Jak uwag obróbka deklaracji od płatników. Dużo wam zostało?
07 mar 2017, 20:14
Re: SP*ED
Myślałam, że szlag jasny mnie trafi, jak po wczorajszym wyczyszczeniu Sped-a prawie do zera, dziś pojawiły się odesłane z innych US-ów PIT-y. Do tego ZUS wysłał jeszcze korekty i "nowi" płatnicy i podatnicy nie przechodzili z Serca.
07 mar 2017, 20:43
Przesyłanie z innych US jeszcze dłuuugo potrwa. Tym bardziej, że kochani płatnicy wysyłają dalej PIT-11, bo sobie "zapomnieli" albo "nie zdążyli" wysłać w terminie. Plus wysyp korekt na przełomie lutego/marca.
I co gorsza (dla MF i dla jakości danych w PFR) cały czas przychodzą też papierowe - w ciągu dwóch ostatnich dni wpłynęło do mojego US kilkadziesiąt PIT-11/PIT-8C.
Co do odnotowania płatników - pojawiła się nowa funkcjonalność w SPED, dzięki której można zmigrować do POLTAX z CRP KEP brakujących płatników (wreszcie jakieś udogodnienie - lepiej późno niż wcale...). Przycisk pojawił się koło przycisku "Edytuj". Wystarczy zaznaczyć interesujące nas PITy, wcisnąć przycisk i za jakiś czas można ściągać dane ze SPED do POLTAX. Nie sprawdzałam tylko, jak szybko płatnicy pojawiają się w POLTAX, ale wczoraj miałam ponad 1000 PIT-11 z etapem GN - B, a po dzisiejszej weryfikacji zostało około 60 sztuk. Tylko co ciekawe, na tych 60 jak drugi raz wykorzystałam przycisk, to program zakomunikował, że zrobił 0 wystąpień... Pozostało zrobić wystąpienia dla tych 60 ręcznie - ale zawsze to lepiej niż ponad 1000.
09 mar 2017, 19:29
Człowiek siedział kilkanaście godzin w Sercu aby zrobić wystąpienia... a po 2 dniach dodali opcje taką jak wyżej koleżanka opisała Ale pech !
09 mar 2017, 22:11
"Pech" to tak delikatnie mówiąc. Termin do zatwierdzenia dokumentów na 7 marca a dzień/dwa dni później funkcjonalność, która mogła drastycznie poprawić sytuację w dużych urzędach. Chciałem wstawić emotikonkę ale do wyżej opisanej sytuacji jakoś nie mogę się zdecydować - zbyt duże emocje mną targają...
10 mar 2017, 11:58
tutti
"Pech" to tak delikatnie mówiąc. Termin do zatwierdzenia dokumentów na 7 marca a dzień/dwa dni później funkcjonalność, która mogła drastycznie poprawić sytuację w dużych urzędach. Chciałem wstawić emotikonkę ale do wyżej opisanej sytuacji jakoś nie mogę się zdecydować - zbyt duże emocje mną targają...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.