Za dużo pisania. Poniżej link do pliku z projektem tego druku
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
14 kwi 2014, 18:18
Re: NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r.
taxofficer
...Dziś kazali mi robić zapotrzebowanie na druki ZAP i NIP, ale aby nie za dużo, bo od października podobno mają być nowe....
ZAP-3 nie koniecznie będą nowe bo co mają wspólnego z KRS. Ja tam pisze ile chcę a i tak dostane ile mi dadzą. A poki co "bezkosztowo" kserujemy.
Toldus80
... ...
A przy okazji, w NIP-7(2) w opisie B.1 jest ewidentny błąd - wskazano pozycje 7,8,9 a biorąc analogię z NIP-7(1) powinny być pozycje 7,8,10. Oczywiście być może istnieje gdzieś jakieś uzasadnienie, z którego wynika że nie mam o niczym zielonego pojęcia, ale wygląda to na bubelek.
A adres korespondencyjny to strzał w stopę. Teraz wszyscy będą wpisywali w zamieszkaniu adres stałego zameldowania a adres faktycznego zamieszkania w korespondencyjnym.
15 kwi 2014, 09:53
a nip-2 nie ma miejsca na wpisanie rodzaju dokumentacji i biura :D
15 kwi 2014, 12:20
rychu
taxofficer
...Dziś kazali mi robić zapotrzebowanie na druki ZAP i NIP, ale aby nie za dużo, bo od października podobno mają być nowe....
ZAP-3 nie koniecznie będą nowe bo co mają wspólnego z KRS. Ja tam pisze ile chcę a i tak dostane ile mi dadzą. A poki co "bezkosztowo" kserujemy.
Toldus80
... :czytaj: :angry2: ...
A przy okazji, w NIP-7(2) w opisie B.1 jest ewidentny błąd - wskazano pozycje 7,8,9 a biorąc analogię z NIP-7(1) powinny być pozycje 7,8,10. Oczywiście być może istnieje gdzieś jakieś uzasadnienie, z którego wynika że nie mam o niczym zielonego pojęcia, ale wygląda to na bubelek.
A adres korespondencyjny to strzał w stopę. Teraz wszyscy będą wpisywali w zamieszkaniu adres stałego zameldowania a adres faktycznego zamieszkania w korespondencyjnym. <_<
Rychu chyba nie uważnie przeczytałeś projekt ustawy o krs. zap-3 będzie musiał być nowy. Czytajmy uważnie to co jest dostępne bo potem obrzucamy się słowami... Chyba nie warto. Jako wiekowa wiem że nie ma co tak się zachowywać. A co adresu do korespondencji to sami tego chcieliśmy więc mamy to o co prosilismy tyle czasu. Widać skleroza u niektórych :). myślałam że, to ja jestem stara.
15 kwi 2014, 20:36
PROSZĘ O INFORMACJĘ: jakie to podmioty, które podlegają wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych i które składają do NIP-2 załącznik NIP-D. OBJAŚNIENIE Z NIP-D: "Niniejszy załącznik do formularza NIP-2, zgodnie z art.5 i 9 ustawy składa spółka cywilna, osobowe spółki handlowe (w tym jawna, partnerska, komandytowa i komandytowo-akcyjna) i podmioty podlegające wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych w celu zgłoszenia wszystkich wspólników...). dzięki
07 maja 2014, 12:56
chomar
PROSZĘ O INFORMACJĘ: jakie to podmioty, które podlegają wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych i które składają do NIP-2 załącznik NIP-D. OBJAŚNIENIE Z NIP-D: "Niniejszy załącznik do formularza NIP-2, zgodnie z art.5 i 9 ustawy składa spółka cywilna, osobowe spółki handlowe (w tym jawna, partnerska, komandytowa i komandytowo-akcyjna) i podmioty podlegające wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych w celu zgłoszenia wszystkich wspólników...). dzięki
Informacja jest zawarta w zacytowanym objaśnieniu. Proszę.
07 maja 2014, 15:35
A może jakiś konkretny przykład (oczywiście inny niż sc, sj, sp, sk i sk-a)?
08 maja 2014, 07:23
np. może takie cudo jak sp. z o.o. będąca wspólnikiem w sp. jawnej ?
08 maja 2014, 10:32
Witam, wracam do tematu w związku z kolejna weryfikacją podmioty z tym samym dokumentem tożsamości. Czy aby unieważnić NIP (podatnik posiada 2 różne) musimy wezwać podatnika aby wskazał, który chce się posługiwać a który mamy unieważnić? Czy z urzędu unieważniamy "ten drugi-późniejszy"?
15 wrz 2020, 12:27
Dawno u nas nie było takiego przypadku, ale pamiętam że się wzywało i podatnik decydował, który NIP chce mieć. Ja mam niestety problem, bo weryfikowana przeze mnie podatniczka nie żyje, i jak ją wezwać
15 wrz 2020, 15:51
Czy wy w ogóle znacie Ordynację podatkową, czy w waszych urzędach się "nie przyjęła"? NIP jest (był) nadawany w formie decyzji, Skoro w tej samej sprawie są wydane dwie decyzje ostateczne, to ta DRUGA powinna zostać uznana za nieważną.
A jak podatniczka nie żyje, to jak chcesz wobec niej prowadzić postępowanie? To nie jest sprawa, z której prawa mogą przejść na spadkobierców, więc nie masz żadnego problemu, bo nie masz sprawy.
15 wrz 2020, 21:39
drjekyll
Czy wy w ogóle znacie Ordynację podatkową, czy w waszych urzędach się "nie przyjęła"? NIP jest (był) nadawany w formie decyzji, Skoro w tej samej sprawie są wydane dwie decyzje ostateczne, to ta DRUGA powinna zostać uznana za nieważną.
A jak podatniczka nie żyje, to jak chcesz wobec niej prowadzić postępowanie? To nie jest sprawa, z której prawa mogą przejść na spadkobierców, więc nie masz żadnego problemu, bo nie masz sprawy.
Ordynacja się przyjęła, ale NIP od dawna nie jest nadawany w formie decyzji. Polecam lekturę art 8b i 8c ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników i znajdzie się rozwiązanie problemu.
16 wrz 2020, 07:28
Wracam do tematu unieważniania NIP (jednego z dwóch lub nawet z trzech). Proszę podpowiedzcie co powinno się zrobić po kolei. Boję się, że naruszę jakieś procedury. Z góry dziękuję za pomoc.
16 lip 2021, 19:52
Wezwać podatnika, żeby się określił którym Nipem się posługuje ( a jak się nie stawu to wykreślamy " z urzędu"), następnie postanowienie art.200 no i decyzja o unieważnieniu