Teraz jest 06 wrz 2025, 14:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Dodatkowy urlop 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2007, 15:35

POSTY        114
Post Dodatkowy urlop
Witam! Doszły mnie w moim wspaniałym miejscu pracy niepokojące słuchy ( od "życzliwych" pracowników sc), że niewykorzystany do końca roku dodatkowy urlop dla urzędników przepada tak jak opieka nad dzieckiem, gdyż jest to wprawdzie urlop wypoczynkowy, ale nie jest gwarantowany z kodeksu pracy tylko z naszej ustawy, więc jeśli coś zostanie po 31.12., to po ptakach. Jakie są opinie na ten temat w Waszych urzędach, bo u mnie zawrzało. Sam mam jeszcze 7 dni ale w pierwszej kolejności muszę wykorzystać ten planowany zwykły i boję się, że nie dam rady tak  często wypoczywać. Oszczędzałem na styczeń żeby z dzieciakiem w styczniu na ferie wyskoczyć.

10 paź 2009, 15:50
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Post Dodatkowy urlop
Do tej pory nikt mi nie robił z tego powodu problemu - w końcu te dodatkowe nie są identyfikowalne - liczą osobno tylko 4 dni na żądanie!

10 paź 2009, 16:19
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:04

POSTY        41
Post Dodatkowy urlop
E, raczej nie. Przecież jest to zwykły urlop wypoczynkowy. Tyle, że jest dodatkowy.
Ja bym nie panikowała. Moim zdaniem nie przepada. Pozdrów "życzliwych"  :angry2:

10 paź 2009, 16:19
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Dodatkowy urlop
Segregator                    

Witam! Doszły mnie w moim wspaniałym miejscu pracy niepokojące słuchy ( od "życzliwych" pracowników sc), że niewykorzystany do końca roku dodatkowy urlop dla urzędników przepada tak jak opieka nad dzieckiem, gdyż jest to wprawdzie urlop wypoczynkowy, ale nie jest gwarantowany z kodeksu pracy tylko z naszej ustawy....

O ile się orientuję, to nawet w naszym kraju wszystko wynika z przepisów prawa. A w ustawie o sc nigdzie nie ma śladu o konsekwencjach niewykorzystania dodatkowego urlopu w ciągu bieżącego roku kalendarzowego.
Chociaż po ostatnich aferach i ich dotychczasowych konsekwencjach (mam na myśli "kowal zawinił - cygana powiesili" albo "złodziej  krzyczy: łap złodzieja!") wszystko jest możliwe. ;)

10 paź 2009, 17:34
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Dodatkowy urlop
Nadir                    

...
O ile się orientuję, to nawet w naszym kraju wszystko wynika z przepisów prawa....

:nonono:  Chyba się troszkę zagalopowałeś. Tak kiedyś było i  być powinno ale dziś  :zly1:
Co do urlopu to sprawa jest prosta. Ja najpierw wykorzystuję ten "urzędniczy" a potem zwykły. Jako "urzędnik" meczę się szybciej  :wysmiewacz:  
Rzecz jasna to nie jest w papierach nieodnotowywane, więc jak podważyć moje słowa?

11 paź 2009, 13:32
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Dodatkowy urlop
supersaper                    

:nonono:  Chyba się troszkę zagalopowałeś. Tak kiedyś było i  być powinno ale dziś  :zly1:

Dlatego napisałem ostrożnie: "nawet w naszym kraju"
I zaraz się poprawiłem: Chociaż po ostatnich aferach (...) wszystko jest możliwe.
supersaper                    

Co do urlopu to sprawa jest prosta. Ja najpierw wykorzystuję ten "urzędniczy" a potem zwykły.
Rzecz jasna to nie jest w papierach nieodnotowywane, więc jak podważyć moje słowa?

Rozumiem, że miało być: to nie jest w papierach odnotowywane?
Bardzo dobre wytłumaczenie!  :brawa:

11 paź 2009, 15:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2009, 19:17

POSTY        44
Post Dodatkowy urlop
posting.php?mode=reply&f=6&t=1569# A u nas jest to dokładnie odnotowane- dwa plany urlopu, każdy dzień rozpisany.

11 paź 2009, 19:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 mar 2009, 20:11

POSTY        28
Post Dodatkowy urlop
Ustawa o służbie cywilnej określa tylko uprawnienie do dodatkowego urlopu wypoczynkowego (art. 105 ). Zasady wykorzystywania urlopu wypoczynkowego zawarte są w dziale siódmym Kodeksu pracy ( art. 152 - 173). Skoro ustawa o służbie cywilnej nie reguluje zasad wykorzystywania dodatkowego urlopu wypoczynkowego, to w takim przypadku stosuje się Kodeks pracy ( zgodnie z jego art. 5 ). Z tego wynika, że dodatkowy urlop wypoczynkowy należy wykorzystać najpóźniej do końca marca następnego roku ( art. 168 Kodeksu pracy ). Pracodawca nie może pozbawić pracownika urlopu ( nie ma znaczenia jego rodzaj ), a pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu.

11 paź 2009, 19:55
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Dodatkowy urlop
Tehanu                    

http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/posting.php?mode=reply&f=6&t=1569# A u nas jest to dokładnie odnotowane- dwa plany urlopu, każdy dzień rozpisany.

Musi kogoś porąbało lub macie przerost zatrudnienia  :wysmiewacz:

11 paź 2009, 21:07
Nowicjusz

REJESTRACJA05 cze 2009, 13:05

POSTY        2
Post Dodatkowy urlop
A komu się należy taki urlop?
Pracuje w IS i nikt nie słyszał o takim urlopie!!!!

30 paź 2009, 14:36
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Dodatkowy urlop
cymalik                    

Oj! chyba słyszał, każdy kto jest urzędnikiem służby cywilnej tzn. zdał egzamin i został mianowany. Pozostali to tylko pracownicy i im taki urlop nie przysługuje.

30 paź 2009, 16:28
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post aż do osiągnięcia 12 dni
cymalik                    

Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej
Art. 105. 1. Urzędnikowi służby cywilnej przysługuje corocznie dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze wynoszącym po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej 1 dzień. Urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 12 dni.

30 paź 2009, 16:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]