Teraz jest 06 wrz 2025, 19:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1125 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 81  Następna strona
Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r. 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Post Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Filon                    

Nie chodzi tylko o specjalizacje KIP-u.
Czy można się dowiedzieć, czy są plany, odnośnie specjalizacji samych izb skarbowych. Czy są plany, aby jedynie jedna, bądź kilka izb skarbowych zajmowało się orzecznictwem podatkowym, inne np. orzecznictwem w egzekucji, itp.

Przejawem specjalizacji izb są tzw. Centra Kompetencyjne. IS w Opolu ma centrum wierzycielskie, IS w Szczecinie - egzekucyjne. CK nie przejmują orzecznictwa ze wszystkich izb, tylko opracowują standardy działania w poszczególnych obszarach dla wszystkich US.

13 sty 2015, 07:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Przyznaję sie bez bicia, chyba nie zapoznałem się dokładnie z informacjami umieszczonymi w SZJ bądź na stronie MF :( na wytłumaczenie mam ewentualnie nawał pracy, jaki wszyscy mamy :( Jednakże byłbym bardzo, bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi powiedział jakie centrum kompetencji w jakich izbach :) sorry, że tak idę na skróty i z góry dziękuję :)

13 sty 2015, 20:30
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
skoro nikt nie odpowiedział na ten post :( to może ktoś podpowie gdzie poczytać o tych Centrach Kompetencyjnych? :( o wdzięczności już wspomniałem w poprzednim poście :)

15 sty 2015, 19:29
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
spioch                    

skoro nikt nie odpowiedział na ten post :( to może ktoś podpowie gdzie poczytać o tych Centrach Kompetencyjnych? :( o wdzięczności już wspomniałem w poprzednim poście :)

To tak w skrócie kolejna zabawka fahofcuf z MF - modne pojęcie niewiele oznaczające. Centrum kompetencyjne zbiera statystyki (zamęczając innych pytaniami o dane) oraz wszelkie informacje (orzeczenia itp.) czyli tzw. "dobre praktyki" (kolejne modne pojęcie) dotyczące jakiegoś "obszaru ryzyka" (to też przykład nowomowy). Następnie pisze jakieś opracowania, które nikomu do szczęścia potrzebne nie są i prawie nikt ich nie czyta, a które winno sporządzać MF. I takim to sposobem wiele osób wykonuje kawał dobrej, acz zbędnej roboty.  :piwo:

15 sty 2015, 20:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Dzięki za post :) ale nadal nie mam odpowiedzi na pytania, które zadałem :(

15 sty 2015, 20:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 wrz 2013, 16:03

POSTY        20
Baca i konsultant
Baca pasie stado owiec. Nagle zza wzgórza wjeżdża w chmurze kurzu nowiutkie BMW. Kierowca - młodzieniec w garniturze HUGO BOSS, butach GUCCI, ciemnych okularach od DIOR'a, w pięknym jedwabnym krawacie - wychyla się przez okno luksusowej limuzyny i pyta bacę:

-Czy dasz mi jedną owcę, jeżeli odgadnę liczbę owiec w twoim stadzie?

Baca z niedowierzaniem patrzy na młodego człowieka - to oczywiście zarozumiały yuppie - i spoglądając na swe ogromne stado odpowiada:

-Ok., dlaczego nie.

Usłyszawszy odpowiedź Chłopak parkuje samochód, wyjmuje przenośny komputer, podłącza do telefonu komórkowego, znajduje odpowiednią stronę internetową. Następnie wywołuje GPS - satelitarny system lokacji, aby określić swoją pozycję po czym ładuje otrzymaną informację do innej strony, która robi superdokładne zdjęcia. Następnie obrabia otrzymane zdjęcie, przesyła je do odpowiedniej firmy na Wyspach Bahama. W ciągu kilku minut otrzymuje odpowiedź, że zdjęcie zawiera tyle a tyle punktów. W końcu za pomocą superminiaturowej laserowej drukarki HP drukuje w pełnym kolorze 10-stronicowy raport, po czym odwracając się do bacy mówi:

-Baco - macie dokładnie 1410 sztuk owiec!

Baca na to, nieco zakłpotany:

-Racja....w takim razie zgodnie z umową weźcie sobie jedną.

Następnie młody człowiek bierze jedna owcę po czym pakuje ją do bagażnika lśniącej w blasku słońca limuzyny. Baca jak to baca - niegłupi człowiek - próbuje swojej ostatniej szansy i mówi do chłopaka:

-A jakbym odgadł Twój zawód to oddalibyście mi ją?

Młodzieniec myśli chwilkę i mówi: W porządku, dlaczego nie.

Pan jest KONSULTANTEM - mówi baca bez chwili zastanowienia.

-O rany - zgadł pan! Ale jak, jak pan zgadł? - pyta z niedowierzaniem młody człowiek.

-Wcale nie musiałem zgadywać" - odpowiada baca: "Pokazałeś się tutaj chociaż nikt cię nie potrzebował, chcesz otrzymać zapłatę za odpowiedź, którą już znałem, na pytanie, którego nigdy ci nie zadałem, i na dodatek nie masz zielonego pojęcia o moim biznesie. A teraz oddawaj mojego psa i jazda stąd!

Chyba w MF zrobiło się za dużo konsultantów.

15 sty 2015, 20:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Jestem pod wrażeniem (pozytywny), że od rejestracji we wrześniu 2013r., to dopiero pierwszy post :) jednocześnie jestem ciekawy, czym to spowodowane :) ale oczywiście nie wymagam odpowiedzi :) choć mnie to interesuje :)

15 sty 2015, 21:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 wrz 2013, 16:03

POSTY        20
Po 2 latach pracy zaczynam wyrażać swoje zdanie na temat dezorganizacji jaka panuje w administracji (i to nie tylko podatkowej).

spioch                    

Jestem pod wrażeniem (pozytywny), że od rejestracji we wrześniu 2013r., to dopiero pierwszy post :) jednocześnie jestem ciekawy, czym to spowodowane :) ale oczywiście nie wymagam odpowiedzi :) choć mnie to interesuje :)

Frustracja narasta i dała upust. :)

15 sty 2015, 21:43
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
oby nie zwyciężyła :) czego życzę :) a dopiero po napisaniu postu zaznajomiłem się z informacją o bacy :P jest super :) szczególnie to:  "Pokazałeś się tutaj chociaż nikt cię nie potrzebował, chcesz otrzymać zapłatę za odpowiedź, którą już znałem, na pytanie, którego nigdy ci nie zadałem, i na dodatek nie masz zielonego pojęcia o moim biznesie. ... " :) tylko pies z owcą mi się nie zgadzał :( ".... A teraz oddawaj mojego psa i jazda stąd!..." ale pewnie ja jak zwykle czegoś nie wychwyciłem :( :P

15 sty 2015, 21:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2013, 16:35

POSTY        46
Wczoraj póznym wieczorem Sejm przyjął wszystkie poprawki Senatu do ustawy konsolidacyjnej.
Jaka jest dalsza droga, ustawa idzie do podpisu do Prezydenta czy jeszcze jest trzecie czytanie w Sejmie i ostateczne głosowanie czy juz nie jak Sejm przyjął ustawę w II czytaniu?

16 sty 2015, 08:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2010, 08:06

POSTY        16
Zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej po rozpatrzeniu przez Sejm poprawek Senatu Marszałek Sejmu przedstawia uchwaloną ustawę do podpisu Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej. Prezydent RP podpisuje ustawę w ciągu 21 dni od dnia jej przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej.

16 sty 2015, 14:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2014, 21:07

POSTY        24
To kiedy będzie konsolidacja? Od 1 kwietnia br., bo już się pogubiłem?

16 sty 2015, 14:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2010, 20:03

POSTY        3
Tak, jak Prezydent podpisze (a podpisze to pewne), mamy konsolidację od 1 kwietnia.

16 sty 2015, 20:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Czy jest to dla nas zaskoczeniem? Do tego przygotowywano nas już od jakiegoś czasu. I co w związku z tym? Nasza sytuacja i niepewność się zmienia?  Teraz oczekuję konkretnych informacji: ile osób, kto i na jakich warunkach. Uważam, że tyle pracownicy powinni wiedzieć i mają do tego prawo.

16 sty 2015, 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1125 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 81  Następna strona