Teraz jest 06 wrz 2025, 00:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
JPK 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA14 mar 2017, 21:24

POSTY        217
Post Re: JPK
Normalnie pełen sukces MF ;-)
Aż się chce iść w sobotę do pracy...

18 lut 2018, 22:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
Witam koleżanki i kolegów ekspertów od JPK. W moim (średnim) US pełen sukces. W sobotę było kilkanaście osób. Niektóre osoby miały problem z ePUAP bo np. hasła zapomniały a e-mail wpisały zły i nie da się odzyskać więc trzeba było unieważnić profil i pomóc założyć drugi, niektórzy podatnicy nie potrafią obsługiwać arkusza kalkulacyjnego i po przesłaniu go do nas e-mailem przyszli żebyśmy im powiedzieli co źle zrobili i go poprawili, inny nie potrafili obsługiwać e-mikrofirmy a inni w ogóle nie odróżniają JPK, VAT-7 i ePUAP a czasem mieszają w to ZUSowski PUE i robi się wesoło jak im to się tłumaczy co do czego. Najfajniej jest jak podatnik przychodzi z własnym laptopem (dobrze jak ma Internet swój) i instaluję mu wszystkie wtyczki, aktualizacje i aplikacje a potem pokazuje co i jak działa, 1,5 godziny z głowy.
Sobotnie godziny do odbioru 4 za 4.
Powodzenia za tydzień.

19 lut 2018, 10:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
U mnie to już niektórzy podatnicy poszli jakby dalej: wysyłają jpk bezpośrednio do US: wysyłają epuap'em jpk w postaci xls :)
I podpisany, oczywiście epuap'em.
Coś czuję, że to prawdziwa praca u podstaw będzie po 26 lutym.

19 lut 2018, 19:29

REJESTRACJA03 lis 2017, 14:10

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
czere?nia                    

U mnie to już niektórzy podatnicy poszli jakby dalej: wysyłają jpk bezpośrednio do US: wysyłają epuap'em jpk w postaci xls :)
I podpisany, oczywiście epuap'em.
Coś czuję, że to prawdziwa praca u podstaw będzie po 26 lutym.

U mnie też tak jest ale po kilkunastu odbytych z nimi rozmowach wiem, że błędne przesłanie pliku dotyczy wysyłania z programów księgowych gdzie w epuapie samemu muszą wybrać odbiorcę. No i ponoć nie ma jasno opisanej bramki w MF do JPK ale tego nie sprawdzałem.

19 lut 2018, 19:57
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wing                    

W moim US:
- 10 osób zainteresowanych JPK
- 0 potwierdzonych profili zaufanych
Ale mam obawy, że w przyszłą sobotę ludzie już dopiszą bo jak będą mieć problemy ze zrobieniem pliku i jego wysyłką to żale przyjdą wylać do nas  :(

- 9 osób zainteresowanych JPK
- 1 zainteresowany profilem zaufanym.
Według informacji koleżanek z SOK.

Chwalić się dalej :D

19 lut 2018, 20:54
Znawca

POSTY        217
U nas 2 profile potwierdzone, jedna osoba zainteresowana wysyłką JPK ;-)
Pełen sukces.
A dziś telefony, że po aktualizacji csv mają problemy z wysyłką JPK, bo aplikacja kliencka zgłasza problemy dotyczące struktury pliku. Słyszeliście, że są w csv błędnie sformatowane kolumny? I trzeba zgodnie z instrukcją zmieniać format kolumn? A Excel i tak nie chce poprawnie zapisać pliku w formacie csv?
Ale może to tylko ja nie umiem czytać instrukcji? ;-)

19 lut 2018, 22:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
madizka Ja  spotkałam się z komunikatem, że Klient JPK nie może odczytać kolumn, nie można było dodać pliku do konwertowania. Było to chyba spowodowane tym, że podatnicy mieli starą tabelę z wariantem 2, teraz obowiązuje wariant 3.

20 lut 2018, 08:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2009, 10:05

POSTY        27
madizka                    

A dziś telefony, że po aktualizacji csv mają problemy z wysyłką JPK, bo aplikacja kliencka zgłasza problemy dotyczące struktury pliku. Słyszeliście, że są w csv błędnie sformatowane kolumny? I trzeba zgodnie z instrukcją zmieniać format kolumn? A Excel i tak nie chce poprawnie zapisać pliku w formacie csv?
Ale może to tylko ja nie umiem czytać instrukcji? ;-)

Koniecznie należy podatnikowi zwrócić uwagę, że jeżeli edytuje plik csv i coś w nim zmienia, każdorazowo musi poprawić kolumnę C (wersjaSchemy). Inaczej zawsze będzie problem z konwersją pliku do xml. Natomiast jeżeli ma skonwertowany plik prawidłowo do xml a wyrzuca błędy o błędnie wprowadzonych polach, dobrze będzie wypełnić csv na nowo. Ciężko znaleźć błąd, mało tego nawet poprawiając pola, które on wskazuje jako błędne i tak nie poprawia sytuacji.

20 lut 2018, 09:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sty 2018, 12:08

POSTY        12
A skąd podatnicy maja o tym wiedzieć, że należy poprawiać kolumny? Już dziś widzę w moim US-ie około 15 metrowe kolejki z zeznaniami. Jak zwykle nic nie przygotowane. Dziś do mnie dzwoniła Pani z biura rachunkowego i pytała się o rolników.(tak przy okazji bo dzwoniła w sprawie mandaty karnego-złożyła po terminie deklaracje Vat-wską).
Dziś 20 a do 26 mało dni.
Na tym jpk to najlepiej wychodzą biura podatkowe. U mnie osoby które przychodzą do mandatów mówią że opłaty wzrosły średnio 300-600 zł.- za ten jpk. Wczoraj podatnik mówił, że przy 15 pracownikach musiał zatrudnić następną osobę. Te zmiany kosztują go dodatkowo 4 tys (wynagrodzenie+ koszt oprogramowania).

20 lut 2018, 11:36

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
Niestety plik csv to bubel z którym musimy się my użerać.
Wg mnie aby go prawidłowo wysłać należy:
- ściągnąć go ze strony i zapisać ale broń Boże nie zmieniać jego nazwy (bo z tym też są problemy)
- sformatować komórkę wersji Schemy na tekstową i z ręki wpisać 1-1
- wpisać NazwęSysyemu jako Excel
- poprawić wszystkie formaty dat z wyjątkiem DatyWytworzeniaJPK na format RRRR-MM-DD
- zapisać i NIE ZAMYKAĆ PLIKU!!!
- spróbować przekonwertować i wysłać Klientem ;)
U mnie w 90% to pomaga  :D
Ja zresztą odsyłam też Podatników do przykładów wypełnionego pliku, które są dostępne na stronie żeby zobaczyli jak dana komórka ma wyglądać.

A swoją drogą komu mogę to polecam e-mikrofirmę zamiast Klienta2.0 bo dużo przyjaźniejsza w obsłudze.

20 lut 2018, 16:12
Znawca

POSTY        217
Można zmieniać nazwę pliku i zapisać na dysku, ale rzeczywiście trzeba zmieniać format niektórych komórek, bo przy korzystaniu z Excela program zupełnie inaczej się formatuje.
Tylko dlaczego to zmieniono? Żeby utrudnić życie podatnikom czy nam?
W pierwszej wersji csv zapisywala sie prawidłowo obojętnie jakim arkuszem kalkulacyjnym się go obsługiwało.
A dziś próbowałam pani wytłumaczyć przez telefon jak prawidłowo otworzyć w Excelu zapisaną csv zgodnie z instrukcją i pani poległa już przy pobieraniu danych z tekstu...
Po co to tak utrudniać?

20 lut 2018, 18:05
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
wing                    

- poprawić wszystkie formaty dat z wyjątkiem DatyWytworzeniaJPK na format RRRR-MM-DD

W Excelu są dwa takie formaty daty.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

20 lut 2018, 18:15

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
jorge                    

wing                    

W Excelu są dwa takie formaty daty.

Właściwa jest ta podświetlona na czarno bez * na początku.

20 lut 2018, 18:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
I kolejny wspaniały pomysł MF - dyżur telefoniczny w sprawie JPK  w poniedziałek do 22:00.

21 lut 2018, 10:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona