Teraz jest 06 wrz 2025, 18:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA23 wrz 2009, 11:27

POSTY        19
Post Re: SSP
Do wydania zaświadczenia musi być tylko aktywne konto podatków SD, tak napisano w podręczniku który liczy 500 stron  :(

09 gru 2015, 19:53
Amator

POSTY        19
Dzisiaj na drogowskazie IS Poznań pojawiła się instrukcja do wydawania zaświadczeń zarejestrowanych w SZD jako pisma w sprawie SD  :( nie ma tam nic na temat pobierania danych z POLTAX-u.

09 gru 2015, 19:56
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
kasiar74                    

Dzisiaj na drogowskazie IS Poznań pojawiła się instrukcja do wydawania zaświadczeń zarejestrowanych w SZD jako pisma w sprawie SD  :( nie ma tam nic na temat pobierania danych z POLTAX-u.

Trzeba ustawić status dokumentu na skonwertowany - trzeba mieć mikrorolę - ustawiający status dokumentu na skonwertowany. Wtedy dokument z Poltax będzie mógł być podstawą wydania zaświadczenia w SSP.

09 gru 2015, 20:04
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Czy wiadomo coś komukolwiek o nowych aktualnych podręcznika do SSP, gdzie ich szukać? na drogowskazie nie widzę...

To co weszło odbiega od tego do czego byliśmy "szkoleni" ...

09 gru 2015, 20:05
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
kasiar74                    

Ten temat przerabialiśmy w poniedziałek :) Żeby przekazać pismo z SZD do SPP musi mieć ono taką właśnie postać, bo wtedy pojawi się opcja przekaż do SZD czy jakoś. Jak będzie oznaczone w SZD jako wniosek czy zaświadczenie, to do SSP nie przekażesz, taka ciekawostka.

Nie wiem na ile moja wiedza jest godna przekazywania dalej, więc tylko sygnalizuję.

Zaświadczenie SD można wydać co do zasady, gdy powiążemy je z SD-3, SD-Z2, decyzją czy innym właściwym dokumentem (w pewnym momencie trzeba wybrać taką opcję), gdy te są w SSP. Można też wybrać opcję inne i wtedy więcej danych wpisać manualnie (gdy jest dokument prawdopodobnie - nie testowaliśmy, pobierze on część danych automatycznie do zaświadczenia).
W naszym przypadku sprawa była stara, POLTAXowa. Tu ponoć należy dokonać jakiejś konwersji. Zobaczymy jutro :)

09 gru 2015, 20:13
Amator

POSTY        19
A co z zaświadczeniami do których nie były składane zeznania SD-3, zgłoszenia SD-2, nie wydawano decyzji, przez jakiś okres nie wprowadzano do POLTAX decyzji umorzeniowych, a co z wnioskami o wydanie zaświadczenia o przedawnieniu np. z datą uprawomocnienia 1990 r.? :blink:

09 gru 2015, 20:43
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
kasiar74                    

A co z zaświadczeniami do których nie były składane zeznania SD-3, zgłoszenia SD-2, nie wydawano decyzji, przez jakiś okres nie wprowadzano do POLTAX decyzji umorzeniowych, a co z wnioskami o wydanie zaświadczenia o przedawnieniu np. z datą uprawomocnienia 1990 r.? :blink:

Nie wiem. Nie zajmuję się tym. Ale jest ta opcja "inne" czy jakoś tak, która wymaga ręcznego wprowadzenia większej ilości informacji. Strzelam, że to w ten sposób trzeba będzie robić.

09 gru 2015, 20:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2009, 10:58

POSTY        9
Komplet nowych podręczników dostępny jest na Drogowskazie:
http://145.237.245.105/podreczniki/podr ... /ZMIANA-3/

10 gru 2015, 08:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2013, 06:20

POSTY        5
Dostałam pismo z Urzędu Miejskiego o zamianie rachunku do dystrybucji CIT i PCC od  01.01.2016 r. UM nie podlega pod mój US US. Co ja mam z tym pismem dalej zrobić?

10 gru 2015, 08:52
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2009, 10:58

POSTY        9
effka1                    

Dostałam pismo z Urzędu Miejskiego o zamianie rachunku do dystrybucji CIT i PCC od  01.01.2016 r. UM nie podlega pod mój US US. Co
ja mam z tym pismem dalej zrobić?

Wyślij taką informację do CKR w Bydgoszczy (http://www.d401.kp.mofnet.gov.pl/ckr/)  - w zakresie PCC, procedura w zakresie zmiany rachunku do dystrybucji CIT nie zmieniła się.

10 gru 2015, 09:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2015, 13:49

POSTY        46
A co w przypadku jak źle wprowadziłem datę dokonania czynności w PCC-3 podając dzień miesiąc rok i zatwierdziłem przez nieuwagę ten błąd, teraz każe mi zmienić okres dokumentu jednak nie mogę go zmienić bo wyskakuje mi komunikat że okres musi być datą późniejszą od daty otwarcia konta podatku.

Dodatkowo mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia jakiegoś raportu wprowadzonych deklaracji do SZD/SSPtak by sprawdzić czy wszystkie deklaracje zostały wprowadzone/ile ich było?

10 gru 2015, 12:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Somebody                    

A co w przypadku jak źle wprowadziłem datę dokonania czynności w PCC-3 podając dzień miesiąc rok i zatwierdziłem przez nieuwagę ten błąd, teraz każe mi zmienić okres dokumentu jednak nie mogę go zmienić bo wyskakuje mi komunikat że okres musi być datą późniejszą od daty otwarcia konta podatku.

Trzeba zmienić datę otwarcia konta - potrzebna rola rejestrator kont (czyli NIPy).

Somebody                    

Dodatkowo mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia jakiegoś raportu wprowadzonych deklaracji do SZD/SSPtak by sprawdzić czy wszystkie deklaracje zostały wprowadzone/ile ich było?

Raporty -> lista raportów -> raport: deklaracje przekazane do SSP

10 gru 2015, 12:48
Zaawansowany

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
Mam pytanie do koleżanek/kolegów z komórek rejestracji. Czy wam również doszło masę obowiązków w związku z wejściem SSP. Bo do nas non stop przychodzą z majątków żeby:
- utworzyć konto w SD
- utworzyć konto w PCC
- zreplikować podmiot do SD
- zreplikować podmiot do PCC
- zmienić adres w CRPKEP
Do tego we wtorek rano 43 zadania do obsługi bo podobno nie zgadzają się adresy GAD podatników z KP.
A mówili że "nipy" to nie będą nic robić w SSP, miały tylko w poniedziałek sprawdzić konta gmin i to wszystko.
Macie może jakieś wytyczne co my mamy robić? Mieliście jakieś szkolenia z SSP z rejestracji bo my niestety nie mieliśmy nic.

10 gru 2015, 13:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2008, 11:22

POSTY        14
Od trzech dni zajmujemy się tylko tymi trzema podatkami. Reszta leży i kurz się zbiera...
Przydzielenie roli Rejestracja dla Ewidencji, to chyba pomyłka.
Taki nowoczesny system, a do obsługi tego, co jakoś chodziło trzeba teraz o wiele więcej ludzi. Ciekawe.
Mam to wszystko w...

10 gru 2015, 13:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 79  Następna strona