Teraz jest 04 wrz 2025, 07:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Aplikacja prawnicza a praca w administracji podatkowej 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA25 wrz 2008, 21:08

POSTY        7

LOKALIZACJAwschód
Post Aplikacja prawnicza a praca w administracji podatkowej
Jestem pracownikiem us. W tym roku dostałem się na aplikację adwokacką, jednak cały czas zastanawiam się nad pozostaniem w skarbowości. Stąd mam kilka pytań do osób, które być może także są skarbowcami i aplikantami:
- czy można pogodzić pracę i aplikację?
- jak reagują na to Naczelnicy/Dyrektorzy?
- jak wygląda kwestia zwolnienia na czas odbywania zajęć?
- czy w praktyce istnieje możliwość zmniejszenia wymiaru czasu pracy do np. 4/5 etatu?

Szczerze mówiąc, to jednak obawiam się, że przekazując taką informację Naczelnikowi, wyjdę z jego gabinetu z wypowiedzeniem w ręku. Z drugiej strony słyszałem o urzędach, gdzie odbywanie aplikacji przez pracownika jest dużym atutem.

22 wrz 2009, 19:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:08

POSTY        31
Popatrz w ustawie o adwokaturze, czy nie ma przypadkiem zapisu o urlopie z zachowaniem prawa do wynagrodzenia na czas odbywania zajęć, bo w ustawie o radcach prawnych coś takiego prawdopodobnie jest.

22 wrz 2009, 20:27
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
bubchen                    

Jestem pracownikiem us. W tym roku dostałem się na aplikację adwokacką, jednak cały czas zastanawiam się nad pozostaniem w skarbowości. Stąd mam kilka pytań do osób, które być może także są skarbowcami i aplikantami:

Pogodzić ? Może się da ale chyba jedynie na zmniejszonym wymiarze czasu pracy jeśli naczelnik wyrazi na to zgodę np na pracę na 1/2 etatu. Daję Tobie 50% szans ,że się uda jak będziesz umiał przekazać szefowi, jak będzie wyglądała Twoja praca w czasie aplikacji.

22 wrz 2009, 21:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2009, 14:38

POSTY        29
Zyczę Ci powodzenia i gratuluję. Mam nadzieję, że masz normalnego szefa. Atutem jest dostać się na aplikację. Obecnie nie narzekam, ale z doświadczenia wiem jednak, że władza nie lubi ambitnych i nie lubiła, a ta władza, sądze, że niestety szczególnie, choć 2 lata temu wydawało się inaczej. Boję się, że nadal jest zasada piesków ogrodnika. Mądry nie jest mile widziany po prostu. Zazdrość i tzw. zaudanie wyziera z tej elyty. Nie wszedzie, ale w większości po "wiekopomnej chwili".

23 wrz 2009, 06:49
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Gratuluję!

Problemem może jednak nie być naczelnik a przepisy dotyczące aplikacji adwokackiej.
Aplikanci adwokaccy powinni pracować w kancelarii.

?Podjęcie dodatkowego zatrudnienia przez aplikanta wymaga zgody patrona, dziekana okręgowej rady adwokackiej oraz opinii kierownika szkolenia aplikantów. Wynika to z § 14 uchwały z 14 czerwca 2008 r. Naczelnej Rady Adwokackiej.?
http://www.rp.pl/artykul/55756,343788_C ... kiej_.html

23 wrz 2009, 07:21
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 10:32

POSTY        1
Witam. Gratuluję ale obawiam, się że możesz mieć problem. I to niekoniecznie wskutek postawy przełożonych. Przepisy zabraniają pracy poza kancelariami, chyba  że dziekan wyrazi na to zgodę. Polecam http://prawo.e-katedra.pl/czytelnia/apl ... tes-gotowy
Ja dostałem się na radcowską, ale czekam na uchwałę izby żeby porozmawiać z szefostwem.
Przy okazji mam pytanie do ewentualnych współaplikantów. Czy patronem koniecznie musi być radca z kancelarii? Bo myslałem o tym, by o patronat poprosić któregoś z naszych urzędowych. Ustawa pobieżnie wspomina o patronach

23 wrz 2009, 07:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2007, 10:29

POSTY        7
Gratulacje.
Ja już jestem po II roku aplikacji radcowskiej i przyznam, że z szefami nie było łatwo.
Ale postawiłam ich przed faktem dokonanym, pomachałam ustawą przed oczami, wyjaśniłam iż przysługuje mi zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Nie wyrażaj zgody na żadne cząstkowe etaty, wbrew pozorom nie jest wcale tak łatwo zwolnic pracownika :D Poza tym jeśli chcesz to podeślę Ci na priva stanowisko Rady OIRP wystosowane do pracodawców nt. zwalniania aplikantów na zajęcia.
Zgadzam się z przedmówcami,iż w us-ach nie lubią osób, które się dokształcają. ja miałam dużo nieprzyjemności zarówno od strony szefostwa jak i niestety współpracowników - zazdrośc była straszna, uwagi typu - my pracujemy 5 dni w tygodniu a jej nie ma w pracy i jej jeszcze za to płacą. Wytrzymałam 2 lata w takiej atmosferze- teraz pracuję w Miinisterstwie, ale nie w resorcie finansów i tutaj nikt nie czyni przeszkód z powodu aplikacji. Zyczę Ci dużo wytrwałości i jeszcze raz gratuluję, nie daj się!!!
Do Dafona: patronem może byc osoba spoza kancelarii - polecam lekturę regulaminu aplikacji.

23 wrz 2009, 08:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 18:52

POSTY        47
bubchen                    

- jak reagują na to Naczelnicy/Dyrektorzy?
- jak wygląda kwestia zwolnienia na czas odbywania zajęć?
- czy w praktyce istnieje możliwość zmniejszenia wymiaru czasu pracy do np. 4/5 etatu?

1) można, ale nie jest łatwo,
2) nie każdemu sę to podoba, ale problemów większych nie miałem,
3) piszesz pismo z powołaniem na odpowiedni przepis i masz,
4) zwolnienie jest bez odpracowania i tego się trzymam.

Jedyny minus: nie ma szans na awans.

24 wrz 2009, 09:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2009, 14:38

POSTY        29
taaaak, szanse na awans malutkie. za mądry będziesz wg, tzw. elyty. :D Ale pamiętaj, adwokatem się jest zaś nacz i dyr się BYWA. ;)  Na pohybel

24 wrz 2009, 11:43
Zaawansowany

REJESTRACJA22 maja 2009, 10:53

POSTY        45
a co Cię tak bardzo interesuje opinia NUSa albo innych pracowników? NUS jest raz ten raz inny a większość pracowników i tak nie będzie mogło na Ciebie patrzeć i tak. Zawsze znajdzie się jakaś niedojda, co wymyśli, że Ty masz układy, rodzinę albo Tobie łatwiej dlatego a dlatego, a oni biedni muszą ciężko pracować i nikt ich nie docenia - stare bzdety- nic nie zrobisz, takie jest prostactwo ;-)

02 paź 2009, 07:00
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31
A skoro już jesteśmy na portalu związkowym, to czy jest możliwość wystąpienia do Szefa SC z wnioskiem o poinformowanie kierowników urzędów zatrudniających urzędników SC, że nie powinni oni zmniejszać wymiaru pracy i wynagrodzenia aplikantom, tylko udzielać zwolnienia z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Prosiłbym o interwencję w tej sprawie, ponieważ ja jestem takim przypadkiem i znam inne takie przypadki, a wytyczne w tym względzie płyną z IS. Jest to ewidentne łamanie prawa pracy, więc interwencja byłaby wskazana.

30 lip 2010, 19:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 06:31

POSTY        72
a jeśli potencjalny aplikant adwokcki jest jednocześnie oskarżycielem skarbowym? Trudno mi sobie wyobrazić sytuację kiedy w poniedziałek reprezentuje on US jako oskarżyciel, a we wtorek występuje jako obrońca klienta oskarżanego przez US (z substytucji swojego patrona)? Wg. mnie ewidentny konflikt interesów i nie sądzę, żeby wtakiej sytuacji jednoczesna praca w US i aplikacja adwokacka były możliwe?

30 lip 2010, 20:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31
Takie kwestie regulują zasady etyki adwokackiej. Nie jest to żadna nowa ani wyjątkowa sytuacja. Konflikt jest taki sam, jaki może wystąpić w zwykłej praktyce adwokackiej.

30 lip 2010, 20:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 06:31

POSTY        72
superunknown                    

Takie kwestie regulują zasady etyki adwokackiej. Nie jest to żadna nowa ani wyjątkowa sytuacja. Konflikt jest taki sam, jaki może wystąpić w zwykłej praktyce adwokackiej.

według mnie sytuacja jest trochę inna niż przedstawiasz - raczej porównałbym ją do jednoczesnej pracy w US i w biurze rachunkowym, co jak wiadomo jest zabronione.
Co innego jeśli siedzisz na biurze podawczym albo zajmujesz się wklepywaniem danych do POLTAXU, ale jeśli prowadzisz postępowania karno skarbowe i masz wgląd do akt, to w dużym uproszczeniu wygląda to tak, jakby ktoś w poniedziałek był prokuratorem, a we wtorek obrońcą :blink:
Nie zrozum mnie źle - osobiście (z tzw. przyczyn osobistych :D ) jak najbardziej podoba mi się pomysł pracy w US i jednoczesnej aplikacji adwokackiej, chodzi mi tylko o to, czy NUS nie będzie miał argumentów na to żeby się nie zgodzić na coś takiego?

01 sie 2010, 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona