Teraz jest 06 wrz 2025, 00:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Nieujawnione źródła - doręczenia 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Post Nieujawnione źródła - doręczenia
Witam serdecznie i gorąco wszystkich skarbowców! Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu ktory nie ukrywam dla mnie jest nie do rozwiązania  :huh:

Podatnik ma miejsce zamieszkania na terenie działania urzędu, w 2006 roku dokonał zakupu nieruchomości. Zgodnie z nowymi wytycznymi MF podatnik został wezwany do czynności sprawdzających w kontekście nieujawnionych żrodeł dochodu. Na wezwanie zgłosił się rozwścieczony tatuś podatnika, który stwierdził że adresata korespondencji nie ma w kraju, a on nie wskaże jego miejsca pobytu. Po grzecznym i długim tłumaczeniu tatuś zgodził się przekazać korespondencję zainteresowanemu. Po przekazaniu informacji przez ojca wpłynęło do urzędu pismo podatnika, z którego wynika, że przebywa on od 2002 roku w Stanach, tam pracuje  i prosi o kierowanie korespondencji pod wskazany adres właśnie w Stanach.

W związku z powyższym proszę o wskazówki czy mogę wysyłać podatnikowi pismo za granicę, czy może powinien wskazać pełnomocnika do doręczeń, czy powinnam go o tym poinformować, gdzie wysłać korespondencję. Nadmieniam, że nie toczy sie tu postępowanie podatkowe; ponadto podatnik w latach 2007-2010 składał w urzędzie wnioski VZM, z których wynika, że remontuje nabytą nieruchomość od 2006 roku.

Proszę o pomoc!

04 sie 2010, 11:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2010, 18:48

POSTY        28
w ramach czynności sprawdzających??  :nonono:

04 sie 2010, 11:32
Znawca
Własny awatar

POSTY        101
guerni                    

Zgodnie z wytycznymi MF!!!!! A co znaczy ten paluszek????

04 sie 2010, 11:43
Amator
Własny awatar

POSTY        28
agusiach31                    

guerni                    

Zgodnie z wytycznymi MF!!!!! A co znaczy ten paluszek????

znam i wytyczne i obowiązujące przepisy, więc paluszek jest jak najbardziej na miejscu (doskonale wiesz co znaczy  ;) )

04 sie 2010, 11:49
Znawca
Własny awatar

POSTY        101
N dobrze!!! Ale co dalej ......  :(

04 sie 2010, 11:51
Amator
Własny awatar

POSTY        28
generalnie wg mnie powinien wskazać pełnomocnika do doręczeń (ma taki obowiązek), doręczenia pism poza krajem co do zasady regulują umowy międzynarodowe dot. współpracy organów, które i tak nie obejmują wszystkiego. dla postępowania weryfikacyjnego i tak to nie ma znaczenia, będzie miało znaczenie ew. później.

04 sie 2010, 12:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2009, 07:49

POSTY        21
A mnie się wydaje, że artykuł 147 OP (pełnomocnik ds. doręczeń) odnosi się do strony postępowania a w tym przypadku mam wątpliwości czy ów podatnik jest stroną postępowania bo nie zostało wszczęte jeszcze żadne postępowanie (chwilą wszczęcia jest data doręczenia postanowienia). Ale to tak na pierwszy rzut oka.

04 sie 2010, 13:16
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Incitatus                    

A mnie się wydaje, że artykuł 147 OP (pełnomocnik ds. doręczeń) odnosi się do strony postępowania a w tym przypadku mam wątpliwości czy ów podatnik jest stroną postępowania bo nie zostało wszczęte jeszcze żadne postępowanie (chwilą wszczęcia jest data doręczenia postanowienia). Ale to tak na pierwszy rzut oka.

co nagle to po diable :mur: , zresztą i tak postanowienie o wszczęciu należy doręczyć podatnikowi (inna sprawa to aktualizacja nip-3)

04 sie 2010, 14:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        101
Powiedzmy, że bedzie wszczęcie postepowania podatkowego, postanowienie winno zostać doręczone podatnikowi i tu pojawia się problem! czy postanowienie wysłać na adres ktory widnieje w Poltax czy na adres tam gdzie faktycznie podatnik przebywa ( Stany Zjednoczone )
Według mnie powinnam postanowienie wysłać na adres faktycznego miejsca pobytu, bo go znam, ale moje wątpliwości dotyczą tego czy ja mogę bezpośrednio wysłac korespondencję za granicę.
Pozdrawiam!

