Teraz jest 06 wrz 2025, 20:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Opłata skarbowa 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:28

POSTY        12
Chciałam się tylko upewnić  czy dobrze rozumuję w kwestii opłaty skarbowej od pełnomocnictwa w świetle nowej ustawy o opł. skarb.  
Jeżeli do US zostały przesłane oryginały różnorakich dokumentów aktualizacyjnych wraz z pełnomocnictwem sporządzonym w 2006r. (została wtedy pobrana opłata skarbowa przez notariusza) przy czym w piśmie podatnik prosi o skopiowanie dokumentów przez US i odesłanie mu oryginałów, w tym również pełnomocnictwa, to powinna być  ponownie zapłacona opłata skarbowa zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 4?
Czy ma jakieś znaczenie fakt, że pełnomocnictwo zostało sporządzone w 2006r. i pobrano wtedy opłatę skarbową ? Pytam na wypadek gdyby podatnik zdecydował się jednak zostawić w US oryginał pełnomocnictwa, bo co do kopii tego pełnomocnictwa nie mam wątpliwości, że należy się opłata skarbowa.

12 kwi 2007, 13:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 10:06

POSTY        42
Post Opłata skarbowa
Witam.
Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt. c ustawy o opłacie skarbowej nie pobiera się opłaty skarbowej w sprawach wydania zaświadczenia do świadczeń socjalnych oraz w sprawach załatwianych na podstawie przepisów o pomocy społecznej i przepisów o zatrudnieniu socjalnym.

I pytanie: czy powinna być pobierana opłata skarbowa od zaświadczeń o dochodach do ZFŚC (Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych) składanych do zakładu pracy do tzw. wczasów pod gruszą ? Czy również takie zaświadczenie korzysta ze zwolnienia z ustawy o opłacie skarbowej ? Mam pewne wątpliwości czy takie zaświadczenie korzysta ze zwolnienia z tej ustawy.
Jak pobierane są opłaty w US?

23 lip 2009, 09:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2008, 09:09

POSTY        51
Post Opłata skarbowa
Nie jestem specem od opaty skarbowej, ale art. 2 ust. 1 pkt f ustawy o opłacie skarbowej mówi, że "Nie podlega opłacie skarbowej dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia i zezwolenia (pozwolenia, koncesji) albo złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii w sprawach:(...) zatrudnienia, wynagrodzeń za pracę".

23 lip 2009, 11:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]