Teraz jest 06 wrz 2025, 13:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Zeznanie złożone drogą elektroniczną a wydanie kserokopii 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:42

POSTY        13
Post Zeznanie złożone drogą elektroniczną a wydanie kserokopii
Podatnik złożył za 2009 rok PIT-37 drogą elektroniczną bez kwalifikowanego podpisu.

Teraz chce uzyskać kserokopię ww. zeznania celem przedłożenia do banku oraz dla siebie, by mieć w swoich aktach, ponieważ zagubił potwierdzenie upo.

Czy można wydać taką kserokopię, jeśli tak to jak wygląda to od strony technicznej?

04 lut 2011, 10:30
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Devilish                    

Podatnik złożył za 2009 rok PIT-37 drogą elektroniczną bez kwalifikowanego podpisu.

Teraz chce uzyskać kserokopię ww. zeznania celem przedłożenia do banku oraz dla siebie, by mieć w swoich aktach, ponieważ zagubił potwierdzenie upo.

Czy można wydać taką kserokopię, jeśli tak to jak wygląda to od strony technicznej?

Może fotografia terminala  :rotfl:

Polecam telefon do IS i MF.

04 lut 2011, 11:32
Amator

REJESTRACJA16 cze 2010, 07:32

POSTY        14
A ja wydałabym zaświadczenie o danych zawartych w zeznaniu podatkowym, oczywiście na wniosek podatnika. Opłata skarbowa 17 zł

04 lut 2011, 12:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:42

POSTY        13
Też tak sądzę, że pozostaje zaświadczenie o dochodach... Tylko czy to przyjmą w banku?

04 lut 2011, 13:34
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nie widzę przeszkód, aby na pisemny wniosek wydać kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem - opłata 5 zł od jednej strony.

04 lut 2011, 14:17
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Zdaje się, że nie można zrobić fizycznej kopii czegoś co nie posiada fizycznej formy.
To tak jakbym polazł do proboszcza z prośbą o wydanie uwierzytelnionej kserokokopii duszy. I żeby było widać poziom zagrzeszenia.
:)

04 lut 2011, 15:13
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
rychu                    

Zdaje się, że nie można zrobić fizycznej kopii czegoś co nie posiada fizycznej formy.
To tak jakbym polazł do proboszcza z prośbą o wydanie uwierzytelnionej kserokokopii duszy. I żeby było widać poziom zagrzeszenia.

Różnica między duszą a dokumentem elektronicznym jest jednak zasadnicza: dusza ma postać niematerialną, dokument elektroniczny - postać wirtualną. Tę drugą można skopiować jako plik elektroniczny, albo zmaterializować do postaci dokumentu papierowego i "skserować".
O ile wiem, to każda e-deklaracja jest drukowana, to jaki problem zrobić z niej kserokopię? Być może jest jakiś, ale ja go nie widzę.

Zastanawiałem się czy nie dać innym dobrego przykładu i w tym roku po raz pierwszy złożyć e-deklarację.
Ale skoro w praktyce miałoby to być problemem, to może lepiej nie. Bo jak złożyć oświadczenie majątkowe, do którego należy dołączyć kserokopię e-zeznania podatkowego?... :lol:

04 lut 2011, 16:59
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
normalnie - jest dostępna opcja wydruku, zarówno w interaktywnym formularzu jak i w e-aplikacji

04 lut 2011, 18:07
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
maniek86                    

normalnie - jest dostępna opcja wydruku, zarówno w interaktywnym formularzu jak i w e-aplikacji

Niby proste lecz nie będzie to kserokopia zeznania a jego wydruk.
Pozostaje nadal problem "ważności" takiego zeznania - patrz konieczność wydania decyzji przed skierowaniem do egzekucji.
Najprościej - niech złoży "korektę" zeznania w formie papierowej, z kwotami identycznymi jak w e-zeznaniu. Głupie jak wszystko w tym resorcie  :wysmiewacz:

04 lut 2011, 18:27
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
maniek86                    

To wiem. I nawet  napisałem wyżej. Gdyby było takie proste, to nie zastanawiałbym się. A nie jest proste: kiedy zamiast xera PITa chciałem dołączyć wydruk z podsystemu Kontrola (niby "to samo"), to okazało się, że nie można.
Więc wydruku e-PIT'a też mi nie przyjmą...

04 lut 2011, 18:50
Zaawansowany

REJESTRACJA29 cze 2010, 16:50

POSTY        38
A co byście zrobili gdyby podatnik przyniósł wydrukowany z e-deklaracji PIT(opłacił opłatę skarbową)  i poprosił o potwierdzenie za zgodność z oryginałem?

04 lut 2011, 19:15
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Keira                    

A co byście zrobili gdyby podatnik przyniósł wydrukowany z e-deklaracji PIT(opłacił opłatę skarbową)  i poprosił o potwierdzenie za zgodność z oryginałem?

Odesłali (gdybyśy w urzędzie pracowali) do domu z kwitkiem :P

Nadir                    

Gdyby było takie proste, to nie zastanawiałbym się. A nie jest proste: kiedy zamiast xera PITa chciałem dołączyć wydruk z podsystemu Kontrola (niby "to samo"), to okazało się, że nie można.
Więc wydruku e-PIT'a też mi nie przyjmą...

Złóż e-PIT'a i to oni niech się martwią co z tym fantem zrobić  :wysmiewacz:

04 lut 2011, 19:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Keira                    

Jejku, złożyłam e-deklarację i skąd wezmę kserokopię zeznania do oświadczenia majątkowego ???

04 lut 2011, 19:55

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Nadir                    

rychu                    

Różnica między duszą a dokumentem elektronicznym jest jednak zasadnicza: dusza ma postać niematerialną, dokument elektroniczny - postać wirtualną. Tę drugą można skopiować jako plik elektroniczny, albo zmaterializować do postaci dokumentu papierowego i "skserować".
O ile wiem, to każda e-deklaracja jest drukowana, to jaki problem zrobić z niej kserokopię? Być może jest jakiś, ale ja go nie widzę.

Zastanawiałem się czy nie dać innym dobrego przykładu i w tym roku po raz pierwszy złożyć e-deklarację.
Ale skoro w praktyce miałoby to być problemem, to może lepiej nie. Bo jak złożyć oświadczenie majątkowe, do którego należy dołączyć kserokopię e-zeznania podatkowego?... :lol:

Przecież główną ideą e-deklaracji jest oszczędność papieru. Drukowanie e-deklaracji, to jest dopiero głupota :rotfl:

04 lut 2011, 19:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona