Witam mam pytanie czy jak ktoś ma rozdzielność majątkową z małżonkiem to czy przy wypełnianiu oświadczenia o dochodach trzeba brać również jego dochody?
Według mojej kadrowej TAK. Ponieważ nie liczy się rozdzielność, a prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego.
14 lut 2017, 10:07
Re: Fundusz socjalny w urzędach skarbowych
Kwestia, czy gospodarstwo domowe jest faktycznie wspólnie prowadzone. Inaczej trzeba by doliczyć każdego mieszkającego w tym samym mieszkaniu, nawet jeśli to tylko lokator prowadzący odrębne gospodarstwo domowe.
14 lut 2017, 10:44
Agus84
Witam mam pytanie czy jak ktoś ma rozdzielność majątkową z małżonkiem to czy przy wypełnianiu oświadczenia o dochodach trzeba brać również jego dochody?
Według mojej kadrowej TAK. Ponieważ nie liczy się rozdzielność, a prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego.
Dla potrzeb ustalanie wielkości świadczeń z ZFŚS rozdzielność może nie mieć znaczenia, jeśli prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
Czy należy uwzględniać dochód małżonka, gdy pracownik ma rozdzielność majątkową Autor : Izabela Nowacka Dodano : 08.07.2016
Pytanie: Pracownik składający wniosek o dofinansowanie do wypoczynku z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych składa również oświadczenie o dochodach swojej rodziny. Czy pracownik ten powinien wykazać dochód współmałżonka w tym oświadczeniu, jeżeli mają ustanowioną rozdzielność majątkową?
Odpowiedź: W mojej ocenie tak, jeżeli małżonkowie prowadzą wspólnie gospodarstwo domowe.
Dochód przypadający na członka rodziny jest wskaźnikiem decydującym o wartości świadczeń z ZFŚS. Im wyższy dochód tym mniejsza pomoc i odwrotnie. Może się też zdarzać, że dochód jest zbyt wysoki i nie pozwoli uzyskać żadnych świadczeń, gdyż mają one charakter wyłącznie uznaniowy. Dochód rodziny pozwala ustalić jej potrzeby i obrazuje sytuację materialną. Przyjmuje się dochody wszystkich osób tworzących i prowadzących gospodarstwo domowe. Rozdzielność majątkowa małżonków nie powinna mieć wpływu na korzystanie ze świadczeń socjalnych. Rozdzielność ta nie oznacza bowiem, że mamy do czynienia z odrębnymi gospodarstwami.
Zdaniem sądu Przez wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego rozumie się nie tylko wspólne zamieszkiwanie, ale również wspólne zaspokajanie potrzeb życiowych. Cechami charakterystycznymi dla prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego są: udział i wzajemna ścisła współpraca w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu.
Wyrok Sądu Administracyjnego w Lublinie z 27 listopada 2009 r., sygn. akt II: SA/Lu 587/09
Jeżeli więc małżonkowie razem mieszkają, składają się na bieżące wydatki i zaspakajanie codziennych potrzeb rodziny, a tym samym pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym, to fakt posiadania rozdzielności majątkowej nie powinien wpływać na kwestie przyznawania świadczeń z ZFŚS. Oznacza to, że dochód współmałżonka powinien być wliczony do dochodu rodziny, przy czym warto takie szczegóły zapisać w regulaminie funduszu.
Podstawa prawna: - art. 8 ustawy z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (tekst jedn.: Dz.U. z 2016 r. poz. 800).
Dla potrzeb ustalanie wielkości świadczeń z ZFŚS rozdzielność może nie mieć znaczenia, jeśli prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
Ostatnio edytowano 31 paź 2017, 13:22 przez Nadir, łącznie edytowano 3 razy
Połączyłem 2 posty w jeden
14 lut 2017, 11:48
Pytanie - jak w temacie związane z Funduszem Socjalnym - czy Ktoś posiada informacje o dostępnych środkach finansowych DIAS i przyznaniu dofinansowania na dział. kulturalno-oświatowo-sportową pracowników? (IAS Warszawa). Podobno - w tym roku nie ma przewidzianych środków na to dofinansowanie, chociaż jest wymienione w regulaminie.
