Teraz jest 05 wrz 2025, 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna strona
Dodatki kontrolerskie 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2006, 21:03

POSTY        43
Osobiście uważam, że  uczestnictwo w kontrolach tych z wymiaru to lipa. Chodzi o zrobienie statystyki dla urzędu.

Ostatnio edytowano 03 wrz 2007, 10:48 przez Irka, łącznie edytowano 1 raz

01 wrz 2007, 20:57

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Osobiście uważam, że  uczestnictwo w kontrolach tych z wymiaru to lipa. Chodzi o zrobienie statystyki dla urzędu.

A to tak z praktyki, czy też luźne myśli kołaczące się po głowie?
Moim zdaniem nie ma żadnej różnicy w jakiej komórce ktoś pracuje, a jak pracuje!!!

Ostatnio edytowano 03 wrz 2007, 10:49 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

02 wrz 2007, 09:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 08:44

POSTY        101

<!--quoteo(post=14271:date=22. 08. 2007 g. 17:37:name=Kilmister)--><div class='quotetop'>(Kilmister @ 22. 08. 2007 g. 17:37) [snapback]14271[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Oj Nadir, ty żartownisiu,  :nonono:  już Ty wiesz czego oni się boją.  <_<

Może Czarnego Luda???  :blink:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A może raczej Czarnej mamby?! Już połowa Izby w Gdańsku o tym wie.
Bo już wielu ją zdążyło poznać. Z tej złej strony oczywiście. :angry:

02 wrz 2007, 09:45
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:43

POSTY        153

LOKALIZACJAkongo
Dajcie mi tą Czarną mambę to jej przetrzebię sakiewkę do ostatniego grosika - oczywiście mrówkojadem!!! ("Testosteron") :rotfl:

02 wrz 2007, 09:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 16:29

POSTY        294
Co wy tu wypisujecie. Dodatki kontrolerskie wchodzą do planowanego osobowego funduszu płac pracowników służby cywilnej (par. 4020 klasyfikacji wydatków). I od tej kwoty (łącznie z dodatkami) jest liczone 8,5% czyli "13-tka", fachowo dodatkowe wynagrodzenie roczne (DWR), ale w następnym roku budżetowym (ujmowane w planie następnego roku - wypłata ok. m-ca marca). Podstawą wypłaty dla indywidualnego pracownika (13-tki) są jego wynagrodzenia i to łącznie z ewentualnymi dodatkami kontrolerskimi bez względu, w jakim dziale on pracuje. Jeżeli tak jest jak niektórzy piszą, to kłania się regulamin 13-tki - może tam tak zapisano.
Inna sprawa. Z dodatkami to może być taka sytuacja, że będą tam rezerwy (choroby pracowników dz. kontroli, odebrano komuś dodatek itp.). I wtedy NUS może:
1) podwyższyć do końca roku dodatki pozostałym w dziale kontroli,
2) przyznać dodatki innym pracownikom,
3) zwrócić nadwyżkę do IS.
W tym ostatnim przypadku to d-pa nie NUS - to moje zdanie o NUS-ie!  <_<
Tyle na okrągło o dodatkach.
PS. Na temat przyznawania dodatków pani X lub panu Y nie wypowiadam się.

Ostatnio edytowano 03 wrz 2007, 10:54 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

02 wrz 2007, 15:07
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Nie spotkałem się z taką praktyką ani o takiej w okolicy nie słyszałem, ale fakt, jeśli jest gdzieś taki zwyczaj to raczej nie szef a  :dupa:.

Ostatnio edytowano 03 wrz 2007, 10:55 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

02 wrz 2007, 19:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 15:34

POSTY        98

Podstawą wypłaty dla indywidualnego pracownika (13-tki) są jego wynagrodzenia i to łącznie z ewentualnymi dodatkami kontrolerskimi bez względu, w jakim dziale on pracuje. Jeżeli tak jest jak niektórzy piszą, to kłania się regulamin 13-tki - może tam tak zapisano.

Czy dobrze rozumiem: "13" od dodatków kontrolerskich "ruchomych" jest należna, chyba że wewnętrzny regulamin 13-tki mówi inaczej.

Ostatnio edytowano 03 wrz 2007, 10:58 przez Pikas, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 09:20
Własny awatar

Dajcie mi tą Czarną mambę to jej przetrzebię sakiewkę do ostatniego grosika - oczywiście mrówkojadem!!! ("Testosteron") :rotfl:

Mariopiekario - coś Ty mi wyglądasz na tego Czarnego Luda. :o
Ale nie radzę Ci połykać Czarnej Mamby! :nonono:  
Możesz się zatruć jej jadem. :lol:

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 07:40 przez Zeta, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 15:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        294
Odpowiadam dopiero teraz. Zaglądam tutaj tylko jak jestem w domu.
13-tka jest tworzona (naliczana) od wynagrodzeń ogółem (z dodatkami kontrolerskimi też). Inną sprawą jest 13-tka indywidualna dla poszczególnych pracowników. Kwota utworzona może się różnić od sumy (brutto) poszczególnych 13-tek pracowników. W sprawozdaniu Rb-28 na koniec roku w paragrafie pn. "jednorazowe wynagrodzenie roczne " (nie pamiętam n-ru par.) za dany rok np. 2007 będzie wykazywana jako zaangażowanie = zobowiązanie (wobec pracowników). Dokładne wyliczenie tych 13-tek, to następny rok (I kwartał). Rachukowość budzetowa sporządza wtedy dokładne listy i wysyła do IS. I tą kwotę butto (+ inne narzuty obciążające US) otrzymuje z IS. Wypłata następuje w zasadzie po przyjęciu sprawozadnia finasowego Izby (jednostkowego i zbiorczego) przez MF.
Istotną sprawą jest też regulamin 13-tek (powinien być w każdym urzędzie). Tutaj dużo do gadania mają ZZ (regulamin  = po uzgodnieniu z zakładową organizacją związkową). Jeżeli będzie w regulaminie, że od dodatków kontr. wypłaconych innym pracownikom (poza dz. kontroli) 13-tka nie przysługuje, no to nie przysługuje. Ale nie wiem, czy to nie jest to sprzeczne z przepisami o DWR (dawno się tym nie zajmowałem). Moja rada: iść do księgowej budżetowej i zapytać o przepisy i o podstawę obliczania indywidualnych 13-tek w Waszych urzędach. To tyle. Pewno zaciemniłem, :nonono: zamiast rozjasnić. :piwo:

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 07:48 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 15:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        294

Nasza Izba zabroniła, w oparciu o pismo MF (starej daty jeszcze). Myślałem, że to pismo dotarło na cały kraj...

Drago! Nie sądzę, aby Izba zabroniła na podstawie pisma MF. Byłoby to sprzeczne z zarządzeniem MF w sprawie dodatków - w zarządzeniu pozwalają, a pismem zabraniają. :czytaj: Ktoś kogoś robi w balona! :nonono:
A może macie jakiego "cofniętego" NUS-a albo DIS-a. <_<

Odpowiedź dla Elsinore. Czy teraz są? Nie wiem. Ale byli.  <_<

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 07:50 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 19:39
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Drago! Nie sądzę, aby Izba zabroniła na podstawie pisma MF. Byłoby to sprzeczne z zarządzeniem MF w sprawie dodatków - w zarządzeniu pozwalają, a pismem zabraniają. :czytaj: Ktoś kogoś robi w balona! :nonono:
A może macie jakiego "cofniętego" NUS-a albo DIS-a. <_<

Na to wygląda. Jak żyję nie słyszałem o żadnym piśmie zabraniającym pracownikom urzędu przeprowadzanie kontroli.
Wszak NUS nie ma obowiązku wydzielania w strukturze urzędu działu czy referatu kontroli, prawda? A wtedy każdy pracownik upoważnniony przez NUS'a ma prawo przeprowadzać kontrole. Czyż nie?

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 07:51 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 19:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        294

Na to wygląda. Jak żyję nie słyszałem o żadnym piśmie zabraniającym pracownikom urzędu przeprowadzanie kontroli.
Wszak NUS nie ma obowiązku wydzielania w strukturze urzędu działu czy referatu kontroli, prawda? A wtedy każdy pracownik upoważnniony przez NUS'a ma prawo przeprowadzać kontrole. Czyż nie?

Nadir! NUS nie ma prawa, a obowiązek utworzenia referatu (działu, wieloosobowego stanowiska czy nawet jednoosobowego :)) kontroli podatkowej. Inna sprawa to dodatki kontrolerskie, te nie są "przywiązane" wyłącznie do referatu (działu) kontroli. Mogą być również przyznane innym pracownikom i to na identycznych zasadach jak w komórce kontroli. Jeżeli dla pracownika  kontrola stanowi zasadnicze czynności np. w komórce PCC, czy podatku dochodowego, ale muszą być spełnione warunki określone w zarządzeniu o dodatkach. I to jest podstawowa sprawa, a nie zatrudnienie w dziale kontroli. :nonono:

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 07:54 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 20:24
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Nadir! NUS nie ma prawa, a obowiązek utworzenia referatu (działu, wieloosobowego stanowiska czy nawet jednoosobowego :)) kontroli podatkowej. Inna sprawa to dodatki kontrolerskie, te nie są "przywiązane" wyłącznie do referatu (działu) kontroli. Mogą być również przyznane innym pracownikom i to na identycznych zasadach jak w komórce kontroli. Jeżeli dla pracownika  kontrola stanowi zasadnicze czynności np. w komórce PCC, czy podatku dochodowego, ale muszą być spełnione warunki określone w zarządzeniu o dodatkach. I to jest podstawowa sprawa, a nie zatrudnienie w dziale kontroli.

No dobra! Może i ma obowiązek. Nie byłem nigdy NUSem, to nie będę się kłócił. :D
Ale kwitesencja pozostaje: o prawie do dodatku kontrolerskiego nie decyduje fakt zatrudnienia w dziale (referacie) kontroli.

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 07:56 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2007, 20:58
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Nadir! NUS nie ma prawa, a obowiązek utworzenia referatu (działu, wieloosobowego stanowiska czy nawet jednoosobowego :)) kontroli podatkowej. Inna sprawa to dodatki kontrolerskie, te nie są "przywiązane" wyłącznie do referatu (działu) kontroli. Mogą być również przyznane innym pracownikom i to na identycznych zasadach jak w komórce kontroli. Jeżeli dla pracownika  kontrola stanowi zasadnicze czynności np. w komórce PCC, czy podatku dochodowego, ale muszą być spełnione warunki określone w zarządzeniu o dodatkach. I to jest podstawowa sprawa, a nie zatrudnienie w dziale kontroli. :nonono:

Nie do końca zasady te są identyczne. Porównaj Par.1 pkt.4 rozporządzenia MF w tej sprawie (Dz. U. nr 232 poz.2324):
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
4. Dodatek kontrolerski może być przyznany również pracownikom, dla których kontrola podatkowa nie stanowi podstawowego zadania o charakterze ciągłym, jeżeli na zlecenie naczelnika urzędu skarbowego wykonują kontrolę podatkową oraz czynności przygotowawcze i opracowanie dokumentacji, o których mowa w ust. 2, w danym miesiącu, w wymiarze co najmniej 25 % czasu pracy. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Moim zdaniem nie może być mowy o tym, że dla pracownika wymiaru czynności kontrolne są głównym obowiązkiem wynikającym z zakresu jego pracy. Rozporządzenie mówi zresztą o tym wprost w powołanym przepisie. Warunek otrzymania dodatku jest jeden - 25% czasu pracy w terenie.
A jak doskonale wiesz pracownik KP może spędzić i 20% (lub mniej) w danym m-cu a dodatek też dostanie. Stosuje się do niego bowiem inny zapis rozporządzenia.
Przy obecnym obciążęniu komórek wymiarowych to chyba winno graniczyć z cudem by pracownicy w nich zatrudnieni mieli jeszcze czas na kicanie poza US... No chyba że wykonują czynności "na miejscu" ale to z lekka kłóci się już z przepisami obowiązującymi w tej materii, choć z drugiej strony zawsze mogą udowadniać, że kontrolujący nie zapewniał warunków w postaci samodzielnego pomieszczenia itd., itd., itd.

Podejrzewam, Praktyku, że Twoja wypowiedź zakłada sytuację, w której pracownik wymiaru ma w zakresie wprost wpisane jako główny obowiązek - wykonywanie kontroli podatkowych w zakresie np. PCC, PDOF itd. Wówczas może i owszem mimo faktu braku zatrudnienia w komórce KP, stosowana byłaby względem niego regulacja par.1 rozporządzenia w pkt. 1-2, bez stosowania pkt.4. Ale czy w praktyce takie sytuacje mają miejsce?

Ostatnio edytowano 04 wrz 2007, 08:00 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

04 wrz 2007, 04:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 283 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna strona