05 sie 2010, 07:46
Amator
Własny awatar

POSTY        28
generalnie na terenie UE, wchodzi ew. w gre art. 154a op (chyba), ale nie wiem jak wyglada współpraca z USA (może jest jakas umowa o współpracy organów podatkowych), bo zwykłych przepisów o doręczeniu za pośrednictwem poczty polskiej w tym przypadku raczej nie da się zastosować (szkoda, że w doręczeniu za pośrednictwem komunikacji elektr. mówi się o stronie). nie wiem jak wygląda orzecznictwo sądów odnośnie doręczania pism podatnikowi, kt. zapomnial poiformowac organ o zmianie miejsca zamieszkania.

05 sie 2010, 09:45
Amator

REJESTRACJA21 lip 2009, 11:35

POSTY        15
Napierw należy się zastanowić, czy wogóle wszczynać postępowanie podatkowe i czy prowadzić jakiekolwiek czynności sprawdzające z art. 20.  Przecież, podatnik od 2002 r. przebywa w Stanach, co prawda nie złożył aktualizacji NIP ale zawsze może to zrobić (nawet z datą wsteczną). I teraz, pewnie będzie miał ograniczony obowiązek podatkowy, w Polsce żadnych dochodów nie uzyskuje.
Nawet, jeżeli się stwierdzi, że jest nadwyżka wydatków nad przychodami, to w jaki sposób to opodatkujesz??? Przecież, przychody będą dotyczyć źródła z zagranicy.

Myślę, że najpierw należy ustalić to, jaki obowiązek ma podatnik - nieograniczony czy ograniczony a później działać dalej.

05 sie 2010, 09:49
Znawca
Własny awatar

POSTY        101
Mamma                    

Napierw należy się zastanowić, czy wogóle wszczynać postępowanie podatkowe i czy prowadzić jakiekolwiek czynności sprawdzające z art. 20.  Przecież, podatnik od 2002 r. przebywa w Stanach, co prawda nie złożył aktualizacji NIP ale zawsze może to zrobić (nawet z datą wsteczną). I teraz, pewnie będzie miał ograniczony obowiązek podatkowy, w Polsce żadnych dochodów nie uzyskuje.
Nawet, jeżeli się stwierdzi, że jest nadwyżka wydatków nad przychodami, to w jaki sposób to opodatkujesz??? Przecież, przychody będą dotyczyć źródła z zagranicy.

Myślę, że najpierw należy ustalić to, jaki obowiązek ma podatnik - nieograniczony czy ograniczony a później działać dalej.

według mnie ma nieograniczony obowiązek podatkowy ponieważ posiada w Polsce majątek i za lata 2007-2010 złożyła w urzędzie wnioski Vzm z tytułu remontu zakupionej nieruchomości ....

05 sie 2010, 10:08
Amator

REJESTRACJA21 lip 2009, 11:35

POSTY        15
agusiach31                    

według mnie ma nieograniczony obowiązek podatkowy ponieważ posiada w Polsce majątek i za lata 2007-2010 złożyła w urzędzie wnioski Vzm z tytułu remontu zakupionej nieruchomości ....

To, że posiada w Polsce majątek (pewnie chodzi o tę nieruchomość zakupioną w 2006 r.), nie świadczy o tym, że ma nieograniczony obowiązek podatkowy, ważne jest przcież centrum interesów osobistych lub gospodarczych. Jeżeli chodzi  o wnioski VZM, to może z kolei je składa, nie mając do tego prawa?

05 sie 2010, 10:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
a gdzie w ustawie "o zwrocie..." jest mowa, że zwrot dotyczy tylko osób fizycznych o nieograniczonym obowiazku podatkowym

05 sie 2010, 10:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona