Teraz jest 10 wrz 2025, 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2107 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 151  Następna strona
Czystki,czystki (PiS), zmiany,zmiany (PO) 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Puls Biznesu (2007-12-19), str. 9
Szef celników do odstrzału
Jarosław Królak
Szef celników do odstrzału
Marian Banaś, szef Służby Celnej i wiceminister finansów, siedzi na gorącym stołku. Lista stawianych
mu zarzutów jest pokaźna.
Niedługo może dojść do zmiany na stanowisku pierwszego celnika RP...

megan                    

No to po Banasiu. Patrz dzisiejszy " Puls Biznesu". Dalej już pójdzie ciurkiem.

aligator1                    

Premier może odwołać Mariana Banasia już na początku stycznia. Nic przeciwko takiej decyzji nie ma Jacek Rostowski, nowy minister finansów — mówi prosząca o anonimowość osoba z najbliższego otoczenia premiera.
Według niej, Jacek Dominik będzie zastępował Mariana Banasia dwa miesiące. Reszta w Pulsie Biznesu

Tyle tylko, że życzenia noworoczne trzeba czasem zweryfikować z ustawowymi możliwościami, o czym już było:
wjawor                    

Art. 17 ustawy o służbie celnej
1c. Szef Służby Celnej może być odwołany przez ministra właściwego do spraw finansów publicznych przed upływem kadencji z następujących przyczyn:
1) złożenia rezygnacji;
2) niewypełniania obowiązków na skutek długotrwałej choroby trwającej ponad 6 miesięcy, stwierdzonej orzeczeniem lekarskim;
3) rażącego naruszenia prawa;
4) skazania prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo.
...

Narazie na Kamińskim już ząbki trochę stępione, oby teraz się POnownie nie wyszczerbiły. :D

28 gru 2007, 18:48
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Chociaż z drugiej strony fakt - Pałac może nie podpisać...

28 gru 2007, 18:58

REJESTRACJA27 wrz 2007, 16:51

POSTY        23

<!--quoteo(post=21318:date=27. 12. 2007 g. 12:10:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 27. 12. 2007 g. 12:10) [snapback]21318[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Może jednak będzie normalniej:
<a href="http://mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzial=583&id=107630&typ=news" target="_blank">http://mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzia...107630&typ=news</a>

Tylko ciekawe co zrobią z pozostałymi DUKS-ami ...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Dziwi mnie jedno, że rozpisano konkursy na stanowiska DUKS-ów w tych UKS-ach, w których obecnie są p.o. Dlaczego nie ogłoszono konkursów w tych UKS-ach gdzie doszło do mianowań na Dyr. bez p.o. i bez konkursów, np. UKS Rzeszów. Tam podobno, jak poprzedni GIKS ogłosił konkurs to nawet obecny nie zgłosił swojej kandydatury i chyba dlatego został od razu Dyrektorem bez p.o.

28 gru 2007, 19:03

REJESTRACJA15 lut 2007, 21:21

POSTY        51

<!--quoteo(post=21320:date=27. 12. 2007 g. 13:40:name=r3dips)--><div class='quotetop'>(r3dips @ 27. 12. 2007 g. 13:40) [snapback]21320[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=21318:date=27. 12. 2007 g. 12:10:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 27. 12. 2007 g. 12:10) [snapback]21318[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Może jednak będzie normalniej:
<a href="http://mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzial=583&id=107630&typ=news" target="_blank">http://mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzia...107630&typ=news</a>

Tylko ciekawe co zrobią z pozostałymi DUKS-ami ...

Dziwi mnie jedno, że rozpisano konkursy na stanowiska DUKS-ów w tych UKS-ach, w których obecnie są p.o. Dlaczego nie ogłoszono konkursów w tych UKS-ach gdzie doszło do mianowań na Dyr. bez p.o. i bez konkursów, np. UKS Rzeszów. Tam podobno, jak poprzedni GIKS ogłosił konkurs to nawet obecny nie zgłosił swojej kandydatury i chyba dlatego został od razu Dyrektorem bez p.o.
Jaro pisz o czymś o czym wiesz, a nie p.... farmazonów. Rzeszowski DUKS był p.o. przez ponad rok i 9 miesięcy. Wiem, że przez to runęła Ci koncepcja wypowiedzi, ale uwierz, jak się bardziej postarasz to możesz dowalić....ale opieraj się na faktach i wystarczy :) Pozdro

28 gru 2007, 19:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 kwi 2007, 14:28

