Teraz jest 07 wrz 2025, 21:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Nowicjusz

REJESTRACJA15 lip 2009, 06:36

POSTY        1
Post Re: SSP
Mam pytanie, czy ktoś wie jaką trzeba mieć mikrorolę aby wprowadzać POPULACJĘ GMIN, która wyświetla się na pasku przy Manadżerze KP.
Czy ktoś korzystał z "Ponowienia PIT-16A", a tak w ogóle kiedy się to stosuje? W POMOCY nie ma o tym ani słowa.

12 sty 2017, 09:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2016, 07:41

POSTY        34
Czy w SSP można zrobić raport o złożonych PIT-16A oraz o liczbie osób z otwartym "obowiązkiem" KP? Książka nie przewiduje obsługi KP w SSP, przynajmniej jak dla mnie, bo na próżno tam szukać podstawowych informacji...

13 sty 2017, 11:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 16:35

POSTY        19
Kotkot                    

Czy w SSP można zrobić raport o złożonych PIT-16A oraz o liczbie osób z otwartym "obowiązkiem" KP? Książka nie przewiduje obsługi KP w SSP, przynajmniej jak dla mnie, bo na próżno tam szukać podstawowych informacji...

Raport o złożonych dokumentach (każdych, nie tylko PIT-16A) robi się następująco: menu - raporty - lista raportów - Deklaracje przekazane do SSP - generuj. Uzupełniam: Data utworzenia paczki w SZD od ... do ..., kod formularza, Liczba dni od utw. paczki do wprowadzania do SSP wprowadzam od 0 do 999999 i wybieram siebie w Pracownik wprowadzający w SSP. Potem generuj i już.

13 sty 2017, 11:31
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
Kotkot                    

Jaka książka? :(

13 sty 2017, 19:09
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Prowadzę postępowania dot. odpowiedzialności osób trzecich - część z tych osób mieszka na terenie mojego urzędu, a część nie. W SSP sprawdzam, czy te osoby mają zgłoszonych pełnomocników ogólnych. Niestety dla części osób pojawia mi się komunikat "Brak uprawnień dostępu do teczki lub konta podatnika (inna właściwość miejscowa lub wyłączenie organu)". Co dziwne ten komunikat pojawia mi się często dla osób podlegających pod mój urząd i odwrotnie, dla osób z innych urzędów mogę wejść na konto i sprawdzić pełnomocnictwa.

Czy ktoś ma pomysł czym jest to spowodowane?

19 sty 2017, 14:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 07:27

POSTY        44
W lewym górnym roku w teczce danego podmiotu powinno byc takie małe i w kółeczku, po kliknięciu na nie otworzy Ci się tzw. żądanie dostępu do teczki. wpisujesz tam do kiedy potrzebujesz dostęp (max. 30 dni) i powód dostepu np. własnie weryfikacja pełnomocnictwa ogólnego i wciskasz OK.
Jesli nie możesz tego zrobić/nie widzisz małego i ,najprawdopodoniej nie masz takich uprawnień i musisz poprosić o sprawdzenie kogoś z ewidencji z większym zakresem uprawnień.  :)

Niestety nie wiem czym jest spowodowane takie utrudnienie i kto ma coś na celu ;/

19 sty 2017, 14:59
Amator

REJESTRACJA19 paź 2011, 14:26

POSTY        26
Witam. Mam wniosek podatnika o stwierdzenie nadpłaty w PCC. Wniosek jest zasadny, kasa pobrana i wpłacona przez płatnika notariusza. Czyli w moim US jest tylko wniosek (nie ma żadnych deklaracji i korekt). Założyłem postępowanie wybrałem akcję nadpłata/zwrot i teraz mam problem co dalej.
Zgodnie z instrukcją do SSP postępowanie kończy się:
a) sporządzeniem adnotacji i zleceniem zwrotu – w przypadku, kiedy nadpłata / zwrot nie budzi wątpliwości ( nazwa pisma: Adn. dot. zasadności nadpłaty)
b) wydaniem decyzji stwierdzającej nadpłatę i zleceniem zwrotu – w przypadku, kiedy organ podatkowy stwierdzi nadpłatę w innej wysokości niż wnioskowana przez podmiot,
c) wydaniem decyzji o odmowie stwierdzenia nadpłaty – w przypadku, w drodze przeprowadzonego postępowania uznano, że nadpłata nie wystąpiła.

W moim przypadku wygląda na to, że powinienem postąpić jak w lit. a). Ale po wybraniu pisma CL 00099 Adn. dot. zasadności nadpłaty - okazuje się, że należy tam uzupełnić pole, np. "Adnotacja w sprawie dotyczącej stwierdzenia zasadności nadpłaty wynikającej z korekty deklaracji". Ponadto formularz wymaga potwierdzenia czy deklaracja budzi wątpliwości.

Jak wspomniałem na wstępie w moim przypadku nie ma korekty i deklaracji.
Jak mam postąpić w takim przypadku? Postępowanie zakończyć taką adnotacją jak piszą w instrukcji czy wydawać decyzję jak robiłem kiedyś przed SSP? No ale to wydaje się teraz niezgodne z instrukcją, ponieważ decyzję mogę wydać tylko w przypadku stwierdzenia nadpłaty w innej wysokości niż wnioskowana przez podmiot lub kiedy odmawia się stwierdzenia nadpłaty. <_< Obojętnie, w którą stronę się obrócę to  :dupa: jest zawsze z tyłu.

25 sty 2017, 10:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Wdrożenie SSP nie zmieniło przepisów, więc nadal trzeba wydać decyzję.

Cytat z podręcznika:
W przypadku wniosku podatnika o zwrot nadpłaty podatku pobranego przez płatnika oprócz utworzenia sprawy, w ramach której wydana jest decyzja, należy także utworzyć transakcję do zwrotu (transakcja: Zwrot/nadpłata podatku) na koncie podatnika w odpowiednim okresie. Sytuacja ta nie dotyczy zwrotu w podatku KP oraz zwrotu podatku PCC z deklaracji (zwrot omówiony w kolejnym rozdziale).

Sprawdzałeś czy masz najnowszą instrukcję? W mojej wersji nie ma tego co zacytowałeś (mam wersję 2.0)

25 sty 2017, 10:59
Amator

POSTY        26
pkuzmiak                    

Wdrożenie SSP nie zmieniło przepisów, więc nadal trzeba wydać decyzję.

Cytat z podręcznika:
W przypadku wniosku podatnika o zwrot nadpłaty podatku pobranego przez płatnika oprócz utworzenia sprawy, w ramach której wydana jest decyzja, należy także utworzyć transakcję do zwrotu (transakcja: Zwrot/nadpłata podatku) na koncie podatnika w odpowiednim okresie. Sytuacja ta nie dotyczy zwrotu w podatku KP oraz zwrotu podatku PCC z deklaracji (zwrot omówiony w kolejnym rozdziale).

Sprawdzałeś czy masz najnowszą instrukcję? W mojej wersji nie ma tego co zacytowałeś (mam wersję 2.0)

Jako aktualna w mojej IS jest instrukcja "TAX-286 23 TA3-03 Podręcznik Użytkownika komponentu SSP, moduł Obsługa deklaracji i postępowania podatkowe w Kontrakcie na Budowę, Wdrożenie i Utrzymanie Systemu e-Podatki wraz z Usługami dodatkowymi, Wersja: 1.0, Wersja komponentu: T3.03, Warszawa, dnia 18-12-2015 r." - nie widzę nic nowszego. O operacji utworzenia transakcji zwrotu pamiętam.

Czyli wydaję decyzję i nie zwracam uwagi na wprowadzającą w błąd instrukcję.
Dzięki za podpowiedź.

25 sty 2017, 11:54
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA24 sty 2017, 11:47

POSTY        1
Załóż sprawę z konta podatku- postępowanie, następnie wybierz akcje : nadpłata/zwrot.  Dołącz wniosek i inne dokumenty, które złożył podatnik. Po wydaniu decyzji , przekaż infromację -do zwrotu.

25 sty 2017, 13:57
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2016, 20:20

POSTY        9
Czy ktoś ma może jakiekolwiek informacje na temat KP na 2017 ? Kiedy ma pojawić się na SSP ? Ciągle tylko 2009-2016  :wacko:

25 sty 2017, 18:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
bakterian                    

Jako aktualna w mojej IS jest instrukcja "TAX-286 23 TA3-03 Podręcznik Użytkownika komponentu SSP, moduł Obsługa deklaracji i postępowania podatkowe w Kontrakcie na Budowę, Wdrożenie i Utrzymanie Systemu e-Podatki wraz z Usługami dodatkowymi, Wersja: 1.0, Wersja komponentu: T3.03, Warszawa, dnia 18-12-2015 r." - nie widzę nic nowszego. O operacji utworzenia transakcji zwrotu pamiętam.

Najnowsze zawsze są publikowane na Drogowskazie. Tu jest najnowsze:
http://145.237.245.105/podreczniki/podr ... PU%20GT05/

27 sty 2017, 11:25
Amator

POSTY        26
Dzięki. Miałem stary podręcznik.

27 sty 2017, 12:59
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 wrz 2010, 12:11

POSTY        1
Ciupciak1                    

Czy ktoś ma może jakiekolwiek informacje na temat KP na 2017 ? Kiedy ma pojawić się na SSP ? Ciągle tylko 2009-2016  :wacko:

Cokolwiek wiadomo w tym temacie?

30 sty 2017, 11:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 79  Następna strona