Teraz jest 01 wrz 2025, 12:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r. 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA21 lut 2013, 00:19

POSTY        18
Post Re: NIP - zasady pracy od 1 stycznia 2012 r.
Gdyby wszędzie tak było jak u ciebie, to nie napisałabym przecież  tego co napisałam.
Niektórym trudno jest  zrozumieć... tekst  zawarty  "między wierszami"  ;)

25 sie 2013, 17:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
paulina13                    

Niektórym trudno jest  zrozumieć... tekst  zawarty  "między wierszami"  ;)

Faktycznie, czasem trudno załapać co autor miał na myśli. Na polskim miałem to samo.

25 sie 2013, 19:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2013, 08:29

POSTY        27
Dziekuję za pomoc,faktucznie potrafimy niby wszyscy wszystko , ale tak po łebkach bo u mnie ciągle jakieś przetasowania pomiędzy pracownikami,a  między tym zmiany w sposobie aktualizacji i takie tam bzdety,ciągłe sprawozdania, kepy i inne pierdołki,wydawało mi się się ,że jakieś sprawozdania z likwidacji gdzieś się przekazuje wyżej w formie zestawień na miesiąc czy kwartał.Tak na marginesie w nas w nipach to my wszystkie śmiecie mamy z całego us, czasami nie sposób zrobić wszystkego na czas.

28 sie 2013, 10:13
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Mamy nowe druki do ewidencji.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW(1)
z dnia 12 marca 2014 r.
w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych i zgłoszeń aktualizacyjnych
(Dz. U. z dnia 25 marca 2014 r.)
Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314 oraz z 2013 r. poz. 2) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się wzory formularzy:
1)   zgłoszenia identyfikacyjnego/zgłoszenia aktualizacyjnego osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, będącej podatnikiem lub płatnikiem (NIP-2), stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)   zgłoszenia identyfikacyjnego/zgłoszenia aktualizacyjnego osoby fizycznej będącej podatnikiem lub płatnikiem (NIP-7), stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3)   zgłoszenia aktualizacyjnego osoby fizycznej będącej podatnikiem (ZAP-3), stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia;
4)   załączników do zgłoszenia NIP-2:
a)  informacji o wyodrębnionych jednostkach wewnętrznych podmiotu podlegających obowiązkowi ewidencyjnemu (NIP-2/A), stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
b)  informacji o wspólnikach lub o spółkach tworzących podatkową grupę kapitałową (NIP-D), stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia.
informacje o jednostce
wzory i zestawienia
§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 grudnia 2011 r. w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych i zgłoszeń aktualizacyjnych (Dz. U. Nr 298, poz. 1765 oraz z 2012 r. poz. 1369).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany  są zaiste wiekopomne.  Dodano np. adres do korespondencji(a zmiany w Ordynacji to gdzie?) z którym nie wiadomo co robić. Dodatkowo pole na uwagi urzędnika. :lol:
No cóż, ktoś pewnie dzielnie pracował nad racjonalizacją druków i kasa za to jakaś wpadła.
Oczywiście nowe druki trzeba sobie samemu drukować - znaczy się "bezkosztowo" wdrażamy zmiany.
Intryguje mnie jednak po jaką cholerę zmieniać to w trakcie akcji zeznań. Nie można by takich zmian wprowadzić od maja, po zakończeniu akcji PIT?
Oczywiście MF zapowiada dalsze zmiany... Chyba sobie golnę  pije-===[  bo już mnie geniusz rządzących poraża.

13 kwi 2014, 12:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2009, 09:17

POSTY        25
Moriturus                    

Mamy nowe druki do ewidencji.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW(1)
z dnia 12 marca 2014 r.
w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych i zgłoszeń aktualizacyjnych
(Dz. U. z dnia 25 marca 2014 r.)
Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314 oraz z 2013 r. poz. 2) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się wzory formularzy:
1)   zgłoszenia identyfikacyjnego/zgłoszenia aktualizacyjnego osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, będącej podatnikiem lub płatnikiem (NIP-2), stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)   zgłoszenia identyfikacyjnego/zgłoszenia aktualizacyjnego osoby fizycznej będącej podatnikiem lub płatnikiem (NIP-7), stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3)   zgłoszenia aktualizacyjnego osoby fizycznej będącej podatnikiem (ZAP-3), stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia;
4)   załączników do zgłoszenia NIP-2:
a)  informacji o wyodrębnionych jednostkach wewnętrznych podmiotu podlegających obowiązkowi ewidencyjnemu (NIP-2/A), stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
b)  informacji o wspólnikach lub o spółkach tworzących podatkową grupę kapitałową (NIP-D), stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia.
informacje o jednostce
wzory i zestawienia
§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 grudnia 2011 r. w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych i zgłoszeń aktualizacyjnych (Dz. U. Nr 298, poz. 1765 oraz z 2012 r. poz. 1369).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany  są zaiste wiekopomne.  Dodano np. adres do korespondencji(a zmiany w Ordynacji to gdzie?) z którym nie wiadomo co robić. Dodatkowo pole na uwagi urzędnika. :lol:
No cóż, ktoś pewnie dzielnie pracował nad racjonalizacją druków i kasa za to jakaś wpadła.
Oczywiście nowe druki trzeba sobie samemu drukować - znaczy się "bezkosztowo" wdrażamy zmiany.
Intryguje mnie jednak po jaką cholerę zmieniać to w trakcie akcji zeznań. Nie można by takich zmian wprowadzić od maja, po zakończeniu akcji PIT?
Oczywiście MF zapowiada dalsze zmiany... Chyba sobie golnę  pije-===[  bo już mnie geniusz rządzących poraża.

A może by tak warto zapoznać się z przepisami a dopiero potem się wypowiadać na temat terminu i przyczyn wydania. No ale cóż nie ma co wymagać wiedzy od osób wypowiadających się w ten sposób.

13 kwi 2014, 21:17
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324
@Toldus80
A może masz jakieś uzasadnienie dla czego przepisy nie mogłyby wejść w życie w maju?

13 kwi 2014, 21:38
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Wyobraź sobie że mam i to nie jedno uzasadnienie. Także na przyszłość proponuję krytykę wpierw poprzeć odpowiednim uzasadnieniem.

13 kwi 2014, 22:10
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324
Słuchamy zatem mądralo, oświeć nas dla czego zmiana nie mogła wejść w życie w maju?

13 kwi 2014, 22:24
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Odsyłam do obowiązującego w tym kraju prawa. Szkoda czasu na polemikę, która nie przyniesie żadnego efektu.

13 kwi 2014, 22:26
Specjalista
Własny awatar

POSTY        324
Odsyłam do szkoły na lekcje logiki.

13 kwi 2014, 22:30
Amator
Własny awatar

POSTY        25
Wiać jak znasz się na prawie.

13 kwi 2014, 22:30
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
Toldus80                    

Wiać jak znasz się na prawie.

Wiać nie wiać, ale strach się bać, tak się zacietrzewiliście. Może jednak uchylisz rąbka uzasadnienia, bo ja też nie bardzo rozumiem o co chodzi. Dziś kazali mi robić zapotrzebowanie na druki ZAP i NIP, ale aby nie za dużo, bo od października podobno mają być nowe. Faktycznie z logiką ma to mało wspólnego, a prawo jakie mamy każdy widzi, nie tylko na przykładzie tych nieszczęsnych druków.

14 kwi 2014, 15:39
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Pierwotnie rozporządzenie w sprawie druków NIP miało obowiązywać od 01 stycznia 2014 r., ale z uwagi na przedłużający się proces legislacyjny ustawy z dnia 24 stycznia 2014 r. o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 223) - patrz w szczególności art. 1 ust. 8

Organizacja pożytku publicznego jest obowiązana nie później niż do dnia 30 czerwca roku następującego po roku podatkowym podać naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według siedziby tej organizacji numer rachunku bankowego właściwy do przekazania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych przez dokonanie zgłoszenia identyfikacyjnego albo zgłoszenia aktualizacyjnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314 oraz z 2013 r. poz. 2)
mogło wejść w życie dopiero po 22 marca 2014 r.
Jeżeli nie trafiłem to poproszę o skorygowanie.

Co do celowości zmiany druków w trakcie akcji zeznań to mimo, że dotychczasowe druku ZAP-3(1) obowiązywały już od dawna ludzie nadal przesyłają pocztą NIP-3. Nieważne kiedy byłaby zmiana i tak będą przesyłane zgłoszenie na nieaktualnych drukach (początkowo może być większa skala).

Natomiast co do zmian od 01 października 2014 to zmiana druków NIP zostanie wymuszona przez zmiany w ustawie o KRS (będzie np. druk NIP-8).

14 kwi 2014, 15:56
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
A cóż zawierać będzie ten NIP-8?

14 kwi 2014, 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona