Ciekawi mnie jak w Waszych Urzędach jest rozwiązana sprawa porównywania wpłat z należnymi zaliczkami.... tzn czy korzystacie z programu Ewidencje i czy zajmują się tym komórki wymiarowe czy księgowość??? Pozdrawiam
09 lut 2009, 19:44
GochaB
Ciekawi mnie jak w Waszych Urzędach jest rozwiązana sprawa porównywania wpłat z należnymi zaliczkami.... tzn czy korzystacie z programu Ewidencje i czy zajmują się tym komórki wymiarowe czy księgowość??? Pozdrawiam
To działka księgowości . Nikt tego lepiej i szybciej wspomagając się EWIDENCJĄ nie zrobi.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
09 lut 2009, 20:31
Księgowość
09 lut 2009, 22:55
u mnie też
09 lut 2009, 23:16
u nas wymiary zajmują sie w tym roku wprowadzaniem zeznań działaczy i potwierdzaniem wpłat w ewidencjach. w sumie nie jest tak źle, aczkolwiek niekiedy wpłaty bywają źle poksięgowane - więc i tak trzeba latać do księgowych i z nimi wyjaśniać ;]
17 lut 2009, 22:03
nelson
u nas wymiary zajmują sie w tym roku wprowadzaniem zeznań działaczy...
której partii ?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
17 lut 2009, 22:10
Nelson czegoś nie rozumie!!!! Wymiar robi pracę za księgowość???? Jeszcze powiedz, że księgowość wprowadza zeznania os. fiz. bez "działaczy"????? a moje zdziwienie - w oczach - wyjdzie z orbit!!!! Niech zgadnę - macie NUS-a pozostałego po PIS-ie??????
17 lut 2009, 22:48
U nas cały Urząd przyjmuje zeznania i księgowość i wymiar, a nawet informatycy
18 lut 2009, 09:31
dagr1
O ile wiem (z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością) to informatycy nie mogą mieć uprawnień wymiarowych do systemu (ani żadnych innych oprócz administracyjnych...). Jest to absolutne naruszenie podstawowych zasad. No... chyba, że tylko przybijają datowniki na złożonych papierach - to przepraszam.... java script:emoticon(':rolleyes:',%20'smid_18')
18 lut 2009, 20:32
dagr1
Cóż za wspaniały przykład troski o wszechstronny rozwój pracowników, żadnych tam specjalizacji (to nie szpital w końcu), a po PIT-oleniu proponuję się Urzędowi całemu przyłączyć do <a href="http://www.calapolskaczytadzieciom.pl/" target="_blank">kolejnej akcji</a>, a następnie do <a href="http://www.sprzatanieswiata-polska.pl/sprzatanie/" target="_blank">jeszcze jednej</a>. Jaki to będzie oddźwięk społeczny, jaki pijar....
____________________________________ always look on the bright side of life
19 lut 2009, 11:23
U Nas komórka wymiarowa ! Program ewidencje sprawdza wpłacone zaliczki i wygenerowane na tej podstawie przypisy. Komórka wymiarowa weryfikując podatek roczny z PIT-36, PIT-36L, czy PIT-28 sprawdza zgodność poszczególnych wykazanych zaliczek w zeznaniu z programem ewidencje. To praktycznie "zastąpienie" wcześniejszej formy składanych m-cznych deklaracji i przypisywania ich poprzez Poltax do P2B. Wówczas sprawdzało się zeznanie z zaliczkami w Poltax, a teraz z Ewidencją. Pzdr.
Ostatnio edytowano 19 lut 2009, 16:32 przez zezar, łącznie edytowano 1 raz
19 lut 2009, 12:05
zezar
U Nas komórka wymiarowa ! Program ewidencje sprawdza wpłacone zaliczki i wygenerowane na tej podstawie przypisy. Komórka wymiarowa weryfikując podatek roczny z PIT-36, PIT-36L, czy PIT-28 sprawdza zgodność poszczególnych wykazanych zaliczek w zeznaniu z programem ewidencje. To praktycznie "zastąpienie" wcześniejszej formy składanych m-cznych deklaracji i przypisywania ich poprzez Poltax do P2B. Wówczas sprawdzało się zeznanie z zaliczkami w Poltax, a teraz z Ewidencją. Pzdr.
Zaliczka to nie wpłata. Nie bardzo rozumiem - czyli jedna i ta sama osoba wprowadza i sprawdza czy wpłacone, może jeszcze waliduje i przypisuje? Ciekawe.... No nie mówcie, że jest tu jakaś weryfikacja i wzajemna kontrola. A mogę zapytać co robi księgowość???
19 lut 2009, 17:44
renia
<!--quoteo(post=42798:date=19. 02. 2009 g. 11:05:name=zezar)--><div class='quotetop'>(zezar @ 19. 02. 2009 g. 11:05) [snapback]42798[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> U Nas komórka wymiarowa ! Program ewidencje sprawdza wpłacone zaliczki i wygenerowane na tej podstawie przypisy. Komórka wymiarowa weryfikując podatek roczny z PIT-36, PIT-36L, czy PIT-28 sprawdza zgodność poszczególnych wykazanych zaliczek w zeznaniu z programem ewidencje. To praktycznie "zastąpienie" wcześniejszej formy składanych m-cznych deklaracji i przypisywania ich poprzez Poltax do P2B. Wówczas sprawdzało się zeznanie z zaliczkami w Poltax, a teraz z Ewidencją. Pzdr.
Zaliczka to nie wpłata. Nie bardzo rozumiem - czyli jedna i ta sama osoba wprowadza i sprawdza czy wpłacone, może jeszcze waliduje i przypisuje? Ciekawe.... No nie mówcie, że jest tu jakaś weryfikacja i wzajemna kontrola. A mogę zapytać co robi księgowość??? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> ... kawę do pączków <_<
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
19 lut 2009, 18:03
u mnie księgowa pisuje pisma procesowe do sądu wydaje postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania użera się z komornikami sądowymi szarpie się ze sprawami egzekucyjnymi potwierdza prawnikom stan faktyczny, bo nikt inny przecież nie umie sprawy zreferować od początku do końca biega z podatnikiem, załatwiając sprawę totalnie zawaloną przez uważających się za znacznie lepszych od byle księgowej za wszystkich się tłumaczy i za wszystkich zbiera pomijając co powyżej i jeszcze trochę musi zrobić całą rachunkową robotę
poza tym przez wszystkich jest traktowana jak piąte koło u wozu
i zastanawia się, co robią inne komórki, tak jak wy się zastanawiacie co robi księgowa wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, co?
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"