Teraz jest 06 wrz 2025, 00:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Rola radcy prawnego 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2009, 07:19

POSTY        26
Post Rola radcy prawnego
Witam!
Jak Państwo oceniacie wywiązywanie się z roli radcy prawnego w Waszych urzędach?
Pytanie moje jest podyktowanie jest ostatnim podejściem radcy w moim urzędzie. A mianowicie przez 4h pełnionego dyżuru nie miał czasu na spotkanie ze mną. Umawiałem się 2 tyg. Jedynie co mi powiedział to jest - ok. No tak, ale czy sprawa nad którą pracowałem 6 m-cy zasługuje na takie traktowanie?
Gdybyście mogli podzielić się swoimi uwagami o pracy Waszych radców? Czy opracowaliście, czy działacie w/g jakichkolwiek procedur. Osobiście jestem rozczarowany postępowaniem mojego radcy do podejścia do poszczególnych spraw. Po prostu - ma wszystko w d....

07 sty 2011, 23:27
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Post Rola radcy prawnego
trzeba ostro stać w kolejce a  swój problem kazać rp. zapisać w notatniku  po to by następnym razem przypomnieć swój temat :wysmiewacz:
no chyba że jeszcze kogoś macie w komórce organizacyjnej Obsługi Prawnej?, bo chyba ten radca prawny dyżurując na pewno nie reprezentuje urzędu przed sądami ani tym bardziej ma jeszcze czas pisać jakieś skargi, odwołania, zażalenia etc. :unsure:

09 sty 2011, 00:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Post Rola radcy prawnego
tak jak w większości urzędów, biorą kasę i nic lub prawie nic nie robią, też mówią ok., co  zaraz okazuje się nie takie ok. Nic nie robi, można tak ogólnie ocenić pracę radcy w naszym urzędzie. Pozdrawiam

09 sty 2011, 11:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Post Rola radcy prawnego
Radcę prawnego w moim US najlepiej złapać w palarni, bo większość czasu tam właśnie spędza.
A poza tym szkoda gadać.

09 sty 2011, 11:38
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        70
Post Rola radcy prawnego
u nas jest 2, jeden zabiera sprawę, po miesiącu kazuje sobie ją referować a ana koniec i tak znowu muszę do niego iść, bo .... więc już do niego nie chodzę, chyba, że nie zależy mi na czasie lub są zagadnienia prawa gospodarczego czy handlowego, czy proceduralnego w tych tematach ( bo jest ekspertem pod tym względem). Drugi robi wszystko na już, bez marudzenia wrzucam temat i mam odpowiedź jeżeli chce na piśmie to muszę poczekać tydzień do następnego dyżuru, chyba, że już wie co i jak, poza tym chodzę czasem do niej podyskutować, bo tak na prawdę to nie mam z kim i w ten sposób narodziło się kilka fajnych pomysłów w sprawach, które w naszym urzędzie były omijane, a za które trzeba się w końcu zabrać, bo czasami myślę że my to jesteśmy bardzo na końcu ze wszystkim. Zdarza się jednak, że drugi z radców popełnia błędy z tej całej prędkości i jest niekonsekwentny. Ale i tak tę kobiete podziwiam, bo ona zawsze moje wątpliwości łapie w lot.

09 sty 2011, 16:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:35

POSTY        114
Post Rola radcy prawnego
cacciatora, jak jesteś taka super to po co ci radca.

09 sty 2011, 16:51
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Post Rola radcy prawnego
Niektórzy radcy są do załatwiania prywatnych spraw NUS oczywiscie za pieniądze podatników.
A co tam sprawy służbowe radźcie sobie sami pracownicy.

09 sty 2011, 20:19
Zaawansowany

REJESTRACJA06 wrz 2009, 10:14

POSTY        87
Post Rola radcy prawnego
a czy u was radcy prawni to są przeważnie radcy z izby skarbowej? Mają podpisane umowy z kilkoma urzędami na świadczenie obsługi prawnej a są głownie na etacie IS. I czy podpisanie  umowy np. z innym radcą prawnym (z zewnątrz) wiąże się z wyciągnięciem "nieformalnie" konsekwencji przez organ wyższego stopnia... :angry2:

09 sty 2011, 21:10
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Rola radcy prawnego
kadet                    

a czy u was radcy prawni to są przeważnie radcy z izby skarbowej? Mają podpisane umowy z kilkoma urzędami na świadczenie obsługi prawnej a są głownie na etacie IS. I czy podpisanie  umowy np. z innym radcą prawnym (z zewnątrz) wiąże się z wyciągnięciem "nieformalnie" konsekwencji przez organ wyższego stopnia... :angry2:

Dziwny układ  :blink:
Może się tak zdarzyć, że ta sama osoba wydaje opinię w I i w II instancji. Czy nie narusza to zasady dwuinstancyjności  :wacko:

10 sty 2011, 08:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Post Rola radcy prawnego
supersaper                    

kadet                    

Dziwny układ  :blink:
Może się tak zdarzyć, że ta sama osoba wydaje opinię w I i w II instancji. Czy nie narusza to zasady dwuinstancyjności  :wacko:

..."wydaje opinię" to szumnie powiedziane! U nas co najwyżej ogranicza się to do notatki "sprawdzono podstawy prawne"

10 sty 2011, 09:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Post Rola radcy prawnego
Cytat z ustawy o radcach prawnych:
(art. 6. 1.) Zawód radcy prawnego polega na świadczeniu pomocy prawnej, a w szczególności na udzielaniu porad prawnych, sporządzaniu opinii prawnych, opracowywaniu projektów aktów prawnych oraz występowaniu przed sądami i urzędami.

Aplikacja radcowska prawie w ogóle nie przygotowywuje w zakresie prawa podatkowego, więc pracownik merytoryczny często ma większa wiedzę z danego tematu, o który pyta. A radca prawny ma wydać pisemną opinię prawna na zapytanie, i dlatego należy pytać pisemnie.

10 sty 2011, 12:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 18:52

POSTY        47
Post Rola radcy prawnego
Temat trochę znam z obu stron i jak widzę czasem niektóre pytane kierowane do radców, to można się zastanowić, co robi na swoim stanowisku kierownik jednostki, który zadaje pytania z dziedzin leżących w jego zakresie działania.... A z drugiej strony wielu radców przychodzi do urzędów na kilka godzin w tygodniu i jeszcze narzeka, chociaż z drugiej strony za takie pieni.adze, jakie są płacone, żaden dobry radca nie przyjdzie do urzędu i kolo się zamyka.... W tym roku czeka mnie egzamin radcowski i nie widzę się potem w urzędzie...

11 sty 2011, 00:31
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315
Post Rola radcy prawnego
izdebka: kierownik jednostki, który zadaje pytania z dziedzin leżących w jego zakresie działania po prostu czasami ma wątpliwości np. natury prawnej (zgodnie z ustawą nie musi mieć wykształcenia prawniczego) i dlatego czasami - bo przecież nie zawsze potrzebuje pomocy radcy. Skoro takie stanowisko jest w urzędzie przewidziane tzn., że jest potrzebne.

"W tym roku czeka mnie egzamin radcowski i nie widzę się potem w urzędzie..." - jesteś pewna, że zdasz? Ja na Twoim miejscu zwolniłabym się już dziś z urzędu, to nie jest przechowalnia.

11 sty 2011, 00:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Post Rola radcy prawnego
izdebka                    

Temat trochę znam z obu stron i jak widzę czasem niektóre pytane kierowane do radców, to można się zastanowić, co robi na swoim stanowisku kierownik jednostki, który zadaje pytania z dziedzin leżących w jego zakresie działania.... A z drugiej strony wielu radców przychodzi do urzędów na kilka godzin w tygodniu i jeszcze narzeka, chociaż z drugiej strony za takie pieni.adze, jakie są płacone, żaden dobry radca nie przyjdzie do urzędu i kolo się zamyka.... W tym roku czeka mnie egzamin radcowski i nie widzę się potem w urzędzie...

Nie? A ja z chęcią bym był radcą w urzędzie :) Egzamin zdany, wpis na listę dokonany i nadal sobie inspektoruję. Póki co.

11 sty 2011, 09:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona