Normalnie pełen sukces MF ;-) Aż się chce iść w sobotę do pracy...
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
18 lut 2018, 22:29
Re: JPK
Witam koleżanki i kolegów ekspertów od JPK. W moim (średnim) US pełen sukces. W sobotę było kilkanaście osób. Niektóre osoby miały problem z ePUAP bo np. hasła zapomniały a e-mail wpisały zły i nie da się odzyskać więc trzeba było unieważnić profil i pomóc założyć drugi, niektórzy podatnicy nie potrafią obsługiwać arkusza kalkulacyjnego i po przesłaniu go do nas e-mailem przyszli żebyśmy im powiedzieli co źle zrobili i go poprawili, inny nie potrafili obsługiwać e-mikrofirmy a inni w ogóle nie odróżniają JPK, VAT-7 i ePUAP a czasem mieszają w to ZUSowski PUE i robi się wesoło jak im to się tłumaczy co do czego. Najfajniej jest jak podatnik przychodzi z własnym laptopem (dobrze jak ma Internet swój) i instaluję mu wszystkie wtyczki, aktualizacje i aplikacje a potem pokazuje co i jak działa, 1,5 godziny z głowy. Sobotnie godziny do odbioru 4 za 4. Powodzenia za tydzień.
19 lut 2018, 10:33
U mnie to już niektórzy podatnicy poszli jakby dalej: wysyłają jpk bezpośrednio do US: wysyłają epuap'em jpk w postaci xls I podpisany, oczywiście epuap'em. Coś czuję, że to prawdziwa praca u podstaw będzie po 26 lutym.
19 lut 2018, 19:29
czere?nia
U mnie to już niektórzy podatnicy poszli jakby dalej: wysyłają jpk bezpośrednio do US: wysyłają epuap'em jpk w postaci xls I podpisany, oczywiście epuap'em. Coś czuję, że to prawdziwa praca u podstaw będzie po 26 lutym.
U mnie też tak jest ale po kilkunastu odbytych z nimi rozmowach wiem, że błędne przesłanie pliku dotyczy wysyłania z programów księgowych gdzie w epuapie samemu muszą wybrać odbiorcę. No i ponoć nie ma jasno opisanej bramki w MF do JPK ale tego nie sprawdzałem.
19 lut 2018, 19:57
wing
W moim US: - 10 osób zainteresowanych JPK - 0 potwierdzonych profili zaufanych Ale mam obawy, że w przyszłą sobotę ludzie już dopiszą bo jak będą mieć problemy ze zrobieniem pliku i jego wysyłką to żale przyjdą wylać do nas :(
- 9 osób zainteresowanych JPK - 1 zainteresowany profilem zaufanym. Według informacji koleżanek z SOK.
Chwalić się dalej
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
19 lut 2018, 20:54
U nas 2 profile potwierdzone, jedna osoba zainteresowana wysyłką JPK ;-) Pełen sukces. A dziś telefony, że po aktualizacji csv mają problemy z wysyłką JPK, bo aplikacja kliencka zgłasza problemy dotyczące struktury pliku. Słyszeliście, że są w csv błędnie sformatowane kolumny? I trzeba zgodnie z instrukcją zmieniać format kolumn? A Excel i tak nie chce poprawnie zapisać pliku w formacie csv? Ale może to tylko ja nie umiem czytać instrukcji? ;-)
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
19 lut 2018, 22:05
madizka Ja spotkałam się z komunikatem, że Klient JPK nie może odczytać kolumn, nie można było dodać pliku do konwertowania. Było to chyba spowodowane tym, że podatnicy mieli starą tabelę z wariantem 2, teraz obowiązuje wariant 3.
20 lut 2018, 08:15
madizka
A dziś telefony, że po aktualizacji csv mają problemy z wysyłką JPK, bo aplikacja kliencka zgłasza problemy dotyczące struktury pliku. Słyszeliście, że są w csv błędnie sformatowane kolumny? I trzeba zgodnie z instrukcją zmieniać format kolumn? A Excel i tak nie chce poprawnie zapisać pliku w formacie csv? Ale może to tylko ja nie umiem czytać instrukcji? ;-)
Koniecznie należy podatnikowi zwrócić uwagę, że jeżeli edytuje plik csv i coś w nim zmienia, każdorazowo musi poprawić kolumnę C (wersjaSchemy). Inaczej zawsze będzie problem z konwersją pliku do xml. Natomiast jeżeli ma skonwertowany plik prawidłowo do xml a wyrzuca błędy o błędnie wprowadzonych polach, dobrze będzie wypełnić csv na nowo. Ciężko znaleźć błąd, mało tego nawet poprawiając pola, które on wskazuje jako błędne i tak nie poprawia sytuacji.
20 lut 2018, 09:25
A skąd podatnicy maja o tym wiedzieć, że należy poprawiać kolumny? Już dziś widzę w moim US-ie około 15 metrowe kolejki z zeznaniami. Jak zwykle nic nie przygotowane. Dziś do mnie dzwoniła Pani z biura rachunkowego i pytała się o rolników.(tak przy okazji bo dzwoniła w sprawie mandaty karnego-złożyła po terminie deklaracje Vat-wską). Dziś 20 a do 26 mało dni. Na tym jpk to najlepiej wychodzą biura podatkowe. U mnie osoby które przychodzą do mandatów mówią że opłaty wzrosły średnio 300-600 zł.- za ten jpk. Wczoraj podatnik mówił, że przy 15 pracownikach musiał zatrudnić następną osobę. Te zmiany kosztują go dodatkowo 4 tys (wynagrodzenie+ koszt oprogramowania).
20 lut 2018, 11:36
Niestety plik csv to bubel z którym musimy się my użerać. Wg mnie aby go prawidłowo wysłać należy: - ściągnąć go ze strony i zapisać ale broń Boże nie zmieniać jego nazwy (bo z tym też są problemy) - sformatować komórkę wersji Schemy na tekstową i z ręki wpisać 1-1 - wpisać NazwęSysyemu jako Excel - poprawić wszystkie formaty dat z wyjątkiem DatyWytworzeniaJPK na format RRRR-MM-DD - zapisać i NIE ZAMYKAĆ PLIKU!!! - spróbować przekonwertować i wysłać Klientem U mnie w 90% to pomaga Ja zresztą odsyłam też Podatników do przykładów wypełnionego pliku, które są dostępne na stronie żeby zobaczyli jak dana komórka ma wyglądać.
A swoją drogą komu mogę to polecam e-mikrofirmę zamiast Klienta2.0 bo dużo przyjaźniejsza w obsłudze.
20 lut 2018, 16:12
Można zmieniać nazwę pliku i zapisać na dysku, ale rzeczywiście trzeba zmieniać format niektórych komórek, bo przy korzystaniu z Excela program zupełnie inaczej się formatuje. Tylko dlaczego to zmieniono? Żeby utrudnić życie podatnikom czy nam? W pierwszej wersji csv zapisywala sie prawidłowo obojętnie jakim arkuszem kalkulacyjnym się go obsługiwało. A dziś próbowałam pani wytłumaczyć przez telefon jak prawidłowo otworzyć w Excelu zapisaną csv zgodnie z instrukcją i pani poległa już przy pobieraniu danych z tekstu... Po co to tak utrudniać?
20 lut 2018, 18:05
wing
- poprawić wszystkie formaty dat z wyjątkiem DatyWytworzeniaJPK na format RRRR-MM-DD
W Excelu są dwa takie formaty daty.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
20 lut 2018, 18:15
jorge
wing
- poprawić wszystkie formaty dat z wyjątkiem DatyWytworzeniaJPK na format RRRR-MM-DD
W Excelu są dwa takie formaty daty.
Właściwa jest ta podświetlona na czarno bez * na początku.
20 lut 2018, 18:34
I kolejny wspaniały pomysł MF - dyżur telefoniczny w sprawie JPK w poniedziałek do 22:00.