25 paź 2017, 09:51
A jak w waszych izbach z wypłatą świadczenia na święta? U nas, znaczy się na Lubelszczyźnie gruchnęła wieść, że nic nie będzie. W zeszłym roku było po 80 zł.
____________________________________ Całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji. A.S. Narrenturn Cicho, cicho (...). To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie. A. S. Wieża jaskółki
27 paź 2017, 20:29
Od kiedy po reorganizacji przeszliśmy pod izby to marniutko i cieniutko z fśs. Za czasów "urzędowych" były wczasy, paczki dla dzieci, świadczenia (bony lub pieniądze) na święta, imprezy kulturalne lub wycieczki i zostawało jeszcze czasem żeby komuś udzielić pożyczki. A teraz pod izbą bieda... wczasy wypłacane przy dobrych wiatrach po 2 miesiącach od urlopu i dofinansowanie do kart "multisport" (czytaj mogę sobie wykupić karnet na basen i siłownie, do której mam najbliżej 30 km) no i to by było na tyle, są jeszcze pożyczki.
31 paź 2017, 10:22
Yennefer
na Lubelszczyźnie gruchnęła wieść, że nic nie będzie.
Nawet gruchy?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
31 paź 2017, 13:20
lucy7
Od kiedy po reorganizacji przeszliśmy pod izby to marniutko i cieniutko z fśs. Za czasów "urzędowych" były wczasy, paczki dla dzieci, świadczenia (bony lub pieniądze) na święta, imprezy kulturalne lub wycieczki i zostawało jeszcze czasem żeby komuś udzielić pożyczki. A teraz pod izbą bieda... wczasy wypłacane przy dobrych wiatrach po 2 miesiącach od urlopu i dofinansowanie do kart "multisport" (czytaj mogę sobie wykupić karnet na basen i siłownie, do której mam najbliżej 30 km) no i to by było na tyle, są jeszcze pożyczki.
200% racji. Było na wszystko. I na pożyczki i na zapomogi i na wszystko inne. Obecnie jest tak, że są wczasy, owszem, ale mocno okrojone w stosunku do tego co było wcześniej, pożyczka na którą czeka się od 6 mcy do roku i multisport. Z tego co "gruchnęło" * to słychać, że wczasowe będzie dalej ograniczane. Także tego ten...
* za słownikiem języka polskiego » wydać głos«: » zabrzmieć głośno, gwałtownie, huknąć«: »o wiadomości, wieści, plotce, pogłosce: pojawić się, rozprzestrzenić się, stać się powszechnie znaną«:
____________________________________ Całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji. A.S. Narrenturn Cicho, cicho (...). To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie. A. S. Wieża jaskółki
01 lis 2017, 07:11
IS Gdańsk czy wiadomo co z bonami świątecznymi?
16 lis 2017, 09:52
W IAS Sz-n nic nie słychać, tzn. słychać tylko tyle, że kasy świątecznej ma nie być, bo się pracownicy kadr nie wyrobią z taką ilością wniosków. Pojawia się jedno pytanie, po co wnioski? Od góry do dołu podzielić na wszystkich wg kryterium dochodowego i po sprawie:) !
16 lis 2017, 10:19
W IAS Rzeszów znowu zaczynają majstrować przy funduszu. Teraz składanie wniosków o dochodach przesunięto do końca maja, bo podobno chcą by jako członka rodziny nie wliczać małżonka/małżonki co się kupi nie trzyma, no i by ludzie wliczali 500+ do dochodów. Chyba to jest niezgodne z polityką prorodzinną państwa? No cóż pewnie znowu będą listy puszczone po urzędach i znowu ktoś dostanie stołek.
23 kwi 2018, 21:29
@adus to robi się ciekawie. A od kiedy to 500+ zaliczane jest do dochodu? Natomiast, plotka głosi, że jest propozycja aby płacone alimenty od dochodu odliczać. Projekty trzymane są w ścisłej tajemnicy. I zamiast na wakacje ludzie pieniądze dostaną po wielkim wrzasku w grudniu. No cóż taka specyfika i urok tej izby garstce rządzących wydaje się, że Ci na dole rozumu nie mają. To, że się boją nie znaczy, że nie myślą.
24 kwi 2018, 06:28
W mojej Izbie 500+ też trzeba uwzględnić przy świadczeniach socjalnych.