Teraz jest 05 wrz 2025, 23:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Konsolidacja = kompromitacja 
Autor Treść postu

REJESTRACJA01 cze 2014, 21:22

POSTY        6
Post Re: Konsolidacja = kompromitacja
Będzie lepiej - tylko komu?! Najpierw trzeba zmienić Naczelnika w kadrach :stop:
Będą sami specjaliści i inspektorzy... elita.
Tylko kiedy przyjmą kogoś do pracy :zly1:

13 maja 2015, 17:02
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2008, 13:36

POSTY        42
Witam, lekki offtopic. Otóż niedawno zasłyszałem, że w Urzędach Skarbowych mają zostać zlikwidowane komórki KP (i to nie chodzi o te urzędy prezentujące słabe wyniki, co już wiemy z notatek z narady z Kapitzą,  ale w ogóle o wszystkie US-y). Pracownicy tych komórek mieliby się zająć tylko i wyłącznie czynnościami sprawdzającymi. Wiem, brzmi to jak ponury żart, ale znając fachowość naszych decydentów, kto wie?  Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? (jeśli to prawda, to co do licha oni biorą w tym MF-ie?)  strzel===]

27 maja 2015, 20:45
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Kto odpowie na to pytanie ? Może jakiś rzecznik MF ?

30 maja 2015, 09:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Też słyszałem takie pogłoski/plotki o likwidacji Działów Kontroli Podatkowej w US-ach, ale to już krąży od dłuższego czasu. Rozmawiałem z inspektorami UKS o tym ewentualnym pomyśle. Oni to wyśmieli i jednocześnie są przerażeni, że miałyby wszystkie kontrole skarbowo-podatkowe spaść na nich :( mówią, że nie mają takich mocy przerobowych i ta forma jaka teraz jest, że obejmują kontrolą podmioty o dużych obrotach, kontrolą zarówno: podatków VAT, dochodowych, jak również prawo dewizowe, prawidłowość gospodarowania dochodami samorządowymi, unijnymi i innym idotacjami celowymi, zupełnie im wystarczy :P i nie wyobrażają sobie, i uważają, że nie są w stanie kontrolować podmioty o mniejszych obrotach, które do tej pory kontrolowały komórki kontrolne urzędów skarbowych. To oczywiście może wejść w życie, jeśli MF chce ograniczyć kontrole podmiotów i wprowadzić swojego rodzaju <abolicję podatkową> dla określonych grup :P tylko niech nie liczy na wpływy do budżetu :P Jakie zapadną decyzję, to pewnie się o tym dowiemy, nie mając na nie żadnego wpływu. Oby tylko te decyzje były prawidłowe, racjonalne i uzasadnione ekonomicznie, a nie tylko pod kątem elektoratu wyborczego :P

30 maja 2015, 10:44
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
juron                    

Witam, lekki offtopic. Otóż niedawno zasłyszałem, że w Urzędach Skarbowych mają zostać zlikwidowane komórki KP (i to nie chodzi o te urzędy prezentujące słabe wyniki, co już wiemy z notatek z narady z Kapitzą,  ale w ogóle o wszystkie US-y). Pracownicy tych komórek mieliby się zająć tylko i wyłącznie czynnościami sprawdzającymi. Wiem, brzmi to jak ponury żart, ale znając fachowość naszych decydentów, kto wie?  Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? (jeśli to prawda, to co do licha oni biorą w tym MF-ie?)  strzel===]

spioch                    

Też słyszałem takie pogłoski/plotki o likwidacji Działów Kontroli Podatkowej w US-ach, ale to już krąży od dłuższego czasu. Rozmawiałem z inspektorami UKS o tym ewentualnym pomyśle. Oni to wyśmieli i jednocześnie są przerażeni, że miałyby wszystkie kontrole skarbowo-podatkowe spaść na nich :( mówią, że nie mają takich mocy przerobowych i ta forma jaka teraz jest, że obejmują kontrolą podmioty o dużych obrotach, kontrolą zarówno: podatków VAT, dochodowych, jak również prawo dewizowe, prawidłowość gospodarowania dochodami samorządowymi, unijnymi i innym idotacjami celowymi, zupełnie im wystarczy :P i nie wyobrażają sobie, i uważają, że nie są w stanie kontrolować podmioty o mniejszych obrotach, które do tej pory kontrolowały komórki kontrolne urzędów skarbowych. To oczywiście może wejść w życie, jeśli MF chce ograniczyć kontrole podmiotów i wprowadzić swojego rodzaju <abolicję podatkową> dla określonych grup :P tylko niech nie liczy na wpływy do budżetu :P Jakie zapadną decyzję, to pewnie się o tym dowiemy, nie mając na nie żadnego wpływu. Oby tylko te decyzje były prawidłowe, racjonalne i uzasadnione ekonomicznie, a nie tylko pod kątem elektoratu wyborczego :P

Bo bez oddania do UKS-ów pracowników KP jest to nierealne

30 maja 2015, 11:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
To już coś :P pracownicy działów kontroli w urzędach skarbowych nie będą oddelegowani do czynności sprawdzających w us, tylko do UKS. Mam nadzieję, że jeśli już tak będzie, to skorzystają na wynagrodzeniu i satysfakcji z pracy :) oby tylko chcieli przejść do UKS, a UKS był zadowolony z takiego rozwiązania :)

30 maja 2015, 11:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Jak to mówi powiedzenie "każdy kij ma dwa końce" :P o minusach takiego rozwiązania nie będę pisał, ale o plusach jakie dostrzegam w takim rozwiązaniu, jak likwidacja zadań kontrolnych w us-ach i przeniesienie tego w całości do uks-ów. Przy takim rozwiązaniu byłyby jasno określone zadania i odpowiedzialność dla US i UKS. US odpowiada za obsługę bieżącą podatników, wprowadzanie deklaracji/zeznań, dokonywanie zwrotów podatków. UKS odpowiadają za uszczuplenia w podatkach, likwidację "szarej strefy", <łapanie> oszustów podatkowych i <łataniem> dziury budżetowej, tzn. pilnowanie żeby każda należna z podatków złotówka wpłynęła do budżetu :)

01 cze 2015, 18:57

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Pomysł na likwidację komórek KP w US rzeczywiście genialny. Do tego mielibyśmy wreszcie koniec z kontrolami zwrotów VAT. US może sobie chcieć takiej kontroli, ale UKS realizując swoją pracę nie będzie sobie rozwalał własnych planów. Trudno nawet się dziwić, każdy chce pracować normalnie, móc coś sobie zaplanować czy ułożyć i nie być chłopcem na posyłki. Wystarczy więc fajna deklaracja z okrągłą sumką, z 25-cio dniowym terminem zwrotu i niektórym będzie żyło się lepiej. Zanim dyrekcja UKS i IS udowodni sobie nawzajem kto jest ważniejszy i zanim odpowiednie pisma odbędą swoją urzędową drogę, będzie już pozamiatane. Owszem można robić kontrolę po dokonaniu zwrotu ale wyłudzonej kasy budżet już nawet nie powącha.

01 cze 2015, 20:30
Zaawansowany

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
Kontrole to raczej mogą być przeniesione do jednego us, z którego obsłużą całe województwo. Raczej takie są plany a nie likwidacja tak całkiem choć kto wie co roi się w głowie Ministrów. Ostatnio jednego wygwizdano w Rewalu to będzie pewnie jakiś rewanż. Nowa strategia, polityka, wytyczne,rejestr do wypełniania lub likwidacja jakiegoś działu us z pozostawieniem zadań do wykonania lub też coś całkiem nowego do wykonania w ramach posiadanych zasobów.

01 cze 2015, 22:25
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Trochę poszperałam i znalazłam: na stronie ministerstwa finansów w wiadomościach pod datą 17.03.2015r. opublikowano tzw. kierunkowe założenia nowej ordynacji podatkowej. Te akurat założenia nie likwidują kontroli podatkowej w ogóle ale ograniczają ją do tzw. rzetelnych podatników. Tam gdzie zachodzi podejrzenie oszustwa podatkowego (karuzele, puste faktury itp.) to te kontrole mają prowadzić tylko UKS- y i będą to kontrole skarbowe.
Całkowitą likwidację kontroli podatkowych na rzecz kontroli skarbowych też znalazłam- projekt założeń do kodeksu podatkowego. To tyle. Na razie.

01 cze 2015, 23:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 wrz 2012, 11:03

POSTY        16
Nam jeszcze przed 1 kwietnia br., omawiając zasady konsolidacji, mówiono, że jednym z kolejnych jej etapów będzie "specjalizacja" urzędów. Tzn., że każdy urząd wyspecjalizuje się w jakieś dziedzinie np. kontroli podatkowej, a co za tym idzie, inny urząd w ramach tej samej izby kontrolą podatkową już się nie będzie zajmował w ogóle. Tak mówili, a czy tak będzie...  :unsure:

02 cze 2015, 16:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Co będzie to chyba nie wiedzą nawet sami rządzący :P a już o wiedzę na temat skutków ich działań, ich nie posądzam, bo pewnie nie to się dla nich liczy :(
przez te lata doszedłem do wniosku, że dla każdej władzy ELEKTORAT, POSADA I PIENIĄDZ jest najważniejszy, resztę mają gdzieś, i obywateli i Państwo, chciałbym, żebym nie miał racji :)

02 cze 2015, 17:12
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
Ostatnio rozmawiałem z kimś na temat konsolidacji w kontekście tego co ona dała, a w zasadzie tego czego nie dała i co popsuła.
Nie jestem pewien czy w ramach dyskusji udało mi się wymienić wszystkie argumenty przeciwko konsolidacji i dlaczego po konsolidacji urzędom skarbowym funkcjonuje się trudniej.
Jakbyście mogli napisać, co wg was popsuła konsolidacja (patrząc na sprawę z perspektywy pewnego czasu jaki upłynął od jej wprowadzenia), to będę BARDZO wdzięczny!

Kwestia jest o tyle istotna, że w KAS-ach planuje się pozostawienie aktualnie panującego modelu w tym zakresie, tj. UAS, UCS miałyby stanowić jedność organizacyjno-finansową z IAS. Warto więc może powrócić do tej kwestii.

16 sty 2016, 21:57
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Tak na gorąco.  I jednym zdaniem: konsolidacja to mniej więcej to samo co komunizacja.
I to centralizacja, i to centralizacja.
Efekt taki sam. :)

16 sty 2016, 22:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 136 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona