Teraz jest 06 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Pracowitość urzędu przez pryzmat POLTAXu 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Nie wiem jaki pomysł kryje się za ostatnimi posunięciami MF, ale od jakiegoś czasu szczególnie zaczęto interesować się ilością wprowadzonych dokumentów do systemu POLTAX. Naczelnicy dostali wytyczne z IS oraz wykazy kto i ile ma "na koncie". Oczywiście tam, gdzie jest poniżej średniej rozmyśla sie nad tym, jak liczbę zwiększyć i nie zostać w szarym ogonku, albowiem skoro mało mają, to znaczy, że niewiele robią. A różnice, przynajmniej w obszarze mojej IS są znaczne dla zbliżonych wielkością urzędów. Pozostaje tylko pytanie - czy ilość przekłada się na pracowitość (a jakość?) oraz co tak naprawdę zlicza się w tych danych (dokumentem, w rozumieniu POLTAXowskim jest również dokument anulowany - czy daje to faktyczny obraz pracowitości urzędu? Fakt, nad błedem też trzeba posiedzieć, ale może lepiej ich unikać. No chyba, że tych danych sie nie uwzględnia). Dodam, że mój US wypadł średnio... :)

Ostatnio edytowano 28 sie 2008, 06:57 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

28 sie 2008, 06:56
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...] Dodam, że mój US wypadł średnio... :)

Czyli bezpiecznie :)

Z tymi liczbami wprowadzonych dokumentów jest podobnie jak z liczbą wykonywanych czynności sprawdzających. Z zestawień prezentowanych przez IS wynika później, że US-y zbliżone wielkością mają olbrzymie dysproporcje co do liczby udokumentowanych CS-ów, a co traktują jako owe CS-y - to już tylko oni wiedzą (no i kompleksówka jak sie później zwali).
To samo było przecież z oceną kontroli w oparciu o liczbę składanych deklaracji korygujących będących wynikiem kontroli. Prosty przykład - kontrola w dochodowym objęła np. dwa lata, wynik pozytywny, US-y przyjmują korekty - jeden dowiązał np. 2 zeznania PIT-36, drugi również dwa zeznania + 22 szt. PIT-5 ;) - i co jest różnica ?

Po prostu kreatywna księgowość...

28 sie 2008, 07:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 cze 2007, 22:04

POSTY        63
Mój NUS zaczął rozliczać pracowników z ilości wprowdzonych dokumentów do poltaxu. Skonsultował sprawę z MF a że MF nie jest głupi więc sam zabrał się za rozliczanie NUS, IS i pozostałych właśnie w tym temacie:)))))
Brawo dla "mojego" NUS-a!!!!

28 sie 2008, 08:40
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Po prostu kreatywna księgowość...

Dawniej to było kreatywnie :D . Sumowało się ręczne rejestry i  otrzymane liczby mnożyło przez wspólczynnik trudności równy ilości działających żarówek w lampie sufitowej.
Teraz gdy jest hurtownia ....

Owszem byli nadgorliwcy co wysyłali TW na złotówkowe zaległości by "sie wykazać" ale to zaraz szybko wychwycono w WHTAX i wyśmiano to nieekonomiczne podejście i nikt już tego nie powtórzy.

Jakieś mierniki muszą być. Byle nie wiazało się to ze zwiększoną pracochłonnością i  prowadzeniem  jakieś bzdurnych , nikomu niepotrzebnych  zapisków. Anulowane deklaracje też powinny być liczone. Szególnie wtedy gdy wiąże sie to ze zmianą kwot podatku .

28 sie 2008, 19:44
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Pamiętam ocenę pracy pewnego pana, przeprowadzona na podstawie ilości podpisów i parafek złożonych przez niego pod dokumentami. Myślałem, że "to se ne wrati", a tu masz!

28 sie 2008, 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]