Teraz jest 06 wrz 2025, 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Edukacja 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692

Mam pytanie. Jak u Was (bez względu na organ dla którego pracujecie) wygląda sprawa dofinansowań do studiów podyplomowych (czy też magisterskich). U moich przyjaciół, głównie pracowników administracji samorządowej, wypalił właśnie jakiś program z funduszy UE, w ramach którego studiują za darmo (musieli wybrać studia podyplomowe z zakresu administracji publicznej). Czy jest jakakolwiek szansa u nas na coś takiego? Bardzo chętnie rozpocząłbym studia podyplomowe, ale jak widzę ceny to...<no comment>...

Jeśli powieliłem temat - bardzo przepraszam. Czy istnieją jakiekolwiek sposoby na zdobycie takiego dofinansowania?? Nie ukrywam, że podejmę temat i postaram się zapukać do wszystkich możliwych drzwi, aby się czegoś dowiedzieć. Czy ktoś chce się przyłączyć? Czekam na jakiekolwiek informacje...

09 sty 2009, 17:25
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Witam,

Mam pytanie. Jak u Was (bez względu na organ dla którego pracujecie) wygląda sprawa dofinansowań do studiów podyplomowych (czy też magisterskich). U moich przyjaciół, głównie pracowników administracji samorządowej, wypalił właśnie jakiś program z funduszy UE, w ramach którego studiują za darmo (musieli wybrać studia podyplomowe z zakresu administracji publicznej). Czy jest jakakolwiek szansa u nas na coś takiego? Bardzo chętnie rozpocząłbym studia podyplomowe, ale jak widzę ceny to...<no comment>...

Jeśli powieliłem temat - bardzo przepraszam. Czy istnieją jakiekolwiek sposoby na zdobycie takiego dofinansowania?? Nie ukrywam, że podejmę temat i postaram się zapukać do wszystkich możliwych drzwi, aby się czegoś dowiedzieć. Czy ktoś chce się przyłączyć? Czekam na jakiekolwiek informacje...

kasy - zero
urlopu - zero
uznania szefów - zero
no chyba, że masz sporą beczkę wazeliny (ja nie mam).

09 sty 2009, 17:41
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692

<!--quoteo(post=40242:date=09. 01. 2009 g. 17:25:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 09. 01. 2009 g. 17:25) [snapback]40242[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Witam,

kasy - zero
urlopu - zero
uznania szefów - zero
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

czytanie ze zrozumieniem - zero.

To że są zera to wiem pytam o co innego:P

Ostatnio edytowano 09 sty 2009, 17:49 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

09 sty 2009, 17:48
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=40246:date=09. 01. 2009 g. 17:41:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 09. 01. 2009 g. 17:41) [snapback]40246[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=40242:date=09. 01. 2009 g. 17:25:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 09. 01. 2009 g. 17:25) [snapback]40242[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Witam,

kasy - zero
urlopu - zero
uznania szefów - zero

czytanie ze zrozumieniem - zero.

To że są zera to wiem pytam o co innego:P
Znajomość prawa - zero.

Możemy tak dalej, ale poważnie.
Poszukiwałem kasy na cele edukacyjne i to co ustaliłem (może mało aktualne).
Pieniądze z UE sa przekazywane w ramach różnych "programów".
Kto i na jaki cel otrzyma kasę, wyraźnie określa "program".
Jesteśmy (niestety) służbą cywilną. Z tego względu kasa, z której możemy korzystać niemal w całości przechodzi przez KPRM Dep. SC. Jakie szkolenia i dla kogo będą robione ( w tym studia podyplomowe itp.) możesz poznać czytając stronę SC. "Załapanie" sie nie jest jednak łatwe - patrz wyżej.
Pozostałe programy jakie analizowałem dotyczące rozwoju pracownika, wykluczały udział w nich pracowników administracji rządowej (w tym SC).  Uzasadnie nie jest banalnie proste. W każdym cywilizowanym kraju ta grupa zawodowa ma zdecydowanie najlepesze warunki rozwoju i nikt w UE nie zdaje sobie sprawy, że w Polsce jest odwrotnie.  Jak może sobie zdawać skoro kolejne rządy przesyłały do UE świadomie fałszowane raporty na nasz temat (np. czas pracy)?
Możliwe jest pozyskanie pieniędzy w ramach resortu MF. Nasi szefowie mają nas w.... )no tam gdzie wiesz) i nie wykazują zainteresowania rzeczywistymi potrzebami pracowników. "Programy" finansowane w ramach środków UE służa niemal wyłacznie zaspokajaniu potrzeb statystycznych (aby duuużo środków wywalić w błoto) a nie usprawieniu pracy (w tym edukacji pracowników).
Reasumując - jeżeli pracujesz w skarbowości to masz prze..... :zygi:
Miłej nauki !!!

Ostatnio edytowano 09 sty 2009, 18:17 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

09 sty 2009, 18:16

REJESTRACJA11 lut 2008, 15:51

POSTY        199
Saper- zraniłeś mnie na wskroś, jak możesz tak mówić!  :rotfl:
Nasi szefowie nas kochają, troszczą się o nas, planują nam przyszłość, planują pracę, planują kontrole.  
Nasi szefowie boją się o nasze zdrowie i abyśmy się nie przepracowali skrócili nam nawet czas kontroli. Poza tym są naprawdę bardzo zacnymi mądrymi ludźmi. To napoleońscy stratedzy. :rotfl:
Oni poprostu uważają, że jak ktoś zdał egzamin na X'a to umie wszystko i uczyć się nie musi, a jak nie zdał, to niestety- boli ich to strasznie, ale ponieważ są bardzo odważni i uczciwi muszą powiedzieć to wprost, (albo i  nie wprost, ale tylko po to by kogoś nie zranić) że jest bardzo głupi i nic mu nie pomoże- nawet podyplomówka.
Saper- Jan Vincent Cię kocha i Ty go też pokochaj  :rotfl:

09 sty 2009, 20:03
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Znajomość prawa - zero.

Możemy tak dalej, ale poważnie.
Poszukiwałem kasy na cele edukacyjne i to co ustaliłem (może mało aktualne).
Pieniądze z UE sa przekazywane w ramach różnych "programów".
Kto i na jaki cel otrzyma kasę, wyraźnie określa "program".
Jesteśmy (niestety) służbą cywilną. Z tego względu kasa, z której możemy korzystać niemal w całości przechodzi przez KPRM Dep. SC. Jakie szkolenia i dla kogo będą robione ( w tym studia podyplomowe itp.) możesz poznać czytając stronę SC. "Załapanie" sie nie jest jednak łatwe - patrz wyżej.
Pozostałe programy jakie analizowałem dotyczące rozwoju pracownika, wykluczały udział w nich pracowników administracji rządowej (w tym SC).  Uzasadnie nie jest banalnie proste. W każdym cywilizowanym kraju ta grupa zawodowa ma zdecydowanie najlepesze warunki rozwoju i nikt w UE nie zdaje sobie sprawy, że w Polsce jest odwrotnie.  Jak może sobie zdawać skoro kolejne rządy przesyłały do UE świadomie fałszowane raporty na nasz temat (np. czas pracy)?
Możliwe jest pozyskanie pieniędzy w ramach resortu MF. Nasi szefowie mają nas w.... )no tam gdzie wiesz) i nie wykazują zainteresowania rzeczywistymi potrzebami pracowników. "Programy" finansowane w ramach środków UE służa niemal wyłacznie zaspokajaniu potrzeb statystycznych (aby duuużo środków wywalić w błoto) a nie usprawieniu pracy (w tym edukacji pracowników).
Reasumując - jeżeli pracujesz w skarbowości to masz prze..... :zygi:
Miłej nauki !!!

Dziekuję za odpowiedź. Teraz chociaż wiem gdzie zacząć szukać. Z dokonanymi ustaleniami podzielę się na forum. Miejmy nadzieję, że może coś się zmieniło, choć nie za bardzo w to wierzę;) Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 08:02 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2009, 07:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]