa i grymaszenia z pełnym bakiem. Da się trzeba tylko poprosić

20 gru 2011, 00:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2006, 08:45

POSTY        23
Prowadzenie samochodu służbowego to dodatkowe niepłatne obowiązki ( rozliczanie karty pojazdu, mycie , tankowanie , zmiana opon , wyjazdy do serwisu )  moim zdaniem naczelnicy powinni wypacać dodatki za jazdy samochodem służbowym tym bardziej że wozimy osoby nie posiadające prawa jazdy PS ponadto pragnę zwrócić uwagę że prowadząc samochód służbowy wykonujemy pracę na zlecenie naszego pracodawcy - tzn czytaj godziny nadliczbowe diety

20 gru 2011, 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]