Teraz jest 06 wrz 2025, 00:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Prośba o pomoc dla naszego cierpiącego współpracownika z urzędu 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Post Prośba o pomoc dla naszego cierpiącego współpracownika z urzędu
Szanowni Forumowicze,
dziś dostałem ulotkę o treści, którą przytaczam poniżej, i proszę Was o wsparcie wolnym groszem.
Ta kobieta jest pracownikiem jednego z urzędów skarbowych w Małopolsce.

Bardzo proszę przeczytać ulotkę:

Proszę o pomoc i wsparcie!

Mam 33 lata i wychowuję 5-letniego synka. Do listopada 2008 myślałam, że walczę ze zwykłym bólem kręgosłupa. Po wielu badaniach okazało się, że choruję, na stwardnienie rozsiane (SM) - jest to choroba ośrodkowego układu nerwowego i powoduje zaburzenie przewodzenia impulsów do mózgu i z powrotem co może powodować trudności w chodzeniu, kłopoty z koordynacją ruchów, upośledzenie krążenia, kłopoty z pamięcią, ból, zaburzenia widzenia i paraliż.

Jestem osobą energiczną i chcę walczyć!

Boję się, że bez Twojej pomocy nie mi się wygrać z chorobą.
Miesięczny koszt leczenia to ok. 3.500 zł. Dlatego jeśli możesz i chcesz mi pomóc, chociaż mnie nie znasz, to przekaż 1 % podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Fundacja Na Rzecz Chorych na SM im. błogosławionej Anieli Salwy, KRS 0000055578 poprzez uzupełnienie w zeznaniu PIT 36, 37 lub 38 wniosku o przekazanie 1 % podatku należnego na rzecz OPP oraz podanie w informacjach uzupełniających hasła "Grażyna Zambrowska".
Środki przeznaczone zostaną na leczenie i rehabilitację.

PAMIĘTAJ DOBRO ZAWSZE POWRACA

Koniec ulotki

Tu jest strona fundacji wskazanej w ulotce:
<a href="http://www.fundacja-sm.malopolska.pl/strony/podaruj.htm" target="_blank">http://www.fundacja-sm.malopolska.pl/strony/podaruj.htm</a>

Można sprawdzić czym się zajmują, jakie mają konto, itp.

Również można dokonać indywidualnych wpłat na konto, niezależnie od przekazania 1 %. Będzie to darowizna (a ściślej tzw. darowizna z poleceniem - zgodnie z Kodeksem cywilnym), którą można odliczyć od dochodu na podstawie art. 26 ustawy o PIT.
Zresztą, komu ja tłumaczę...

12 sty 2009, 23:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Wiem, że naruszam regulamin ale musiałem dodać post bo zniknie z pierwszej strony :wub:

14 sty 2009, 14:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 20:17

POSTY        178

LOKALIZACJAwielkopolska

Wiem, że naruszam regulamin ale musiałem dodać post bo zniknie z pierwszej strony :wub:

14 sty 2009, 21:57
Specjalista

POSTY        396

Dziękuję Ci bardzo, Supersaperze. Odpowiadając na ten temat, nie naruszyłbyś regulaminu. Admini i moderatorzy na szczęście nie mają elektrycznych pompek miast serc. (Prędzej czy później podbiłbym go w jakiś sposób).

Na forum nie zagląda, niestety, ogromna rzesza skarbowców, więc może jeszcze innym sposobem uda się poprosić naczelników urzędów w Polsce o zapoznanie pracowników z prośbą naszej koleżanki z Krakowa.
Pamiętam dobrze jak jeszcze w latach 90. i później przychodziły prośby z całej Polski i po urzędzie szła lista z dobrowolnymi wpłatami. Czasem było tak, że niektórzy kierownicy honorowo wpłacali 2-4 razy więcej niż większość pracowników (i wśród pracowników też byli tacy).

Teraz można pomóc w o wiele krótszym czasie oraz - jeśli już ktoś ma na uwadze wyłącznie ciężar swojego portfela - bez uszczerbku finansowego, bo przesuwając w budżecie skromną część swojego podatku bezpośrednio do osoby potrzebującej.

Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 23:02 przez Kuras1, łącznie edytowano 1 raz

14 sty 2009, 23:01

REJESTRACJA11 lut 2008, 15:51

POSTY        199

Szanowni Forumowicze,
dziś dostałem ulotkę o treści, którą przytaczam poniżej, i proszę Was o wsparcie wolnym groszem.
Ta kobieta jest pracownikiem jednego z urzędów skarbowych w Małopolsce.

Bardzo proszę przeczytać ulotkę:

Proszę o pomoc i wsparcie!

Mam 33 lata i wychowuję 5-letniego synka. Do listopada 2008 myślałam, że walczę ze zwykłym bólem kręgosłupa. Po wielu badaniach okazało się, że choruję, na stwardnienie rozsiane (SM) - jest to choroba ośrodkowego układu nerwowego i powoduje zaburzenie przewodzenia impulsów do mózgu i z powrotem co może powodować trudności w chodzeniu, kłopoty z koordynacją ruchów, upośledzenie krążenia, kłopoty z pamięcią, ból, zaburzenia widzenia i paraliż.

