Mam pytanko. Po latach przygotowań (nie wiem po co, ale skoro...) wskrzeszono program SHRIMP (System Harmonogramowania Rejestracji i Monitorowania Pomocy, a z ang. krewetka, hahaha). Zgodnie z pismem MF z 26.02.2009 r. jego wdrażanie rozpocznie się z dniem 02.03.2009 r. "Nowy sposób przewiduje bezpośrednie wczytywanie, przez podmioty udzielajace pomocy, danych o udzielonej pomocy publicznej za pośrednictwem SHRiMP)".
Chociaz niejedno pytanie ciśnie mi się na usta w związku z tym programem (kolejne fantastyczne narzędzie pracy), to chciałbym sie dowiedzieć o terminy przesyłania sprawozdań. Nie ma w piśmie o tym mowy. Podano jedynie terminy wprowadzeniua danych do programu, i tak - do 13.03. - dane za styczeń, - do 30.03. - za luty, a od kwietnia - wprawadzamy do 30 dni od dnia udzielenia pomocy.
Dotychczas przekazywaliśmy (przynejmniej u mnie) sprawozdania do Izby. Teraz jak rozumiem Izbę pomijamy i ślemy do UOKiK. A terminy? Czy nadal obowiązują zasady przewidziane w rozporządzeniu RM z 07.08.2008r. w sprawie sprawozdań o udzieleniu..., zgodbnie z którym sporządza się sprawozdania kwartalne i roczne i przesyła w terminie 30 dni po zakończeniu kwartału lub 60 po zakończeniu roku?
11 mar 2009, 12:54
A zmieniono to rozporządzenie: <a href="http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0951.htm" target="_blank">http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0951.htm</a> ?
Pilotaż byl prowadzony tylko w województwie mazowieckim.
<a href="http://www.uokik.gov.pl/pl/regulacje_prawne/projekty_aktow_prawnych/" target="_blank">Tu są projekty zmian</a> - ma objąć samorządy (gmina, powiat, województwo) z dolnośląskiego, kujawsko–pomorskiego, mazowieckiego, podkarpackiego, podlaskiego i pomorskiego
Zgodnie z rozporządzeniem <a href="http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0952.htm" target="_blank">DzU z 2008 153 poz. 952</a>
§ 6. 1. Z zastrzeżeniem ust. 2, podmiot udzielający pomocy sporządza sprawozdania, o których mowa w § 2, za poszczególne kwartały roku kalendarzowego (sprawozdanie kwartalne) i za poszczególne lata kalendarzowe (sprawozdanie roczne). 2. Podmiot udzielający pomocy, wskazany w wykazie podmiotów udzielających pomocy, określonym w rozporządzeniu Rady Ministrów wydanym na podstawie art. 32 ust. 11 ustawy, sporządza sprawozdania, o których mowa w § 2, o pomocy udzielonej w danym dniu, w terminie 30 dni od dnia udzielenia pomocy. 3. Organ właściwy do poboru należności sporządza sprawozdania, o których mowa w § 1 pkt 3, według stanu na koniec roku kalendarzowego (sprawozdanie roczne). 4. Sprawozdania kwartalne przekazuje się w terminie 30 dni od dnia zakończenia kwartału, a sprawozdania roczne - w terminie 60 dni od dnia zakończenia roku kalendarzowego.
Inaczej mówiąc, jak masz wymóg SHRIMPa to już nic oprócz niego nie wysyłasz.
Ostatnio edytowano 11 mar 2009, 13:35 przez wojtek11, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2009, 13:18
Czyli tylko wprowadzanie? Moje województwo nie znalazło się nawet w projekcie.
Ostatnio edytowano 11 mar 2009, 13:29 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2009, 13:28
widow
Mam pytanko. Po latach przygotowań (nie wiem po co, ale skoro...) wskrzeszono program SHRIMP (System Harmonogramowania Rejestracji i Monitorowania Pomocy, a z ang. krewetka, hahaha
a czasami nawet menel )
11 mar 2009, 13:32
Aha, pisma MF jeszcze nie widziałem, ale wątpię czy MF może samo zarządzić SHRIMPa w podległych jednostkach: <a href="http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0585.htm" target="_blank">http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0585.htm</a>
"Art. 32. 1. Podmioty udzielające pomocy są zobowiązane do sporządzania i przedstawiania Prezesowi Urzędu sprawozdań o udzielonej pomocy publicznej innej niż pomoc publiczna w rolnictwie lub rybołówstwie albo informacji o nieudzieleniu takiej pomocy w danym okresie sprawozdawczym. Sprawozdania zawierają w szczególności informacje o beneficjentach pomocy oraz o rodzajach, formach, wielkości i przeznaczeniu udzielonej pomocy. 2. W przypadku gdy pomoc publiczna jest przewidziana w akcie normatywnym, o którym mowa w art. 6 ust. 2, do sporządzania i przedstawiania: 1) sprawozdań, o których mowa w ust. 1, są zobowiązane podmioty, które otrzymały od beneficjentów pomocy deklaracje lub inne dokumenty określające kwoty pomniejszenia świadczeń na podstawie tego aktu normatywnego; 2) informacji, o których mowa w ust. 1, są zobowiązane podmioty, które nie otrzymały deklaracji lub innych dokumentów, z których wynika, że nastąpiło pomniejszenie świadczeń na podstawie tego aktu normatywnego. 3. Naczelnicy urzędów skarbowych i naczelnicy urzędów celnych oraz dyrektorzy izb skarbowych i dyrektorzy izb celnych przekazują sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw finansów publicznych. 4. Jednostki samorządu terytorialnego przekazują sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, za pośrednictwem regionalnych izb obrachunkowych. 5. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekazuje sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw środowiska, a wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej - za pośrednictwem marszałków województw. 6. Wojewodowie przekazują sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, bezpośrednio Prezesowi Urzędu. 7. Regionalne instytucje finansujące przekazują sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, która następnie przekazuje je Prezesowi Urzędu za pośrednictwem ministra właściwego do spraw gospodarki. 8. Ochotnicze Hufce Pracy przekazują sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw pracy. 9. Podmioty niewymienione w ust. 3-8 przekazują sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, za pośrednictwem organów je nadzorujących, a w przypadku braku takich organów - bezpośrednio Prezesowi Urzędu. 10. Sprawozdania albo informacje, o których mowa w ust. 1, przekazuje się przez teletransmisję danych w formie elektronicznej, na formularzach zamieszczonych w powszechnie dostępnej sieci teleinformatycznej przez Prezesa Urzędu albo, z zastrzeżeniem ust. 11, z wykorzystaniem aplikacji SHRIMP udostępnionej w powszechnie dostępnej sieci teleinformatycznej przez Prezesa Urzędu, a w przypadku organów, o których mowa w ust. 3, przez ministra właściwego do spraw finansów publicznych w wydzielonej sieci resortu finansów. 11. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, wykaz podmiotów udzielających pomocy zobowiązanych do przekazywania sprawozdań albo informacji, o których mowa w ust. 1, z wykorzystaniem aplikacji SHRIMP oraz sposób jej udostępniania, mając na uwadze konieczność stopniowego wdrażania aplikacji SHRIMP oraz zapewnienie skuteczności monitorowania pomocy publicznej. 12. Przepisów ust. 3-9 w zakresie pośredniczenia w przekazywaniu sprawozdań i informacji, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do podmiotów udzielających pomocy zobowiązanych do przekazywania sprawozdań albo informacji, o których mowa w ust. 1, z wykorzystaniem aplikacji SHRIMP.
Ostatnio edytowano 11 mar 2009, 13:55 przez wojtek11, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2009, 13:50
wojtek11
Aha, pisma MF jeszcze nie widziałem, ale wątpię czy MF może samo zarządzić SHRIMPa w podległych jednostkach: .....
:nonono: MF może wszystko, bez względu na obowiązujące prawo, zdrowy rozsądek i logikę, czemu szczególnie ostatnio wielokrotnie dawało wyraz.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 mar 2009, 20:10
Niby może. Problem jednak pozostaje dla nas. Po cichu liczyłem, że pomoc publiczna odejdzie całkiem w niepamięć, ale w dobie kryzysu, moje oczekiwania mogą spłonąć na panewce.
12 mar 2009, 10:38
To w końcu jak, mamy te sprawozdania przesyłac czy nie - województwa które nie zostały wymienione w projekcie zmian? To mam sobie wprowadzac, tak jak bym nie miała co robić :brawa:
12 mar 2009, 12:43
Z tego wynika, że mamy wprowadzać (nie wiem czy MCH77 też dostałaś pismo z MF), a kwestię sprawozdawczości pozostawiono pewnie do za pięć dwunasta, gdy zbliży sie termin wysyłania kwartalnych sprawozdań.
12 mar 2009, 14:57
Jaki sens ma robienie kwartalnych sprawozdań, gdy całość informacji o udzielonej pomocy, trafi - w cyklu miesięcznym za pośrednictwem SHRiMPa - do UOKiK?
Ostatnio edytowano 12 mar 2009, 15:38 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
12 mar 2009, 15:37
Nawet lepiej, dane te trafią najpierw fizycznie do MF. SHRiMP działa na dwóch serwerach (w UOKIK i MF), które wymieniają się informacjami w nocy A zgodnie z ustawą skarbówka i organy celne przesyłają dane za pośrednicwem MF.
helvet
Jaki sens ma robienie kwartalnych sprawozdań, gdy całość informacji o udzielonej pomocy, trafi - w cyklu miesięcznym za pośrednictwem SHRiMPa - do UOKiK?
12 mar 2009, 16:38
Mogę się mylić, ale SHRiMP nie pobiera chyba automatycznie danych. Oprócz ich wprowadzenia sporządza się za jego pośrednictwem sprawozdania, które podlegaja wysyłce. No chyba, że można zeń zaciągać automatycznie.
12 mar 2009, 19:09
widow
Mogę się mylić, ale SHRiMP nie pobiera chyba automatycznie danych. Oprócz ich wprowadzenia sporządza się za jego pośrednictwem sprawozdania, które podlegaja wysyłce. No chyba, że można zeń zaciągać automatycznie.
Jak z dowolnego innego zbioru danych można. Jest tylko jedno ale. Trzeba chcieć!
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.