Czy wiadomo do kiedy rząd zaleca pracę zdalną w urzędach/biurach? Są jakieś wytyczne w tej sprawie?
Nie wiadomo - Oni też nie wiedzą. Czekają , jak inni i ...
30 kwi 2020, 20:12
Re: Zdalna praca w Urzędzie Skarbowym?
Szymber
Ciampel, zauważ, że jak na tym forum pada konkretne pytanie związane z powierzonymi nam zadaniami to zwykle odpowiedzi brak. I to nie z braku użytkowników, ci udzielają się zazwyczaj w wątkach związanych z roszczeniami finansowymi. Jestem też ze śląskiej IAS więc mamy ten sam problem, jak dobrze wykonywać zadania jak brak narzędzi?
Jest już 30 kwietnia 2020 roku - stan nieporadności trwa, pozdrawiam.
30 kwi 2020, 22:53
Mówi się powoli o powrocie "do nowej rzeczywistości", a tymczasem ja dziś odebrałam komputer do pracy zdalnej. Dział SER IAS w-WA.... zupełnie tego wszystkiego nie rozumiem. Od początku wirusa w praktycznie pełnej obsadzie w dziale a od wczoraj nagle wszyscy do domu ...
30 kwi 2020, 23:58
Hallowed
Koleżanki ze SKI w moim urzędzie mają.
A logują się przez normalny link czy jest jakiś inny. Bo ja probowałam przez normalny a nie otwiera mi się w ogóle strona do logowania tylko wyskakuje komunikat o włączenie w ustawieniach TLS a mam to włączone. Z góry dziękuję za odpowiedź.
01 maja 2020, 04:44
Zdalna praca w SKI ? W IAS gdzie wiatr p... na dworcu praca zdalna w SKI niemożliwa, bo nie ma warunków technicznych, sratata itp. Na zdalnej od ponad miesiąca tylko SPV i SKA. A np. pracownicy kontroli oddelegowani mnie lub bardziej oficjalnie do innych komórek (nagle ich zauważono, bo są w US a nie w terenie; wcześniej za dużo zarabiali - bo dodatek kontrolerski mają, to po "modyfikacjach" przy tych dodatkach jest teraz "sprawiedliwość społeczna"). Tylko jakoś SOB, SKI i SER nie mogą być na zdalnej, no bo właśnie wiecie ..., rozumiecie ... te warunki techniczne, zabezpieczenia ... zeznania, konta, adresy, obowiązki, zwroty ... Nikt nie wie, albo nie chce powiedzieć - jak będzie wyglądało zabezpieczenie pracowników po otwarciu US dla podatników - wiem , że nie w każdym US na sali obsługi przy stanowiskach są szyby, gdzieś skończyły się już rękawiczki. Nie wszędzie jest pracownik ochrony, który może wpuszczać pojedynczo podatników do US. W US-ach czasem trzeba przejść cały korytarz, żeby dostać się na salę, a po drodze są pokoje i taki podatnik zawsze może zbłądzić ... No i jeszcze toalety - mają być otwarte dla podatników czy nie ? Taka proza życia No zawsze można powiedzieć, że przecież możemy siedzieć w maseczkach, oczywiście kupionych czy uszytych we własnym zakresie. Taki gen oszczędności w sobie znaleźć
01 maja 2020, 07:29
Z pracą zdalną nadal jest kłopot przez braki dostępu do poltax, p2b+. Oczywiście niektórym jakoś dało się to zrobić innym już nie... W zasadzie wszystkie komórki od sekretariatu po spv były na pracy zdalnej w zasadzie po to aby nie było chyba tylko i wyłącznie dyskryminacji. Co może pracownik sekretariatu robić w domu bo na pewno nie wysyłać listy Co może robić zajmujący się wprowadzaniem danych do CZM skoro jest to baza lokalna. 2-4 tygodnie zmarnowane i akty które mogły być wprowadzone zalegają na półce, ale skoro jest polecenie pracy zdalnej to nie ma dyskusji. W egzekucji szczerze nie wiem czy pracownicy mieli dostęp do programów, żeby coś robić bo zwrotki na pewno nie podpinali. SKI też iść musiało, dostęp do serca był i coś tam jeszcze choć też czas do ogarnięcia zaległości stracony. W SPV, kontroli trudno zweryfikować złożoność sprawy można jedną robić tygodniami, można zrobić ich kilkanaście plus taki, że zabrać można dokumenty i coś na podstawie tego pisać. SKA1 ze zwrotami vat lipa, w ska2 szału nie ma nadpłatę można zrobić o ile są dokumenty i człowiek nadrukuje rzeczy z poltaxu podobnie ze zbyciem nieruchomości, choć brak faktur postanowień itd. też nie da pola manewru. Analiza aktów ups, a jak zrobić wydruk z CZM i człowiek nie ruszy ze stertami aktów w szafie. W SEW wniosków przybywa a pracownicy w domu coś bliżej nieokreślonego robią i jak prawie wszyscy robią szkolenia i czytają przepisy. SOB bez dostępu do Poltax, speed i p2b+ też nic nie zdziała, a papierowe PIT-y z poczty, urny niewiele mają wspólnego z wypełnionym zeznaniem. Praca w domu jest do przeżycia pomimo ponoszonych kosztów energii elektrycznej, Internetu ale tylko przy 100% dostępności systemów.
01 maja 2020, 10:46
Ja od tygodnia czekam na dostęp zadalny do poltaxu i WRO i A moja robota leży i nie mam pojęcia czy kiedykolwiek zdołam to nadrobić...
01 maja 2020, 11:03
W IAS Katowice mnóstwo ludzi na zdalnej pracy. Jeśli chodzi o urzędy, to wiem o kilku, że pracownicy wszystkich komórek zostali podzieleni część na zdalną pracę, a część stacjonarnie a po dwóch tygodniach zmiana. Jeśli chodzi o dostęp do programów praktycznie wszystko do wyboru do koloru. Każdy ma dostęp do PoltaxPlus, a z jego poziomu do poszczególnych aplikacji. Jest również SSP, SZD, SERCE, WRO System. Nie ma chyba tylko e-orus. Na zdalnej pracy są pracownicy SPV, SKP, SKA, SEE, ale również SOB, SER, SKI. Robota jest zrobiona, bo nawet w tych komórkach jest dużo spraw, które można zrobić elektronicznie np. SOB zeznania i korekty elektroniczne, SKI otwiera obowiązki, SER wyjaśnia zagubione wpłaty w P2B Plus. To można spokojnie zrobić na zdalnej. Skoro od miesiąca tak urzędy funkcjonują to znaczy, że się da. Komputery i laptopy są szyfrowane. Po wpisaniu kodu, trzeba kliknąć jeszcze w jedną ikonkę i masz dostęp do wszystkiego. Trudno uwierzyć, że w innych izbach jest to niewykonalne, skoro w jednej izbie to się udało.
01 maja 2020, 11:48
kay
W IAS Katowice mnóstwo ludzi na zdalnej pracy. Jeśli chodzi o urzędy, to wiem o kilku, że pracownicy wszystkich komórek zostali podzieleni część na zdalną pracę, a część stacjonarnie a po dwóch tygodniach zmiana. Jeśli chodzi o dostęp do programów praktycznie wszystko do wyboru do koloru. Każdy ma dostęp do PoltaxPlus, a z jego poziomu do poszczególnych aplikacji. Jest również SSP, SZD, SERCE, WRO System. Nie ma chyba tylko e-orus. Na zdalnej pracy są pracownicy SPV, SKP, SKA, SEE, ale również SOB, SER, SKI. Robota jest zrobiona, bo nawet w tych komórkach jest dużo spraw, które można zrobić elektronicznie np. SOB zeznania i korekty elektroniczne, SKI otwiera obowiązki, SER wyjaśnia zagubione wpłaty w P2B Plus. To można spokojnie zrobić na zdalnej. Skoro od miesiąca tak urzędy funkcjonują to znaczy, że się da. Komputery i laptopy są szyfrowane. Po wpisaniu kodu, trzeba kliknąć jeszcze w jedną ikonkę i masz dostęp do wszystkiego. Trudno uwierzyć, że w innych izbach jest to niewykonalne, skoro w jednej izbie to się udało.
Tia... Ja akurat pod IAS Katowice podlegam i mimo że mój kierownik w piątek wystąpił o uprawnienia dla mnie do pracy zdalnej do dziś nie mam dostępu do poltaxu i WRO... Zresztą nie tylko ja ale i reszta ekipy z mojego US którzy od poniedziałku są na zdalnej... Ponoć w ABI nadawanie uprawnień dalej w toku...
01 maja 2020, 11:51
blacksheep
kay
Tia... Ja akurat pod IAS Katowice podlegam i mimo że mój kierownik w piątek wystąpił o uprawnienia dla mnie do pracy zdalnej do dziś nie mam dostępu do poltaxu i WRO... Zresztą nie tylko ja ale i reszta ekipy z mojego US którzy od poniedziałku są na zdalnej... Ponoć w ABI nadawanie uprawnień dalej w toku...
To nie wiem. W moim us nie było z tym problemu czekało się 2 góra 3 dni. No i wszystko działa.
01 maja 2020, 12:01
A czy mogę prosić o link do zalogowania sie do "SeRCa" bo ten co ja mam nie działa a mam zrobiony dostęp z pracy zdalnej. Z góry dziękuję
Mówi się powoli o powrocie "do nowej rzeczywistości", a tymczasem ja dziś odebrałam komputer do pracy zdalnej. Dział SER IAS w-WA.... zupełnie tego wszystkiego nie rozumiem. Od początku wirusa w praktycznie pełnej obsadzie w dziale a od wczoraj nagle wszyscy do domu ...
Moim zdaniem kluczem jest to co wydarzyło się w IAS Warszawa. Mogę mieć własne zdanie więc jeszcze raz - KLUCZEM JEST TO CO WYDARZYŁO SIĘ W IAS WARSZAWA.
NUS-owi "gratuluję" decyzji. Tylko co NUS mógł zrobić.
Praca zdalna to nadal praca wraz z odpowiedzialnością za terminy itd. A przypominam że ma Pani zakaz pojawiania się w US.
01 maja 2020, 18:00
Qazwsx
serwaksi
Moim zdaniem kluczem jest to co wydarzyło się w IAS Warszawa. Mogę mieć własne zdanie więc jeszcze raz - KLUCZEM JEST TO CO WYDARZYŁO SIĘ W IAS WARSZAWA.
NUS-owi "gratuluję" decyzji. Tylko co NUS mógł zrobić.
Praca zdalna to nadal praca wraz z odpowiedzialnością za terminy itd. A przypominam że ma Pani zakaz pojawiania się w US.