Teraz jest 01 wrz 2025, 12:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r. 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r.
Za dużo pisania. Poniżej link do pliku z projektem tego druku

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

14 kwi 2014, 18:18
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
taxofficer                    

...Dziś kazali mi robić zapotrzebowanie na druki ZAP i NIP, ale aby nie za dużo, bo od października podobno mają być nowe....

ZAP-3 nie koniecznie będą nowe bo co mają wspólnego z KRS. Ja tam pisze ile chcę a i tak dostane ile mi dadzą. A poki co "bezkosztowo" kserujemy.

Toldus80                    

... :nonono:  :czytaj:  :angry2: ...

A przy okazji, w NIP-7(2) w opisie B.1 jest ewidentny błąd - wskazano pozycje 7,8,9 a biorąc analogię z NIP-7(1) powinny być pozycje 7,8,10. Oczywiście być może istnieje gdzieś jakieś uzasadnienie, z którego wynika że nie mam o niczym zielonego pojęcia, ale wygląda to na bubelek.

A adres korespondencyjny to strzał w stopę. Teraz wszyscy będą wpisywali w zamieszkaniu adres stałego zameldowania a adres faktycznego zamieszkania w korespondencyjnym.  <_<

15 kwi 2014, 09:53
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
a nip-2 nie ma miejsca na wpisanie rodzaju dokumentacji i biura :D:D

15 kwi 2014, 12:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 mar 2013, 19:59

POSTY        25
rychu                    

taxofficer                    

...Dziś kazali mi robić zapotrzebowanie na druki ZAP i NIP, ale aby nie za dużo, bo od października podobno mają być nowe....

ZAP-3 nie koniecznie będą nowe bo co mają wspólnego z KRS. Ja tam pisze ile chcę a i tak dostane ile mi dadzą. A poki co "bezkosztowo" kserujemy.

Toldus80                    

... :nonono:  :czytaj:  :angry2: ...

A przy okazji, w NIP-7(2) w opisie B.1 jest ewidentny błąd - wskazano pozycje 7,8,9 a biorąc analogię z NIP-7(1) powinny być pozycje 7,8,10. Oczywiście być może istnieje gdzieś jakieś uzasadnienie, z którego wynika że nie mam o niczym zielonego pojęcia, ale wygląda to na bubelek.

A adres korespondencyjny to strzał w stopę. Teraz wszyscy będą wpisywali w zamieszkaniu adres stałego zameldowania a adres faktycznego zamieszkania w korespondencyjnym.  <_<

Rychu chyba nie uważnie przeczytałeś projekt ustawy o krs. zap-3 będzie musiał być nowy. Czytajmy uważnie to co jest dostępne bo potem obrzucamy się słowami... Chyba nie warto.  Jako wiekowa wiem że nie ma co tak się zachowywać.
A co adresu do korespondencji to sami tego chcieliśmy więc mamy to o co prosilismy tyle czasu. Widać skleroza u niektórych :). myślałam że, to ja jestem stara.

15 kwi 2014, 20:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
PROSZĘ O INFORMACJĘ: jakie to podmioty, które podlegają wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych i które składają do NIP-2 załącznik NIP-D.
OBJAŚNIENIE Z NIP-D: "Niniejszy załącznik do formularza NIP-2, zgodnie z art.5 i 9 ustawy składa spółka cywilna, osobowe spółki handlowe (w tym jawna, partnerska, komandytowa i komandytowo-akcyjna) i podmioty podlegające wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych w celu zgłoszenia wszystkich wspólników...).
dzięki

07 maja 2014, 12:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
chomar                    

PROSZĘ O INFORMACJĘ: jakie to podmioty, które podlegają wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych i które składają do NIP-2 załącznik NIP-D.
OBJAŚNIENIE Z NIP-D: "Niniejszy załącznik do formularza NIP-2, zgodnie z art.5 i 9 ustawy składa spółka cywilna, osobowe spółki handlowe (w tym jawna, partnerska, komandytowa i komandytowo-akcyjna) i podmioty podlegające wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych w celu zgłoszenia wszystkich wspólników...).
dzięki

Informacja jest zawarta w zacytowanym objaśnieniu. Proszę.

07 maja 2014, 15:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
A może jakiś konkretny przykład (oczywiście inny niż sc, sj, sp, sk i sk-a)?

08 maja 2014, 07:23
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
np. może takie cudo jak sp. z o.o. będąca wspólnikiem w sp. jawnej ?

08 maja 2014, 10:32
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Witam, wracam do tematu w związku z kolejna weryfikacją podmioty z tym samym dokumentem tożsamości. Czy aby unieważnić NIP (podatnik posiada 2 różne) musimy wezwać podatnika aby wskazał, który chce się posługiwać a który mamy unieważnić? Czy z urzędu unieważniamy "ten drugi-późniejszy"?

15 wrz 2020, 12:27
Zaawansowany

REJESTRACJA08 wrz 2009, 12:38

POSTY        59

LOKALIZACJADolny Śląsk
Dawno u nas nie było takiego przypadku, ale pamiętam że się wzywało i podatnik decydował, który NIP chce mieć.
Ja mam niestety problem, bo weryfikowana przeze mnie podatniczka nie żyje, i jak ją wezwać ;)

15 wrz 2020, 15:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 maja 2020, 12:41

POSTY        13
Czy wy w ogóle znacie Ordynację podatkową, czy w waszych urzędach się "nie przyjęła"?
NIP jest (był) nadawany w formie decyzji,
Skoro w tej samej sprawie są wydane dwie decyzje ostateczne, to ta DRUGA  powinna zostać uznana za nieważną.

Podstawa prawna - art. 247 §  1 pkt 4 Ordynacji podatkowej

A jak podatniczka nie żyje, to jak chcesz wobec niej prowadzić postępowanie? To nie jest sprawa, z której prawa mogą przejść na spadkobierców, więc nie masz żadnego problemu, bo nie masz sprawy.

15 wrz 2020, 21:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 kwi 2020, 06:25

POSTY        10
drjekyll                    

Czy wy w ogóle znacie Ordynację podatkową, czy w waszych urzędach się "nie przyjęła"?
NIP jest (był) nadawany w formie decyzji,
Skoro w tej samej sprawie są wydane dwie decyzje ostateczne, to ta DRUGA  powinna zostać uznana za nieważną.

Podstawa prawna - art. 247 §  1 pkt 4 Ordynacji podatkowej

A jak podatniczka nie żyje, to jak chcesz wobec niej prowadzić postępowanie? To nie jest sprawa, z której prawa mogą przejść na spadkobierców, więc nie masz żadnego problemu, bo nie masz sprawy.

Ordynacja się przyjęła, ale NIP od dawna nie jest nadawany w formie decyzji. Polecam lekturę art 8b i 8c ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników i znajdzie się rozwiązanie problemu.

16 wrz 2020, 07:28
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Wracam do tematu unieważniania NIP (jednego z dwóch lub nawet z trzech). Proszę podpowiedzcie co powinno się zrobić po kolei. Boję się, że naruszę jakieś procedury.
Z góry dziękuję za pomoc.

16 lip 2021, 19:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lip 2020, 20:09

POSTY        51
Wezwać podatnika, żeby się określił którym Nipem się posługuje ( a jak się nie stawu to wykreślamy " z urzędu"), następnie postanowienie art.200 no i decyzja o unieważnieniu

16 lip 2021, 20:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona