Z ostatniej telekonferencji wiadomo, że jak tylko nowe decyzje będą dostępne wszyscy otrzymają stosowny komunikat w SSP. Pozostało cierpliwie czekać.
30 sty 2017, 12:35
Re: SSP
Czy dla mandatów będzie moduł w SSP?
30 sty 2017, 13:06
Cześć wszystkim, potrzebuje pomocy. Odmowa nadpłaty PCC. Wszystko w 2016r., tj. SSP. 1. Podatnik złożył PCC-3, wykazał należny podatek i opłacił w terminie. 2. Po jakimś czasie złożył wniosek o stwierdzenie nadpłaty razem z korektą deklaracji, która stworzyła nadplatę na koncie w.w podatku. 3. Wniosek był niezasadny, przeprowadzono postępowanie podatkowe (sprawy -> postępowanie, bez arkusza wymiarowego) i wydano decyzję odmowną. 4. Teraz trzeba zlikwidować nadplatę na koncie PCC, stworzoną korektą. Jak to zrobić ? Tj wydaje mi się, że powinnam otworzyć zwykle postępowanie (w trybie nadzwyczajnym,jako obejscie) z arkuszem wymiarowym, przywrócić na okresie należny podatek i wyjdzie na 0zl, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia, że takie działanie będzie prawidłowe. Być może powinnam jednak anulować korektę PCC-3 ? (Chociaż zdaje się, że mieliśmy tego nie robic) A może jest jeszcze inna alternatywna metoda ? Jeżeli już ktoś miał taki przypadek to robione "na czuja" czy macie jakąś odpowiedz help desku/podręcznik, w którym o tym mowa ? Z góry dziękuję za pomoc
01 lut 2017, 19:41
Zgodnie z art. 81b § 2a Op Korekta złożona wraz z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty nie wywołuje skutków prawnych w razie odmowy stwierdzenia nadpłaty (...). Skoro nie wywołuje skutków prawnych to trzeba ją "wycofać". Najłatwiejszy sposób w SSP to kopiowanie - kopiujesz dane z deklaracji pierwotnej i wklejasz "na wierzch" - skutki księgowe są z najnowszej wersji. Nie trzeba robić żadnego arkusza. Anulowanie spowodowałoby usunięcie wszystkich wersji deklaracji (w tym pierwotnej), więc lepiej tego nie robić. W helpie były takie odpowiedzi
02 lut 2017, 09:55
pkuzmiak
maryska88
Potrzebuję pomocy :zeby: Do naszego US wpłynęła BŁĘDNA deklaracja PCC-3 - wygenerowało się zadanie. Jednakże przedmiotowa deklaracja winna być złożona w innym Urzędzie. Edytowałam ją w SSP, powód: przesłanie do innego US, wskazałam właściwy Urząd, zapisałam. A zadanie nadal widnieje. Co mam teraz zrobić? Miał ktoś podobna sytuację?
Po zmianie na właściwy urząd, z zadania trzeba usunąć prowadzącego (może to zrobić kierownik). Wtedy zadanie wróci do kolejki zadań US w którym deklaracja była, a następnego dnia pojawi się w kolejce US do którego przekazano deklarację.
Witam. Wprowadzam w ssp pcc-3 i mam taki sam problem. Mam 2 deklaracje przekazane do właściwych us a zadania "wiszą" u mnie. Mam pytanie jak z zadania usunąć prowadzącego skoro edycja prowadzącego jest nieaktywna?
03 lut 2017, 22:30
Dwie opcje: - albo zmienić prowadzącego na Nieprzypisany (jeśli teczka podatnika jest już zablokowana, to ktoś z odpowiednią mikrorolą musi nadać uprawnienia do teczki) - albo zadzwonić do właściwego US i poprosić, żeby ktoś wszedł na zadanie i go przejął
04 lut 2017, 17:39
Witam. Mam pytanie - czy ktoś wystawiał już w tym roku decyzję wymiarową z KP dotyczącą działalności prowadzonej w formie spółki cywilne?. Czy teraz generuje się decyzja tylko na jednego wspólnika, na którym obsługiwana jest w SSP KP. O ile pamiętam w ubiegłym roku decyzje były dla każdego wspólnika (dwa odrębne UNP). Teraz zmieniła się trochę treść takiej decyzji. Czy aktualnie decyzję mamy doręczyć tylko jednemu wspólnikowi?
10 lut 2017, 19:00
Mam pytanie jak u was w Urzędach wygląda sytuacja tworzących się spraw w SZD na wystawione upomnienia w SSP tj. wystawiałam upomnienia w SSP, a teraz w SZD mam w Moich sprawach 400 przeterminowanych spraw w toku wszystkie ta sprawy utworzyły się przy wystawianiu upomnienia.
27 lut 2017, 14:13
Monikaf
Mam pytanie jak u was w Urzędach wygląda sytuacja tworzących się spraw w SZD na wystawione upomnienia w SSP tj. wystawiałam upomnienia w SSP, a teraz w SZD mam w Moich sprawach 400 przeterminowanych spraw w toku wszystkie ta sprawy utworzyły się przy wystawianiu upomnienia.
W każdą sprawę trzeba wejść i zamknąć, no to macie trochę klikania
01 mar 2017, 18:01
SSP
Mam pytanie, może ktoś miał podobny problem. Podatnik złożył we wrześniu 2016 r. zgłoszenie SD-Z2 wykazując masę spadkową. Teraz w lutym 2017 r. złożył korektę, w której wykazał tylko nowe składniki z masy spadkowej. Musi być wezwany do złożenia korekty, żeby wykazać na niej wszystkie składniki z pierwotnego zgłoszenia i z pierwszej korekty. i tu zaczyna się problem, bo wszystkie składniki nie zmieszczą się na jednym zgłoszeniu. Kiedyś był podobny problem zgłaszany na HELP DESK, ale tam chodziło o pierwotne zgłoszenie i wskazano, że ma złożyć dwa. A tutaj jak mi złoży dwa druki z korektami to nie powiążę z jednym poprzednim zgłoszeniem. Może jest ktoś kto może mi pomóc. Bo na zapytanie: "Podatnik złożył zgłoszenie o nabyciu rzeczy lub praw majątkowych SD-Z2. Składników masy spadkowej jaką otrzymał było więcej niż pozycji w zgłoszeniu (jest ich 20). W związku z czym podatnik do zgłoszenia na osobnej kartce dołączył wykaz pozostałej masę spadkowej z 15 pozycjami dodatkowymi. Czy w tej sytuacji podatnik powinien złożyć, więcej niż jedno zgłoszenie wykazując całą masę spadkową na kilku zgłoszeniach, żeby można to wczytać do systemu POLTAX, czy też można to zgłoszenie wczytać i poprzez kopiowanie utworzyć kolejne zgłoszenia, wpisując w uwagach, że dokument został skopiowany w związku z tym, że w pierwotnym zgłoszeniu nie mieści się cała masa spadkowa, a może w poz. 145 zgłoszenia SD-Z2 podatnik powinien wpisać, że dalsze pozycje wg załącznika i w poz. 149 podać ich ogólną kwotę?. Liczba pozycji jaką zawiera zgłoszenie nie jest wystarczająca w niektórych przypadkach co stanowi utrudnienie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu." Help Desk odpowiedział tak: "Uprzejmie informujemy, że Departament Informatyki nie jest właściwy do udzielenia wyjaśnień dotyczących sposobu wypełniania deklaracji podatkowych. Pytania natury merytorycznej należy kierować do Izby Skarbowej lub za jej pośrednictwem do odpowiedniego departamentu merytorycznego w Ministerstwie Finansów."
03 mar 2017, 11:52
Nocarz
Mam pytanie, może ktoś miał podobny problem. Podatnik złożył we wrześniu 2016 r. zgłoszenie SD-Z2 wykazując masę spadkową. Teraz w lutym 2017 r. złożył korektę, w której wykazał tylko nowe składniki z masy spadkowej. Musi być wezwany do złożenia korekty, żeby wykazać na niej wszystkie składniki z pierwotnego zgłoszenia i z pierwszej korekty. i tu zaczyna się problem, bo wszystkie składniki nie zmieszczą się na jednym zgłoszeniu. Kiedyś był podobny problem zgłaszany na HELP DESK, ale tam chodziło o pierwotne zgłoszenie i wskazano, że ma złożyć dwa. A tutaj jak mi złoży dwa druki z korektami to nie powiążę z jednym poprzednim zgłoszeniem.
Można jedną powiązać z pierwotnym a drugą przypisać bez powiązania - będą wtedy dwa aktywne dokumenty w okresie.
03 mar 2017, 13:32
" ...a może w poz. 145 zgłoszenia SD-Z2 podatnik powinien wpisać, że dalsze pozycje wg załącznika i w poz. 149 podać ich ogólną kwotę?. Liczba pozycji jaką zawiera zgłoszenie nie jest wystarczająca w niektórych przypadkach co stanowi utrudnienie."
NOCARZ, tyle tylko, że może pojawić się problem jak podatnik wystąpi o wydanie zaświadczenia, bo zczytają Ci się tylko wprowadzone składniki majątku, a pozostałych niestety nie będzie. Nie jestem pewna czy będzie to można ręcznie uzupełnić.
03 mar 2017, 19:02
jemiola
" ...a może w poz. 145 zgłoszenia SD-Z2 podatnik powinien wpisać, że dalsze pozycje wg załącznika i w poz. 149 podać ich ogólną kwotę?. Liczba pozycji jaką zawiera zgłoszenie nie jest wystarczająca w niektórych przypadkach co stanowi utrudnienie."
NOCARZ, tyle tylko, że może pojawić się problem jak podatnik wystąpi o wydanie zaświadczenia, bo zczytają Ci się tylko wprowadzone składniki majątku, a pozostałych niestety nie będzie. Nie jestem pewna czy będzie to można ręcznie uzupełnić.
Oczywiście wg załącznika. Wprowadzając sd-z2 można dodawać więcej pozycji.
03 mar 2017, 19:52
Na stronie Centrum Kompetencyjnego Postępowań Wymiarowych w SSP http://10.1.0.172/forum/app.php/portal zamieszczona jest Obsługa spraw i postępowań podatkowych niezakończonych przed powołaniem KAS