Witam. Mam wniosek podatnika o stwierdzenie nadpłaty w PCC. Wniosek jest zasadny, kasa pobrana i wpłacona przez płatnika notariusza. Czyli w moim US jest tylko wniosek (nie ma żadnych deklaracji i korekt). Założyłem postępowanie wybrałem akcję nadpłata/zwrot i teraz mam problem co dalej.
Zgodnie z instrukcją do SSP postępowanie kończy się:
a)
sporządzeniem adnotacji i zleceniem zwrotu – w przypadku, kiedy nadpłata / zwrot nie budzi wątpliwości ( nazwa pisma: Adn. dot. zasadności nadpłaty)b) wydaniem decyzji stwierdzającej nadpłatę i zleceniem zwrotu – w przypadku, kiedy organ podatkowy stwierdzi nadpłatę w innej wysokości niż wnioskowana przez podmiot,
c) wydaniem decyzji o odmowie stwierdzenia nadpłaty – w przypadku, w drodze przeprowadzonego postępowania uznano, że nadpłata nie wystąpiła.
W moim przypadku wygląda na to, że powinienem postąpić jak w lit. a). Ale po wybraniu pisma CL 00099 Adn. dot. zasadności nadpłaty - okazuje się, że należy tam uzupełnić pole, np. "Adnotacja w sprawie dotyczącej stwierdzenia zasadności nadpłaty
wynikającej z korekty deklaracji". Ponadto formularz wymaga potwierdzenia czy deklaracja budzi wątpliwości.
Jak wspomniałem na wstępie w moim przypadku nie ma korekty i deklaracji.
Jak mam postąpić w takim przypadku? Postępowanie zakończyć taką adnotacją jak piszą w instrukcji czy wydawać decyzję jak robiłem kiedyś przed SSP? No ale to wydaje się teraz niezgodne z instrukcją, ponieważ decyzję mogę wydać tylko w przypadku stwierdzenia nadpłaty w innej wysokości niż wnioskowana przez podmiot lub kiedy odmawia się stwierdzenia nadpłaty.

Obojętnie, w którą stronę się obrócę to

jest zawsze z tyłu.