POSTY        34

<!--quoteo(post=21361:date=28. 12. 2007 g. 14:05:name=Nimitz)--><div class='quotetop'>(Nimitz @ 28. 12. 2007 g. 14:05) [snapback]21361[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem tej toczonej przez niektórych na forum nagonki na Mariana Banasia. Po pierwsze był to jedyny minister który rozmawiał ze związkami ( jak widać nowa ekipa ma znacznie mniejszą ku temu ochotę, by nie powiedzieć, żadnej), po drugie to właśnie rozmowy z Banasiem zagwarantowały nam  podwyżki ( duże czy małe to już inna rzecz, ale jakieś) czego do czasów Banasia zrobić się nie udało od kilkunastu lat. Zatem cała hucpa to chyba polityczne pogrywki - nie lubimy bo z PiSu. Obyśmy się nie doczekali jakiegoś "profi" z PO chyba, że ktoś czeka na stołki - to już inna rzecz.

Wydaje mi się, iż to przez:
1. praktycznie całkowite czystki w skarbówce
2. nie zawsze powoływanie kompetentnych ludzi na stanowiska
3. upolitycznienie wyższych stanowisk
4. ...
to chyba najistotniejsze rzeczy...

Czystki? Owszem spora rotacja ale czy czystki, kogoś zwolnili, zmuszono do przejścia do innych jednostek? Chyba, że mówisz o kadrze kierowniczej którą pozbawiono okupowanych od 20 lat stołków, a tym akurat to sie w większości należało. Czy wszyscy poprzedni byli kompetentni? To może przypomnimy sobie poprzednie forum z wpisami o kompetencjach przełożonych? U nas jakoś nikt nie płacze za post PRL-owska kadrą.
Jeśli o wyższych stanowiskach mowa to zawsze były upolitycznione, wiec co za różnica? A teraz nie są?
Hurtowa wymiana w  ZUS to chyba też czystki czy też to już zmiany merytoryczne?

Ostatnio edytowano 28 gru 2007, 19:56 przez Nimitz, łącznie edytowano 1 raz

28 gru 2007, 19:51

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
Hurtowa wymiana w  ZUS to chyba też czystki czy też to już zmiany merytoryczne?

No co Ty, zdecydowanie merytoryczne :D

28 gru 2007, 20:03

POSTY        23

Jaro pisz o czymś o czym wiesz, a nie p.... farmazonów. Rzeszowski DUKS był p.o. przez ponad rok i 9 miesięcy. Wiem, że przez to runęła Ci koncepcja wypowiedzi, ale uwierz, jak się bardziej postarasz to możesz dowalić....ale opieraj się na faktach i wystarczy :) Pozdro

Wydaje mi się, że mylisz pojęcia.
1. To że był ponad rok  był p.o. to nie świadczy że zasłużył na bycie DUKS bez p.o.
2. Bez p.o. to powołanie po przeprowadzeniu konkursu i go wygranie.
3. Konkurs pomimo ogłoszenia się nie odbył z uwagi na brak kandydatów.
4. Dokładnie ani jeden kandydat się nie zgłosił, a z braku kandydatów rozumię wg ciebie że ten p.o. to najlepszy.
5. Wysokie kwalifikacje obecnego to może pod jego zarządem stworzona strona internetowa Urzędu, gdzie między innymi czas zatrzymał się 1.10. 2003 roku, cyt. "Urząd Kontroli Skarbowej w Rzeszowie jest jednostką organizacyjną kontroli skarbowej. Podstawę działania Urzędu stanowi ustawa z dnia 28 września 1991 r. o kontroli skarbowej (tekst jednolity Dz.U. z 1999 r. nr 54 poz. 572 ze zmianami)" por. str. www.bip-uksrzeszow.e-zet.pl - proszę porównać pubikacje tej ustawy. No ale jeśli tak dobrze zna się podstawowy akt prawny na podstawie którego działa kontrola skarbowa to nie dziwię się wynikom jakie osiągacie w rankngach ogólnopolskich
To co napisałem to fakt.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 29 gru 2007, 10:00 przez jaro1, łącznie edytowano 1 raz

28 gru 2007, 21:54

REJESTRACJA15 lut 2007, 21:21

POSTY        51
Oj Jaro Jaro, a prosiłem .postaraj się :( .
Jakie znowu pojęcia mylę??  Piszesz że podobno,
a mnie glebisz.......
Podstawa; wiesz albo .... podobno wiesz.
A teraz do meritum
Czy zasłużył...........hm...ale pozwól sie wypowidzieć zainteresowanym, a sam spod ogona wawelskiego smoka co możesz powiedzieć?
Jeżeli znasz ustawę o uks to powinieneś wiedzieć że jeżeli nie zgłosi się 3 kandydatów konkursu nie ma. Tak pisze przepis. Więc sie zastanów,,,,,,,,,,jeżeli, wiem że nikt inny sie nie zgłasza po co mam sie zgłaszać ja???
Gdzie napisałem że ten jest najlepszy??? Nie wkładaj mi w usta treści nie wypowiedzinych.  Przez Ciebie jeszcze jakim kierownikiem, albo naczelnikiem zostanę.
Ze stronką też chybiłeś, jest nowa i to bardzo aktualna.
Reasumując, starsz się kopnąć, ale............wyszło jak zawsze strzeliłeś sobie w stopę:angry:

30 gru 2007, 11:02

POSTY        23
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ze stronką też chybiłeś, jest nowa i to bardzo aktualna.
Reasumując, starsz się kopnąć, ale............wyszło jak zawsze strzeliłeś sobie w stopę:angry:
Jednak Koniu nie chybiłem. Moja wypowiedź o stronie UKS w Rzeszowie była 28 grudnia 2007 r. a zmiana waszej strony nastąpiła 29 grudnia 2007r. . To nie nowa strona, lecz zaktualizowana w dniu podam jeszcze raz datę 29 grudnia 2007 roku. Tak szybka aktualizacja Waszej strony coś znaczy , że jesteś wysoko postawiony lub to ty jesteś sam no wiesz kto. Pozdrawiam i proszę o aktualizacje na bieżąco Waszej strony. Adres strony ten sam był i jest  -  link ze strony "www.bip.gov.pl". Pozdrawiam i proszę nie mijać się z prawdą.
Co do konkursu to wydaje mi się że znam przepisy, lecz jeśli coś powiem to ty zaraz to odwrócisz, tak jak  z tą stroną internetową. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.

Tak na marginesie Koniu, gdy aktualizujecie stronę to proponuje w przedmiocie organy i osoby wpisać również osoby zarządzajace, bo nie można się doczytać kto zarządza tym Urzędem. Ostania aktualizacja tej strony miała miejsce również 1.10.2003 r. Proszę w przyszłości nie pisać, że znów macie nową stronę po dokonaniu na niej wpisu uzupełniającego, ponieważ każdy informatyk powie kiedy i jakie zmiany miały miejsce na danej stronie internetowej. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 30 gru 2007, 18:33 przez jaro1, łącznie edytowano 1 raz

30 gru 2007, 15:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ze stronką też chybiłeś, jest nowa i to bardzo aktualna.

Jednak Koniu nie chybiłem. Moja wypowiedź o stronie UKS w Rzeszowie była 28 grudnia 2007 r. a zmiana waszej strony nastąpiła 29 grudnia 2007r. . To nie nowa strona, lecz zaktualizowana w dniu podam jeszcze raz datę 29 grudnia 2007 roku. Tak szybka aktualizacja Waszej strony coś znaczy , że jesteś wysoko postawiony lub to ty jesteś sam no wiesz kto. Pozdrawiam i proszę o aktualizacje na bieżąco Waszej strony. Adres strony ten sam był i jest  -  link ze strony "www.bip.gov.pl". Pozdrawiam i proszę nie mijać się z prawdą.
Co do konkursu to wydaje mi się że znam przepisy, lecz jeśli coś powiem to ty zaraz to odwrócisz, tak jak  z tą stroną internetową. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.

Tak na marginesie Koniu, gdy aktualizujecie stronę to proponuje w przedmiocie organy i osoby wpisać również osoby zarządzajace, bo nie można się doczytać kto zarządza tym Urzędem. Ostania aktualizacja tej strony miała miejsce również 1.10.2003 r. Proszę w przyszłości nie pisać, że znów macie nową stronę po dokonaniu na niej wpisu uzupełniającego, ponieważ każdy informatyk powie kiedy i jakie zmiany miały miejsce na danej stronie internetowej. Pozdrawiam.

Przypadkiem natrafiłem na Waszą pasjonującą dyskusję na temat konkursu  na DUKS -a w Rzeszowie. Jeżeli pozwolicie wtrącę w Waszą wymianę zdań krótką dygresję. Moim zdaniem nikt się nie zgłosił na konkurs ponieważ wtedy  tworzono PKZP , do którego weszli niektórzy USC ( notabene dwóch z nich powołano na naczelników)   i SZK. Z  Zasobów tych zamierzano bezpośrednio powoływać na stołki. Ta koncepcja "wychodzenia na pozycję"  stoi w zasadniczej sprzeczności z koncepcją "ścieżki kariery", której ostatnim etapem  jest konkurs. Moim zdaniem władza powinna reaktywować konkursy ale w nieco zmodyfikowanej formie. W tym przedmiocie powinno zostać  wydane zarządzenie w sprawie  proces postępowania konkursowego na DUKS i jego kontroli, a potem rozporządzenie. Wtedy na pewno ziści się rzymska zasada,   o której  wszyscy mówimy : NIECH WYGRA LEPSZY !

Ostatnio edytowano 30 gru 2007, 18:33 przez tributarius, łącznie edytowano 1 raz

30 gru 2007, 17:20
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 14:51

POSTY        1

Przypadkiem natrafiłem na Waszą pasjonującą dyskusję na temat konkursu  na DUKS -a w Rzeszowie. Jeżeli pozwolicie wtrącę w Waszą wymianę zdań krótką dygresję. Moim zdaniem nikt się nie zgłosił na konkurs ponieważ wtedy  tworzono PKZP , do którego weszli niektórzy USC ( notabene dwóch z nich powołano na naczelników)   i SZK. Z  Zasobów tych zamierzano bezpośrednio powoływać na stołki. Ta koncepcja "wychodzenia na pozycję"  stoi w zasadniczej sprzeczności z koncepcją "ścieżki kariery", której ostatnim etapem  jest konkurs. Moim zdaniem władza powinna reaktywować konkursy ale w nieco zmodyfikowanej formie. W tym przedmiocie powinno zostać  wydane zarządzenie w sprawie  proces postępowania konkursowego na DUKS i jego kontroli, a potem rozporządzenie. Wtedy na pewno ziści się rzymska zasada,   o której  wszyscy mówimy : NIECH WYGRA LEPSZY !

Oczywiście nowa władza ma pomysł na zmiany - ale jedynie zmiany OPAKOWANIA  :brawa:
"W Kancelarii Premiera trwają prace nad zmianami w systemie zatrudniania w administracji. Rząd zamierza m.in. powołać szefa służby cywilnej, a stanowiska dyrektorów generalnych, dyrektorów departamentów i ich zastępców przenieść do służby cywilnej. Nadal jednak wyższe stanowiska będą obsadzane w drodze powołania. Oznacza to, że nie będzie rewolucyjnych zmian. "
ciąg dalszy <a href="http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2121.89.0.39.10.1.0.1.htm" target="_blank">Gazeta Prawna / zmiany w ustawie o służbie cywilnej</a>

31 gru 2007, 07:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Hm.....doszły mnie słuchy, że "osławiony" Pan M.B. (Ministerstwo) został dziś odwołany...... :brawa:

31 gru 2007, 12:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA01 gru 2006, 18:35

POSTY        192

Hm.....doszły mnie słuchy, że "osławiony" Pan M.B. (Ministerstwo) został dziś odwołany...... :brawa:

Jeśli to prawda, to nareszcie, :brawa: za decyzję.

31 gru 2007, 12:58
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Zamiast opłatka wypowiedzenie – zwolnienie 7 dyrektorów Izb Celnych

piątek, 16. grudnia 2005 , 10:11  

Wczoraj przed południem Szef Służby Celnej Marian Banaś odwołał siedmiu dyrektorów Izb Celnych: Białej Podlaskiej, Gdyni, Katowic, Poznania, Przemyśla, Rzepina i Torunia, a także dwóch wicedyrektorów Izby Celnej w Łodzi. Nie wiadomo jaki był powód natychmiastowego odwołania dyrektorów tych Izb. Jak się dowiedzieliśmy nieoficjalnie, wypowiedzenia ze stanowisk byli dyrektorzy otrzymali podczas wczorajszego spotkania „opłatkowego” i pożegnalnego byłego Szefa Służby Celnej prof. Wiesława Czyżowicza, które miało miejsce w Ministerstwie Finansów.

Odwoływał wilk razy kilka....... :D
Ciekawe czy nowy zrobi też takie spotkanie np. bal karnawołowy z losami :)

31 gru 2007, 13:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2107 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 151  Następna strona