Odpowiedź na pytanie, które urzędy pozostaną poznamy z rozporządzeń jak zostaną opublikowne - choćby w necie. Konkrety pewnie dopiero po wakacjach legislacyjnych pOsłów.
W chwili obecnej największe zastrzeżenia można mieć do obliczeń kosztów reformy. Moim zdaniem są niedoszacowane. Całkowicie też jesteśmy nieprzygotowani do zmian pod względem informatycznym i organizacyjnym. Brak propozycji osłonowych (rekompensat) dla pracowników zwalnianych. Mamy do czynienia z grupowymi zwolnieniami i powinno to skutkować specjalnym programem wdrażanym przez Urzędy Pracy.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 05 cze 2007, 06:52 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
04 cze 2007, 20:46
angus
Po spotkaniu "na szczycie" z przedstawicielem UC w jednym z miast woj. zachodniopom. okazuje się, że plany obejmują tylko 12-13 urzędów m.in. Świnoujście, Stargard, Pyrzyce a w Szczecinie mają być 4 osobne UAS-y (ten 4 na bazie DUS z ul. Mieszka).
Rachunek jest prosty: znaczy zniknie jakieś 7-8 US tylko w jednym województwie! A my ze zlikwidowanych US dostaniemy propozycje w miejscowościach oddalonych np. o 100km od miejsca zamieszkania! Ratuje nas tylko zmiana ustawy o doradztwie!
Ostatnio edytowano 05 cze 2007, 06:53 przez Bobi, łącznie edytowano 1 raz
04 cze 2007, 21:05
Bobi
Rachunek jest prosty: znaczy zniknie jakieś 7-8 US tylko w jednym województwie! A my ze zlikwidowanych US dostaniemy propozycje w miejscowościach oddalonych np. o 100km od miejsca zamieszkania! Ratuje nas tylko zmiana ustawy o doradztwie!
100 km to już niedługo po nowych autostradach, które oplotą cały nasz kraj tylko jakieś 40 min jazdy. Czasem tyle zajmuje dojazd do US w większym mieście, chociaż kilometrów dużo mniej. Do tego MF ochoczo pracuje nad koncepcjami telepracy, więc może do pracy będziesz musiał się pojawiać raz, dwa razy w kwartale.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 05 cze 2007, 06:54 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
04 cze 2007, 21:21
wjawor
100 km to już niedługo po nowych autostradach, które oplotą cały nasz kraj tylko jakieś 40 min jazdy. Czasem tyle zajmuje dojazd do US w większym mieście, chociaż kilometrów dużo mniej. Do tego MF ochoczo pracuje nad koncepcjami telepracy, więc może do pracy będziesz musiał się pojawiać raz, dwa razy w kwartale.
Pewnie tylko po to by wskazać swoje osiągnięcia celem uzyskania nagrody!
Ostatnio edytowano 05 cze 2007, 06:54 przez Bobi, łącznie edytowano 1 raz
04 cze 2007, 21:29
Witam wszystkich. Jak widać wiele osób martwi się o swoją przyszłość. A ja mam pytanie czy ktoś wie co się stanie z DUS-ami, czy przestaną istnieć czy również zostaną połączone z izbami celnymi. Jeśli ktoś ma jakieś wiadomości to niech pisze. Pozdrowionka.
Ostatnio edytowano 05 cze 2007, 06:54 przez Mateo, łącznie edytowano 1 raz
04 cze 2007, 21:42
Mateo
Witam wszystkich. Jak widać wiele osób martwi się o swoją przyszłość. A ja mam pytanie czy ktoś wie co się stanie z DUS-ami, czy przestaną istnieć czy również zostaną połączone z izbami celnymi. Jeśli ktoś ma jakieś wiadomości to niech pisze. Pozdrowionka.
Podobno DUS-y to pomysł UE, która "dała" na to kasę, więc nie można się z tego wycofać, czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:43 przez Dudus, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 17:18
Myślę jednak, że to był pomysł między innymi miłościwie panującego cybernetyka z Moskwy aby mieć patrzenie i wpływ na duże podmioty. A jak wyszło mogą ocenić zainteresowani.
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:43 przez mariopiekario, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 17:34
Jak pisałem, że będą likwidować w prawie wszystkich województwach US i UC to niektórzy śmiali się ze mnie :nonono: na tym forum. A teraz powiem więcej 3 x najniższa raczej nie przejdzie bo nie ma pieniędzy dla lekarzy, a ci dla społeczeństwa są potrzebni w przeciwieństwie do "nierobów urzędasów".
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:46 przez celnik, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 17:40
celnik
A teraz powiem więcej 3 x najniższa raczej nie przejdzie bo nie ma pieniędzy dla lekarzy, a ci dla społeczeństwa są potrzebni w przeciwieństwie do "nierobów urzędasów".
Oby Twoje słowa w g... się obróciły. :nonono:
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 17:59
celnik
Jak pisałem, że będą likwidować w prawie wszystkich województwach US i UC to niektórzy śmiali się ze mnie :nonono: na tym forum. A teraz powiem więcej 3 x najniższa raczej nie przejdzie bo nie ma pieniędzy dla lekarzy, a ci dla społeczeństwa są potrzebni w przeciwieństwie do "nierobów urzędasów".
Celnik, a ja Ci powiem, że już jesteśmy blisko 3x, bo nowy narybek nie przyjdzie do us za pensję minimalną.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:47 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 18:16
Mariopiekario!
Czy miłościwie panujący cybernetyk z Moskwy", to Wiesław C. ?
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:49 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 19:05
Ja skojarzyłam natychmiast z WC. :zeby:
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:49 przez Holahola, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 20:35
Nieważne czy WC pan SS czy Artur Zawisza! Ważne, że coś się dzieje "na odcinku" naszych miejsc pracy i to jak zwykle bezkosztowo!
Ostatnio edytowano 06 cze 2007, 06:49 przez Bobi, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2007, 21:05
A ja wam powiadam, że coś mi się zdaje, że nie będzie nawet szumnie zapowiadanej od lipca obniżki składki rentowej. <_<