Jestem osobą energiczną i chcę walczyć!

Boję się, że bez Twojej pomocy nie mi się wygrać z chorobą.
Miesięczny koszt leczenia to ok. 3.500 zł. Dlatego jeśli możesz i chcesz mi pomóc, chociaż mnie nie znasz, to przekaż 1 % podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Fundacja Na Rzecz Chorych na SM im. błogosławionej Anieli Salwy, KRS 0000055578 poprzez uzupełnienie w zeznaniu PIT 36, 37 lub 38 wniosku o przekazanie 1 % podatku należnego na rzecz OPP oraz podanie w informacjach uzupełniających hasła "Grażyna Zambrowska".
Środki przeznaczone zostaną na leczenie i rehabilitację.

Koniec ulotki

Tu jest strona fundacji wskazanej w ulotce:
<a href="http://www.fundacja-sm.malopolska.pl/strony/podaruj.htm" target="_blank">http://www.fundacja-sm.malopolska.pl/strony/podaruj.htm</a>

Można sprawdzić czym się zajmują, jakie mają konto, itp.

Również można dokonać indywidualnych wpłat na konto, niezależnie od przekazania 1 %. Będzie to darowizna (a ściślej tzw. darowizna z poleceniem - zgodnie z Kodeksem cywilnym), którą można odliczyć od dochodu na podstawie art. 26 ustawy o PIT.
Zresztą, komu ja tłumaczę...

LUZ, jak co roku wypełniam PITY w swojej familii, więc wszyscy krewni GROVERA do 4 stopnia i on sam przekażą swój podatek... A tak swoją drogą czytałem z jakiś miesiąc lub dwa temu w niebieskim dzienniku, że bodajże Szpital Kliniczny w Katowicach leczy SM lekami na białaczkę, podobno efekty są rewelacyjne, sprawdzałem teraz ale nie udało mi się znaleźć tego artykułu... POZDRAWIAM

Ostatnio edytowano 16 sty 2009, 07:44 przez Grover, łącznie edytowano 1 raz

15 sty 2009, 22:51
Zaawansowany

REJESTRACJA15 gru 2006, 20:02

POSTY        33
Kuraś1 roześlij email do wszystkich urzędów w sprawie "zbiórki" chętnie się dołączymy. Numer konta który podałeś rozpowszechniłam już w urzędzie, zrozumienie jest duże więc mam nadzieję na spore "owoce" akcji.

16 sty 2009, 08:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:20

POSTY        296
Popieram i podejmę podobne działania jak Grover

17 sty 2009, 08:32
Specjalista

POSTY        396

LUZ, jak co roku wypełniam PITY w swojej familii, więc wszyscy krewni GROVERA do 4 stopnia i on sam przekażą swój podatek... A tak swoją drogą czytałem z jakiś miesiąc lub dwa temu w niebieskim dzienniku, że bodajże Szpital Kliniczny w Katowicach leczy SM lekami na białaczkę, podobno efekty są rewelacyjne, sprawdzałem teraz ale nie udało mi się znaleźć tego artykułu... POZDRAWIAM

Grover, dziękuję.
Mam nadzieję, że sama zainteresowana osoba przeczyta Twoją informację o leczeniu SM w Katowicach.
Pozdrowienia i ukłony.

onna                    

Kuraś1 roześlij email do wszystkich urzędów w sprawie "zbiórki" chętnie się dołączymy. Numer konta który podałeś rozpowszechniłam już w urzędzie, zrozumienie jest duże więc mam nadzieję na spore "owoce" akcji.

Onna, dziękuję.
Jeśli kierownictwo urzędu, w którym pracuje ta kobieta nie wyśle pisma do izb skarbowych z prośbą o poinformowanie urzędów o takim problemie i konieczności pomocy to chyba samemu trzeba będzie pisać. Jednak na e-maila jakiegoś szeregowego pracownika niektóre izby mogą w ogóle nie zareagować.

cyanide3                    

Popieram i podejmę podobne działania jak Grover

Cyanide3, dziękuję.

20 sty 2009, 07:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Kolejny dobry uczynek (tzn. ten post). Do tego powiesiłem w firmie komunikat.

20 sty 2009, 18:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2008, 16:06

POSTY        28
u nas czytają forum więc myślę że to starczy żeby pomóc... no i nie mysleć tylko o swoich sprawach.

21 sty 2009, 16:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 mar 2007, 19:26

POSTY        22
Jestem jak najbardziej za pomocą t rudnych sytuacjach, ale takie prośby o pomoc ktoś (np. INSPEKTOR) powinien zweryfikoać jako wiarygodne i dopiero taka prosba o pomoc winna znaleść się na Forum. Samo wydrukowanie i wywieszenie prośby na tablicy Urzędu nic nie da i nikt sie tym nie zainteresuje !!! Ja też nie dopóki nie będę miał pewności, że jest to wiarygodna prośba o pomoc.

24 sty 2009, 19:47
Zaawansowany

REJESTRACJA15 gru 2006, 20:02

POSTY        33

Jestem jak najbardziej za pomocą t rudnych sytuacjach, ale takie prośby o pomoc ktoś (np. INSPEKTOR) powinien zweryfikoać jako wiarygodne i dopiero taka prosba o pomoc winna znaleść się na Forum. Samo wydrukowanie i wywieszenie prośby na tablicy Urzędu nic nie da i nikt sie tym nie zainteresuje !!! Ja też nie dopóki nie będę miał pewności, że jest to wiarygodna prośba o pomoc.

PPP, a może tak odrobina samodzielności??! Proponuję, żebyś wykonał kilka telefonów i dowiesz się czy informacja jest wiarygodna.No chyba, że Inspektor w tym zakresie jest dla Ciebie jedynym autorytetem :)

24 sty 2009, 20:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 mar 2007, 19:26

POSTY        22

<!--quoteo(post=41068:date=24. 01. 2009 g. 19:47:name=ppp)--><div class='quotetop'>(ppp @ 24. 01. 2009 g. 19:47) [snapback]41068[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

PPP, a może tak odrobina samodzielności??! Proponuję, żebyś wykonał kilka telefonów i dowiesz się czy informacja jest wiarygodna.No chyba, że Inspektor w tym zakresie jest dla Ciebie jedynym autorytetem :)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jest napisane wyraźnie w moim poscie, że "np. INSPEKTOR" i nie chodzi to autorytet, lecze o to, że takie odłoszenia powinny być sprawdzone, a w tym przypadku to najbardziej odpowiednie osoby to administratorzy portalu. Osoba wprowadzająca ten temat na Forum winna to mieć na uwadze, bo takie są czasy, że trudno wszystkim prośbom o pomoc dowierzać. I dodatkowa kwestia, jeśli ktoś już chce pomóc, to nie nalezy od niego żądać, aby sprawdzał wiarygodność. Są inne instytucje, które są pewne i wiadomo, że pomoc trafi we właściwe ręce np. Caritas.
A na koniec, dlaczego INSPEKTOR, który robi dużo dobrego nie może być autorytetem ? Jak ty lepiej potrafisz działać i coś zrobić to może zajmiesz jego miejsce. Ponadto jak już przetarłaś scieżki i wiesz na 100 % , że prośba o pomoc jest faktyczna to powinnaś to umieścic na tej stronie, aby i inni mogli poczuć, że pomagają faktycznie potrzebującym, a nie np. Fundacji, która z tej pomocy weźmie dla sibie, an utrzymanie powiedzmy 80 % . Tylko nie podsyłaj kolejnych linków, bo żaden dowód, ani nawet uprawdopodobnienie rzeczywistości.

24 sty 2009, 21:48

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Jest napisane wyraźnie w moim poscie, że "np. INSPEKTOR" i nie chodzi to autorytet, lecze o to, że takie odłoszenia powinny być sprawdzone, a w tym przypadku to najbardziej odpowiednie osoby to administratorzy portalu. Osoba wprowadzająca ten temat na Forum winna to mieć na uwadze, bo takie są czasy, że trudno wszystkim prośbom o pomoc dowierzać...

Każdy z użytkowników zanmieszcza posty na swoją odpowiedzialność.  Masz rację, że w dzisiejszych czasach do każdego ogłoszenia należy podchodzić z pewna rezerwą, ale też wymaganie od innych by dla Twojego spokoju wystawiali świadectwa wiarygodności to mimo wszystko lekkie pomylenie roli administratora portalu.

Oczywiście przy jednym takim ogłoszeniu to jest możliwe, ale wyobraź sobie, że takich potrzebujących pojawi się na forum kilkudziesięciu, albo więcej. Nie znam tej Fundacji, zasad jej działania, ale przed wpisaniem do zeznania jej numeru lub innego z pewnością coś wiecej się dowiem o obdarowanym. I jednak nie będę czekał, aż ktoś inny uspokoi moją podejrzliwość czy tez tylko ostrożność.
ppp                    

...Są inne instytucje, które są pewne i wiadomo, że pomoc trafi we właściwe ręce np. Caritas...

Masz jakieś wiarygodne dane jaki % datków w  Caritasie pochłaniają koszty funkcjonowania tej instytucji ?  Nie zamierzam przesądzać, która z tych instytucji lepiej gospodaruje otrzymanymi środkami. Każdy musi to zrobić sam. Ostatecznie możesz też nie przekazywać 1% nikomu. MF z pewnością lepiej je wyda.

Ostatnio edytowano 24 sty 2009, 22:45 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

24 sty 2009, 22:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona